Awatar użytkownika
Ela28
Śmigam już bez trzymanki po forumku

29 maja 2008, 09:18

GRATULACJE DLA ANI :)))) :ico_brawa_01:
rozrasta nam się forumowa rodzina ;)

moja siostra cioteczna urodzi w sierpniu również Tosię :)

a w tym tyg czekam na wieści od koleżanki bo leży w szpitalu po terminie i chyba będą jej wywyoływać poród

Awatar użytkownika
asiapanda
Trzy tysiące lat minęło...

29 maja 2008, 09:18

Gratulacje dla ANUSI :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: Mamy w końcu Tosię, ale się cieszę kolejne maleństwo...

Ja mam nakładkę od nocnika i powiem Ci Kasiu, że Wiki chętniej ćwiczy na kibelku niż nocniczku. Czytałam na jakimś forum czy blogu jak jedna mama właśnie tak nauczyła córcię i praktycznie w ogóle nie korzystała z nocniczka. A Wiki może nie tyle co się boi, tylko traktuje nocnik jak krzesełko a na kibelku czai, że to coś innego. A podejrzałam ją właśnie w WC jak wzieła papier i się wycierała, chyba podpatrzyła :ico_oczko:

[ Dodano: 2008-05-29, 09:21 ]
A moje dwie koleżanki urodziły synków niedawno, kolejna rodzi w lipcu też synka, kuzynka w sierpniu synka :-) Ze studiów koleżanki, dwie mają po córci, też rodzone w maju. Wszystko wiem dzięki NK :-D Sporo się tych dzieci rodzi i gdzie tu ujemny przyrost :ico_oczko: Ale co się dziwić jak teraz roczniki `80 rodzą a wtedy tez był zwiększony przyrost nat.

Awatar użytkownika
Ela28

29 maja 2008, 09:21

ja jeszcze nie próbowałam nocnikowania,
u nas jeszcze to nie czas,
w ogóle jak dziecko jeszcze nie mówi, to wydaje się, że też mało rozumie,
choć pewnie wcale tak nie jest...

pewnie też jak dziecko ma kontakt z większą iloscią osób to prędzej zaczyna mówić, inaczej się rozwija, a jak JAś ciągle tylko ze mną siedzi, to chyba ma za mało bodźców do rozwoju

[ Dodano: 2008-05-29, 09:22 ]
ja jestem rocznik 78 - czyli też z wyżu demograf

Awatar użytkownika
asiapanda

29 maja 2008, 09:25

Eluś wiesz co, podobno jak dzieci właśnie tak jak mówisz mają kontak z innymi to szybciej gadają. Mam sąsiadkę, która ma 4-letniego synka, on chodził do żłobka i był jedynym dzieckiem które nie mówiło, zaczął dopiero jak miał prawie 3 latka. Nie wiem od czego to zależy. Ale wiesz JAś na bank dużó rozumie i nie chce mu się i już, tak jak Wikunia. A wiem że kapuje bo jak o coś poproszę to (nie zawsze) robi to. Rozumie, że ma pochowac zabawki, że ma przynies swój talerzyk z szafki ( ma swoją szafeczkę w kuchni), że ma przyniesć mopa :ico_oczko: itp

[ Dodano: 2008-05-29, 09:26 ]
To się rozgadałam dziś no :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Ela28

29 maja 2008, 09:29

A dziś imieniny ma nasza Margo :ico_prezent:

mazia***
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

29 maja 2008, 09:39

Gratulacje dla Ani :ico_prezent: I wszystkiego dobrego dla Margo :ico_prezent: A co do nocnika to moja siada kiedy chce tez jej niezmuszam chodz pytam się co jakiś czas czy chce siusiu :-) Chodzi w tetrowych pieluszkach po domu, nich poczuje troche mokrego. Ale tak jak mówicie nic nasiłe bo się zrazi i niebedzie chciała wogule siadać :-) a ja chciałam dać Matyldzi na imie Tosia ale przeraziło mnie to tylko zdrobniale do Antoniny. TERAZ szwagierka chce dać na imię Pola a to przecież Apolonia. wiem wszyscy na nią będą wołać Tosia czy Pola ale w szkole w dzienniku będzie napisane Antonina.

Awatar użytkownika
asiapanda

29 maja 2008, 09:52

No to buziaczki dla Margo :ico_prezent:

Awatar użytkownika
Ela28

29 maja 2008, 11:30

MAziu, jest takie imię Pola, i to nie jest zdrobnienie od Apolonia :)

Awatar użytkownika
edulita

29 maja 2008, 11:50

Witam dołanczam się do gratulacji dla ANI i życzeń dla MARGO :ico_buziaczki_big:

Mery - dobrze że w końcu jesteś z powrotem :ico_haha_02: nie wiem czy coś przegapiłaś ale ja już chyba pisałam że moje siostry robią impreze urodzinową jedna kończy 18 a druga 20 lat więc szykuja impreze dla rodziny i znajomych już nie moge się doczekać te jedzonko i tańce :ico_brawa_01:
Asiu - zdjęcia cudowne a Wikuni rozmowa to świetna widze że lubi się wymądrzać po swojemu słodko
mazia, - Niki raz woła raz nie odpuściłam sobie troszke i co i znowu mniej pamięta o wołaiu ale mysle że już po lecie to wszystkie pocieszki zakumają o co chodzi z nocnikiem
Ela, - to że nie mówi to nie znaczy że nie rozumie uwierz że wszystko co mówisz do dziecka to ono praktycznie kuma tylko gorzej z przekazaniem nam ze wie lub przekazanie nam swoich odczuć lub pokazania o co chodzi, nie przejmuj się teraz latem więcej będziecie wychodzić to w piaskownicy sobie z innymi pogadacie i szybko zacznie się mówienie może nawet odrazu zdaniami

[ Dodano: 2008-05-29, 11:54 ]
Mery NELlu - jak chłopaki się czują ?
Kasilko - zdjęcia i filmik the best :ico_brawa_01: :509:

Awatar użytkownika
Iwcia 33
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

29 maja 2008, 12:55

hEJ

Aniu - gratulacje :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: .Wracaj szybko i dawaj fotki kruszynki :-)

Mery -wielki buziak dla Kornelka,biedactwo,z siusiaczkiem bedzie dobrze ale dziecko ma już dosyć .Bartek też tak reaguje na lekarzy,przychodnię itp.My jeździmy z Bartusiem co pół roku na kontrolę do endokrynologa i na ostatniej wizycie pamn doktor rozwiązał problem sisuiaczka :ico_brawa_01: .Też słyszałam ,że do 3 lat jest czas,ale ....On zawsze dosyć dokładnie bada i siusiaczka również ogląda,kazał w czasie kąpieli z wyczuciem ale mocniej odciągnąć skórkę i będzie ok.Nie jest czasem zbyt miły ,ale potrafi wyjaśnić wątpliwości,problemy :-) i nawet chyba da się lubić :ico_oczko:

A my dziś zaczęliśmy naukę siusiania do nocniczka.Do tej pory słyszałam głośne NIE a dziś bez protestów chciał usiąść i za każdym razem choć troszeczkę nasiusiał.Na koniec musieliśmy zdzwonić do taty i pochwalić się osiągnięciami i Mimi(Dominikowi) musieliśmy pokazać co jest w nocniczku :ico_oczko: .Może niechęć przełamana :ico_noniewiem:

ide na kawusię ,któraś chętna :ico_haha_02:

Wróć do „Pierwsze kroczki, czyli roczek za mną!”