Awatar użytkownika
matula1
Miss zgubnych centymetrów
Posty: 475
Rejestracja: 07 mar 2007, 20:24

liery, wina, nalewki...własnej roboty

13 paź 2007, 21:31

Robiłyście kiedyś samodzielnie może likier z kukułek? No wiecie, takie cukierki?
A może likier karmelowy? Albo wódka tzw. porterówka? Nalewka z wiśni na dwa sposoby, nalewka z aronii, a także wina - to kilka z propozycji, które mogę opisać z własnego doświadczenia :ico_oczko:
Najlepsze i najszybsze do zrobienia są likiery. Ja robię mocniejsze, bo na rozrabianym spirytusie (w dodatku pół na pół :ico_szoking: ) ale na wódce ze sklepu też są dobre.

LIKIER KARMELOWY
pół litra wódki
dwie puszki skondxensowanego mleka SŁODZONEGO
Mleko wstawiamy w zamkniętych puszkach do garnka z wodą, tak aby były przykryte, gotujemy na wolnym ogniu przez 3godz. Najlepiej wieczorem, bo zanim się je otworzy muszą wystygnąć. Otwarcie gorącej puszki grozi wybuchem! Mleko w puszce zagotowuje się na karmel w kolorze miodowo-brązowym. Wybrać je łyżką z puszki do miski, miksować po trochu dodając wódkę.
Wychodzi tego więcej niż 1l. Naljepiej podawać schłodzone, albo z kostką lodu.
Ostrzegam, że wychodzi dość słodkie i nie da się tego wypić za dużo :-)

LIKIER Z KUKUŁEK
O wiele prostszy, bo tutaj tylko do litrowej butelki wrzucamy 30dkg rozdrobnionych kukułek. Zalewamy 1/2l wódki. Odstawiamy na 2-3 dni, żeby się kukułki rozpuściły. Świetne do kawy po irlandzku :-D

PORTERÓWKA
1/2l spirytusu
1/2l piwa Karmi
szkl. cukru
Piwo lekko podgrzać, zeby się cukier rozpuścił. Potem tylko wymieszać ze spirytusem :ico_oczko: . Pija się to w małych szklaneczkach samo, albo z colą.

NALEWKA Z WIŚNI
Co prawda wiśni już nie ma, ale przepis może się przydać :ico_haha_01:
1. Wiśnie + liście
Zrywa się liście z drzew wiśniowych razem z wiśniami. I tak na 150szt wiśni, 150 liści i 1,5szkl cukru.
Wszystko zalewamy 1,5szkl.wody i gotujemy przez 15minut. Dokładnie odcedzamy wyciskając sok z wiśni i zalewamy 1l spirytusu. Rozlewając do butelek trzeba zostawić trochę miejsca (nie lać pod samą zakrętkę), bo na powierzchni robi się galaretka. W związku z czym co 2dni trzeba butelką potrząsać.
Nalewka jest najlepsza po 6 miesiącach :ico_noniewiem: niestety...
2. Tradycyjna
1kg wydrylowanych wiśni
1kg cukru
Wiśnie zasypujemy cukrem na 12dni, do zamkniętego słoika i w ciemne ciepłe miejsce. Po 12 dniach zlewamy sok z wiśni do innego słoika i chowamy go, a wiśnie zalewamy spirytusem na 12 dni. Po 12 dniach zlewamy spirytus, dodajemy sok z wiśni i to rozlewamy do butelek... na 6 miesięcy... niestety :ico_oczko:

NALEWKA Z ARONII
W ten sam sposób co tradycyjna z wiśni :-)

Mam w zanadrzu jeszcze przepisy na wina domowej roboty, ale to może już tylko dla zainteresowanych. Głównie dlatego, ze tylko jedno do tej pory zrobiliśmy: z wiśni, a winko ryżowe i wino z winogron dopiero są w trakcie fermentacji... :-D

zbik
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 1
Rejestracja: 31 gru 2007, 01:07

31 gru 2007, 01:22

Likier z kukułek?? nono musze koniecznie spróbować....


A czy ktoś z was robi miód pitny?? Może by sie podzielił swoim przepisem i jakimiś ciekawostkami??

