BURACZKI (PYSZNE)
6 kg. buraczków ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
7 dużych cebul zmielić na maszynce do mięsa.
1/2 litra octu 10% /
1 półlitrowy garnuszek cukru /
2 duże łyżki soli / te składniki zagotować
1/2 litra wody. /
Tak przygotowaną marynatę wymieszać z mieloną cebulą i pogotować 10 minut. Potem wlać do startych buraczków i dobrze wymieszać. Włożyć do słoików i pasteryzować ok. 15-20 minut. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem.
Ja często przed podaniem dodaję jeszcze troszkę posiekanej drobno cebulki lub pora i kilka łyżek majonezu kieleckiego. Mówię Wam- rewelacja!!!!
Można na początek zrobić z połowy porcji i sprawdzić czy smakuje....
[ Dodano: 2007-03-23 ]SAŁATKA Z 7 SKŁADNIKÓW
1 kg. papryki (najlepiwj różnokolorowej)
1 kg. marchewki
1 kg. kapusty włoskiej
1 kg. cebuli
1 kg. ogórków
1 kg. kalafiora
1 kg. pomidorów
1 dkg. pieprzu
2 łyżki soli
1 szkl. cukru
1/2 szkl. octu 10%
1/2 litra oleju
angielskie ziele, liść laurowy.
Olej rozgrzać, dodać startą marchew i pokrojony ( w różyczki) kalafior, smażyć 10 minut. Dodać resztę składników bez pomidorai smażyć kolejne 10 minut, potem pomidor i zalewę (reszta składników)i smażyć 30 minut. Włożyć do słoików i pasterayzować ok 10-15 minut.
Sałatka ta wymaga dużo pracy ale jest naprawdę pyszna. Naprawdę warto ją zrobić.
Pozdrawaim