Witam dziewczynki
Oj ja teraz tez uwielbiam gazowane a cola mi tez smakuje chociaz wiem ze to nie zdrowe
Umnie nic nowego dzis sie dosyc naspacerowalam i czuje sie duzo lepiej
a w czwartek mam wizyte u diabetologa i u ginki w klinice och jak bym juz chciala zeby byl juz marzec
tak mi sie strasznie ten czas ciagnie
[ Dodano: 2008-01-14, 18:00 ]
Dziewczynki wkleilam aby troche poczytac o tym sprawdzaniu ruchow naszych dzidziusiow mam nadzieje ze nie macie mi tego za zle ze to wkleilam.Pozdrawiam Was gorąco
Odliczanie do 10. Mniej więcej w połowie trzeciego trymestru wielu lekarzy zaleca pacjentkom monitorowanie ruchów dziecka. Polega to na tym, że każdego dnia, mniej więcej o tej samej porze (jeśli to możliwe, wtedy, gdy dziecko jest najbardziej aktywne) mama kładzie się i sprawdza czas, jaki mija zanim poczuje 10 ruchów dziecka – kopnięć, obrotów czy innego rodzajów poruszeń. Najlepiej, jeśli czas ten nie przekracza jednej godziny. Często zabiera to nie więcej niż kilka minut. Jeśli po upływie godziny nie poczujesz żadnego ruchu, zjedz lekki posiłek, połóż się i spróbuj jeszcze raz. Jeśli nadal nic nie czujesz, skontaktuj się z lekarzem.
Zwolnione tempo. "Trochę tu ciasno.” Nie martw się, jeśli dziecko będzie stawało się mniej aktywne. Mniej częste ruchy oznaczają właśnie, że wszystko jest w porządku (zakładając, że nadal czujesz 10 ruchów dziecka na godzinę każdego dnia). Jego ruchy stają się po prostu mniej chaotyczne, bardziej zorganizowane. Poza tym, dziecko nie ma już tak dużo miejsca w macicy, jak kilka tygodni temu.