Pozdrawiam

dorcia_kucharz
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 1
Rejestracja: 02 cze 2009, 14:23

02 cze 2009, 14:27

Witam ;) Ja bym poprosiła panią o przepis na domowe wino z wiśni...
Z góry dziękuje :)

Awatar użytkownika
ikka
Nakręcona katarynka
Nakręcona katarynka
Posty: 184
Rejestracja: 09 cze 2009, 17:22

09 paź 2009, 18:29

Ja zrobiłam w tym roku z winogron czerwonych, właśnie pracuje w gąsiorze. W słoju mam także nastawiona nalewkę z pigwowca i śliwki zalane spirytusem, będzie śliwowica :)

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

22 paź 2010, 21:54

Z kukułek robiłam :-D troszkę inaczej, ale też pyszne

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

23 paź 2010, 16:22

NALEWKA BRZOSKWINIOWA
Składniki:
1,5kg brzoskwiń
0,5 l wódki
0,5 kg cukru
Brzoskwinie dokładnie umyć,wyjąć pestki i pokroić na ok 16 części. Do słoja (poj ok 2l) wkładać brzoskwinie,zasypywać kolejne warstwy cukrem. Całość zalać wódką. Słój przykryć(lecz niezbyt szczelnie),odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 3 mce. Po tym czasie zlać do butelek. Owoce można wykorzystać do deserów. Nalewka nie musi dojrzewać-gotowa do spożycia i degustowania!
NALEWKA MALINOWA
2kg malin
1kg cukru
0,5l spirytusu
0,5l wódki
Maliny oczyścić,umyć i wysuszyć. Włożyć do słoja i przesypać cukrem. Nakryć gazą,trzymać w cieple 5-7 dni co jakiś czas potrząsając słojem. Zlać sok,zagotować,ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Wlać do naczynia i zakręcić. Pozostałe maliny zalać wódką i pozostawić w zakręconym słoju na 6 tyg w ciemnym miejscu. Po tym czasie zlać nalew znad malin i wycisnąć sok. Wymieszać z pozostałym sokiem i kilka razy przefiltrować przez gazę. Przelać do butelek,szczelnie zamknąć,czekać ok 6 mcy w ciemnym i chłodnym miejscu.
ORZEŹWIAJĄCA NALEWKA MIĘTOWA
12-13 łodyżek z listkami świeżej mięty(ok 25cm dłg)
80dkg cukru
sok z połowy cytryny
1l spirytusu
1,5l wody
Miętę wypłukać,osuszyć,pokroić na kawałki. Wrzucić do słoja min 3 litrowego i zalać spirytusem. Pozostawić na 2 dni potrząsając często słojem. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny,chwilę pogotować aż otrzymamy delikatny syrop,wystudzić. Wlać do słoja i wymieszać. Przecedzić i rozlać do butelek

mira
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza
Posty: 41
Rejestracja: 09 mar 2009, 10:34

24 sty 2011, 19:36

Ja co roku przerabiam litry spirytusu na nalewki. Koniecznie spróbujcie domowego krupniku - no miodzik!;)

Awatar użytkownika
Michalina
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy
Posty: 91
Rejestracja: 07 lip 2009, 12:45

05 gru 2011, 12:41

Ja bym chciała zrobić coś ale to rozrabianie spirytusu mnie trochę przeraża, zaraz coś sknocę.. Wiem, że te przepisy podane nie są aż takie trudne ale macie coś łatwiejszego? wiecie, wrzuć, zalej, zapomnij? hehe a teraz jeszcze nie ma malin ani brzoskwiń, mięta kojarzy mi się z syropem na kaszel ;)

cebulka
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy
Posty: 57
Rejestracja: 02 sie 2010, 12:26

05 gru 2011, 21:17

Wiem, że Soplica ma gotowy Spirytus do nalewek, ale to też zależy od tego ile masz owoców. Ogólnie często do owoców dodaje się szklankę ciepłej wody przy spirytusie ponad 90%. Ten o którym pisze ma chyba 60% więc nic więcej nie dolewaj. A swoją drogą to na ich stronie link usunięty przez obsługę forum Powodzenia! Moja już na święta leżakuje 2 miesiące.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2011, 21:26 przez cebulka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michalina
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy
Posty: 91
Rejestracja: 07 lip 2009, 12:45

06 gru 2011, 11:04

Spirytus taki widziałam, nawet chciałam kupić ale nie zauważyłam, że to jakiś specjalny, tym lepiej. Byłam na stronie Soplicy ale nic na temat robienia nalewek swoich nie znalazłam. Może mnie trochę naprowadzisz bez linka? Ile powinna leżakować taka nalewka?

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości