http://www.dlapacjenta.pl/sklep/product ... cts_id=180
[ Dodano: 2008-02-20, 09:47 ]
emilia7895, Uzywa się cewników miękkich typu cewnik Foleya rozmiar zwykle 14-16, chyba że cewka jest szersza lub bardzo wąska. Smaruje się końcówkę żelem znieczulającym, zakłada, łączy końcówkę z workiem a do drugiej końcówki wpuszcza się kilka mililitrów powietrza lub soli fizjologicznej, dzięki czemu pompuje się balonik na końcu cewnika obecnego juz w pęcherzu moczowym. Dlatego cewnik nie wypada. Z workeim mozna chodzić, ale po cc zwykle wyjmują cewnik zanim kobieta wstanie z łóżka.
TO ZNALAZLAM. A TO TY MASZ MIEC CESARKE??
[ Dodano: 2008-02-20, 09:50 ]
Cewnik Foley'a (rys. 1f) jest najwygodniejszym samoutrzymującym się cewnikiem służącym do długotrwałego drenowania pęcherza moczowego. Jest to cewnik prosty z dwoma bocznymi otworami oraz balonikiem, który zabezpiecza cewnik przez wysunięciem się z pęcherza. Balonik umieszczony jest powyżej otworu bocznego cewnika, do środka wstrzykuje się jałowy płyn, najlepiej wodę do wstrzyknięć (roztwór NaCl nie nadaje się do tego - sól może się krystalizować uniemożliwiając tym samym usunięcie roztworu, a przez to wyciągnięcie cewnika z pęcherza). Zawór do napełniania balonika znajduje się obok wylotu cewnika.
Cewnik Foley'a najczęściej wykonany jest z lateksu lub silikonu, może być też pokryty warstwą silikonową. Często stosuje się go u chorych po niektórych zabiegach chirurgicznych lub u osób w ciężkim stanie na oddziale intensywnej terapii w celu monitorowania pracy nerek.
[ Dodano: 2008-02-20, 09:51 ]
PIERWSZY RAZ O TYM SLYSZE I CZYTAM TO Z LEKKIM NIEPOKOJEM
[ Dodano: 2008-02-20, 09:58 ]
ZMIENIAJąC TEMAT, WLAśNIE DOSTAłAM ESKA OD ZONY, CYTUJę:
"już niedługo i wy będziecie miały swoje maluszki :) nie odpisywalam bo odzyskiwalam sily, rodziłam naturalnie, bolało, ale zaraz się zapomina a dzidzi wynagradza wszystko :) bedzie dobrze dziewczyny, 3 mam za was kciuki"