Małgorzatka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

KĄPIEL PODCZAS CIĄŻY

22 sty 2008, 23:54

Moja siostra przestrzegała mnie przed ciepłymi kąpielami w ciąży - ja uwielbiam kąpac się w wannie w gorącej wodzie :ico_noniewiem: - mówiła, że mam brać tylko prosznic albo letnia kąpiel, ktorą szczerze nielubię. W nie posłuchałam jej w pierwszej ciąży i kiedy wychodziłam z wanny nastąpiły skórcze i od tego czasu postepowało skracanie się szyjki i rozwarcie. Nie wiem czy to akurat od tego się to wszytsko porobiło ale nastąpiło po raz pierwszy właśnie po kapieli w bardzo ciepłej wodzie :ico_szoking: Zastanawiam się więc- bo bardzo mnie kusi- czy faktycznie przy zdrowo przebiegającej ciąży kąpiel w ciepłej wodzie może zaszkodzić? Co sądzicie?

Awatar użytkownika
Barbara
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

23 sty 2008, 00:16

Małgorzatka, ja rowniez slyszalam o tym, zeby nie kapac sie w wannie podszas ciazy, a jak juz ktos mosi to w leniej wodzie. ja tez bardzo lubie siedziec w wannie, ale nie kapalam sie, tylko pod prysznicam.
Nie chce Cie straszyc, ale czego sie nie robi dla dziecka?...
A te skurcze o ktorych piszesz to moglo byc przez kapiel.... moja znajoma "nie wytrzymala" i w 3 m-cu wziela goraca kaiej i.... poronila :ico_placzek: .
Wiec jesli chcesz znac moje zdanie, to ja na Twoim miejscu bym sie wstrzymala z kapiela w wannie....

Awatar użytkownika
edulita
Trzy tysiące lat minęło...

23 sty 2008, 02:18

Barbara, ma rację , mój ginekolog od momentu kiedy okazało się że jestem w ciąży cały czas w zaleceniach pisał kąpiel pod prysznicem unikanie kąpiel nie tylko gorących ale nawet długich. Tak do końca nie wiem dlaczego ale niewolno - wiem ze słyszenia że nawet dziewczyny które chciały się pozbyć niechcianych ciąży brały takie dość gorące kąpiele.
Radze poczekać te dziewięć miesięcy z wylegiwaniem się w wannie, bo przecież maleństwo którego oczekujesz jest najważniejsze.
Przy następnej wizycie zapytaj o to gina on najlepiej to wytłumaczy.

Awatar użytkownika
ruda
Maniak forumowy
Maniak forumowy

23 sty 2008, 08:47

zalecieniem mojeg gina pod koniec ciąży była własnie gorąca kąpiel i mąż a dlatego że gorąca kąpiel rozluźni i może wywoływać skurcze macicy i doprowadzić do wczesnego porodu.
Twoja siostra ma absolutną rację! Niestety przez 9 miesięcy musisz wytrzymac bez kąpieli w wannie, choć czase w niezbyt gorącej możesz poleżec z- wtedy cudownie rusza się dzidziuś :-D

Awatar użytkownika
AgnieszkaŁ
Nakręcona katarynka
Nakręcona katarynka

23 sty 2008, 11:01

Najbardzie to szkodzi chyba fakt ze woda jest goraca - to faktycznie moze wywolac skurcze i poronienie albo przedwczesny porod... mozna sie moim zdanie wykapac - ja np nie mam prysznica i kapalam sie normalnie - nie bylo zadnych przeciwwskazan i nie ma co w paranoje wpadac i sie nie myc hehe kapalam sie ale krotko i w letniej wodzie! mi tez ginekolog mowil zeby bron Boze we wrzatku nie siedziec godzinami!! a tez bardzo to lubie :) Jak juz mialam termin tuz tuz to wlasnie kapiele wtedy moga lekko przyspieszyc, zlagodzic skurcze przepowiadajace, rozluznic ale to gdy dzidza juz jest gotowa do przyjscia na siawat nie w takiej wczesnej ciazy!!

Awatar użytkownika
22540MONIKA
Wodzu
Wodzu

23 sty 2008, 11:23

Małgorzatka,
Kochana myśle że możesz się kąpać w wannie tylko uwazac i taj jak piszą dziewczyny aby te kąpiele nie były zbyt długie i aby woda nie była za gorąca gdyż to moze wywwołać niepotzrebne sukrcze lu przedwczesny poród,także kąpiel w wannie owszem ale w granicach rozsądku :ico_oczko:

Małgorzatka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 sty 2008, 11:36

Czyli jednak to prawda... Fakt faktem jak byłamw ciąży z Wojtusiem to własnie nie miałam wcześniej skurczów ani innych dolegliwości a kiedy po raz kolejny wzięłam naprawdę gorącą kąpiel i długą dodam to dostałam skurczy i zaczęły się problemy z donoszeniem dzidziusia. Przesz chwilę po wyjściu z wanny wyedy tez pomyślałam, że to siosta racje miała ale potem zaarz wyparłam to z myśli i zwaliłam na cos innego. Teraz już bedę uważać i pozostał prosznic.... Dziekuje za odpowiedzi!

Awatar użytkownika
Barbara
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

23 sty 2008, 11:44

Małgorzatka, bardzo madra decyzja. Trzmama kciuki za Ciebie i Twojego dzidziucia w Twoim brzuszku , no i tego przystojniaka w podpisie, slicznego masz synka!

Awatar użytkownika
Marta26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 sty 2008, 12:09

Małgorzatka, ja też kocham gorące kapiele, z tym że teraz tylko jak jestem u rodziców bo w domu mamy sam prysznic. ale w ciąży zapomniałam o tej przyjemności- jest zdecydowanie nie zalecana. pomysl sobie jak za parę miesiecy bedzie miło jak dzidzia ( u ciebie dwójka) juz pójdzie spac, a wtedy wanna z goraca wodą, pianka, mmm ... Jeszcze "tylko " parę miesiecy :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Izunia
Wodzu
Wodzu

23 sty 2008, 12:55

Zero goacych kąpieli w czasie ciązy!!!!!Nie wolno ponieważ mięśnie się rozkurczają i grozi to poronnieniem!!!!!

Małgorzatka, wybierz prysznic ;)

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”