Hej hej
Maritko sen straszny,ale podobno sny sprawdzają się na odwrót,więc wszystko będzie ok.Pisz jak Różyczka,przeszła gorączka

,mam nadzieję,że już po wczorajszych nerwach nie ma śladu
Edulitko,mam jakieś przepisy,poszukam i wkleję i na tą wiśnióweczkę też chyba coś mama .W ty roku pewnie za późno,ale za rok jak znałazł.
jakoś mi sie strasznie strona rozjechała i nie widzę całej wypowiedzi
Co do kupek ,to Bartek też ma problem,sisuiu tak ale kupka w majteczki.Nie chce tak wszystkiego na raz od niego wymagać,na razie mu odpuszczam,ale musze jakiś sposób znaleźć,żeby Go zachęcić do kupkania na nocniczek.
w środę jade do rodziców ,bo w sobotę mamy weselisko braciszka

,już się nie mogę doczekać

,potem Piotrek ma dwa tyg urlopu,więc pewnie troszkę pojeździmy,bo urlopu nad morzem nie zaplanowaliśmy ,bo jak Bartka przewieźć tyle km
zmykam teraz pranie powiesić,bo już druga pralka się wyprała
[ Dodano: 2008-08-04, 14:41 ]
Edulitko to pierwszy:
JABłKA POD PIERZYNKą:
SKłADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 – 1 ½ kg jabłek
½ szklanki cukru
galaretka cytrynowa
Masa śmietankowa:
600 ml śmietany 30%
bita śmietana w proszku (śnieżka)
3 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
Do dekoracji:
cynamon
kawa prawdziwa
kakao
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.
Obrane i opłukane jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka dodać cukier i smażyć pod przykryciem. Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku. Chwilę ubijać. Następnie wyłożyć na masę jabłkową. Udekorować cynamonem, kawą i kakao w tzw. pasy lub dowolnie.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
SPRAWDZONY,NAM SMAKOWAłO
[ Dodano: 2008-08-04, 14:45 ]
to jest drugi:
UśMIECH TEśCIOWEJ:
SKłADNIKI:
• 3 szklanki mąki
• 3/4 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru
• 1 całe jajko i 2 żółtka
• 1 kostka masła
• 1 proszek do pieczenia
• 2 łyzki śmietany
• 1 kg kwaśnych jabłek
• 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
• 1 litr mleka
Etapy przygotowania
1. Z mąki, margaryny, jajek, cukru, śmietany zagnieść ciasto. Następnie należy podzielic je na 2 części.
2. Jedną część rozkładamy na spód blaczy i na nim układamy gęsto jabłka obrane i pokrojone w ósemki.
3. Budynie ugotować w 1 litrze mleka, a nastepnie owym gorącym budyniem zalać jabłka i przykryć całość druga częścią ciasta. Piec około godziny w temp. 200 C. Około 45 min.
też wypróbowane,pycha,co prawda na kruchym cieście,ale ten budyń w połaczeniu z całą resztą daje super efekt
jeszcze ta wiśnióweczka,ale to chyba wieczorem,bbo to Piotrek zna takie przepisy