Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

26 cze 2008, 11:09

zyrafa, pisze się normalne podanie do pracodawcy o urlop wychowawczy, pamiętaj że musisz napisać od kiedy do kiedy chcesz ten urlop.
Napisz najlepiej w dwóch egzemplarzach i jeden zostaw u pracodawcy a drugi niech ci podstempluje z datą wpływu.
14 dni przed planowanym terminem pójścia na urlop wychowawczy musisz złożyć wniosek - tak więc nie wiele czasu ci zostało:)

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

29 cze 2008, 11:59

[quote= zyrafa[/b],Ja jeszcze miałam dołączyć takie oswiadczenie męża o braku zamiaru korzystania z urlopu wychowawczego w tym czasie z jego podpisem.[/quote]

No takie pisemko też trzeba dołączyć :-)

Awatar użytkownika
lalunia
Trzy tysiące lat minęło...

22 sie 2008, 08:25

cześć laseczki, ja mam mianowicie takie pytanie, jestem na wychowawczym od 4 sierpnia tego roku wiec jak same widzicie bardzo krótko, mój mąż chce się zwolnić z pracy z osobistych powodów, został źle potraktowany i nie dostał wynagrodzenia, ponad to oskarżono go o kradzież pieniedzy, które szef dał mu na trase, bo jest kierowcą no i logika że auto musi tankować (pracujemy w tym samym zakladzie) i niestety pracodawca powiedział że jeśli się zwolni to ja też polecę ( grozi mu bo nie ma kierowców i strata kolejnego nie jest korzystna) i ściągnie mnie z urlopu wychowawczego i zwolni. Co o tym myślicie? Może tak zrobić?

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

22 sie 2008, 13:54

lalunia, wg. nie może Cię ściagnąć z urlopu wychowawczego i nie może cię teraz zwolnić - ale nie jestem pewna.
http://www.praca.info/kodeks-pracy.mspx ... &ak=kodeks - może tu coś znajdziesz. Powodzenia:)

Awatar użytkownika
lalunia

22 sie 2008, 20:17

znalazlam takie cos:

§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do dnia zakończenia tego urlopu. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.

hmmmm

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

23 sie 2008, 13:33

lalunia, jak sama widzisz nie może cię zwolnić także nie masz się co zamartwiać. Siedź sobie spokojnie na wychowawczym, a pod koniec poszukaj nowej pracy bo bankowo cię zwolni skoro chce już teraz iść tą "złą" drogą. Póki co nie martw się:)

Pozdrawiam:)

ulamisiula

27 wrz 2008, 14:25

Dziewczyny błagam pomóżcie!!!! :ico_sorki: :ico_sorki:
Od 1 kwietnia jestem na urlopie wychowawczym.Mieszkam w Białymstoku ale zameldowana jestem w okolicach Wysokiego Mazowieckiego wiec pieniądze przychodzą na adres teściów.Do tej pory było wszystko ok.Co miesiąc 28 tesciowa odbierała kasę i mi przywoziła.Dzis była w banku i powiedzieli jej że kasy dla mnie nie ma bo powinnam się zgłosić w sierpniu z nowym wnioskiem.Nic o tym nie wiedziałam.Wychowawczy wzięłam na 3 lata.Teraz nie mam kasy i nie wiem co robic .Jadę w poniedziałek tam ale nie wiem jakie dokumenty muszę ze sobą wziąść.W tym czasie nie pracowałam, dochody nam sie nie zmieniły, nie wiem o co chodzi.A zaswiadczenia od szefowej nie dostane bo poprzednie też mi niosła 3 miesiace.Jest na mnie zła że zaszłam w ciążę i teraz kiedy moze to robi wszystko by mi zaszkodzić.Co mam robić?

mal
Wodzu
Wodzu

27 wrz 2008, 17:08

ulamisiula, zeby dostac zasilek wychow to musisz zlozyc dokladnie te same dokumenyty co wczesniej,takze czy chcesz czy nie to musisz zapukac do szefowej i musi tobie dac to co musisz miec ,na pewno musisz miec zgode poracodawcy za urlop wychowawczy a takze ze jestes objeta ubezpieczeniem spolecznym A W UM dajesz ze skarbowki za 2007 r dochody twoje i meza ,umowe o prace + to od pracodawcy ......

miradidami
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy

05 paź 2008, 12:37

Witam Wszystkich serdecznie, jestem nowa na foru ale duzo czytałam i bardzo mi sie spodobło. Mam pytanko, do końca listopada mam płatny urlop wych. na starszego syna, a wiadomo, że urlop płatny jest dwa lata, więc w takim razie czy mogę przejśc teraz na urlop wych. na drugiego syna (ma 5 msc.)???

mal
Wodzu
Wodzu

05 paź 2008, 12:40

miradidami, na pewno nie ma zadnych przeciwwskazan jesli tylko szef sie zgodzi ,i nadal bedziesz miec platny na drugie dziecko ,no chyba ze nie spelniasz norm :ico_oczko:

Wróć do „Prawo, praca i polityka”