wiesz to żaden argument. To jak bym przejechała 2 razy na czerwonym świetle i nic by mi się nie stało tzn ze zawsze powinnam? Przecież skierowanie na te badania dostaje się za darmo więc co szkodzi je zrobić. A później jaki będzie spokój.Urodzilam dwoje zdrowych dzieci i teraz tez nie mam zamiaru tego robic.
jak masz już przeciwciała to nie musisz się powtórnie badać. Ale nie wspomniałaś tego wcześniej. Stwierdziłaś tylko że to badanie w modzie ( w domyśle wcale nie potrzebne)Okazało sie ze mam przeciwciała i ze juz ja przeszlam.
bardzo prawdopodobneLekarz powiedzial że ostatnie poronienie moglo byc spowodowane toxoplazmoza.
Poronienie samoistne lub obumarcie wewnątrzmaciczne występuje w przypadku zakażeń wewnątrzmacicznych w pierwszym trymestrze ciąży.
nie zawsze wywołuje poronienie, w przypadkach których nie wywołujeTo powiedz mi jak ja leczyc w ciazy skoro ona wywoluje poronienia?
w ogóle polecam stronęLeczenie toksoplazmozy w ciąży
Lekiem z wyboru toksoplazmozy w ciąży jest Spiramycyna - Rowamycyna doustnie, w dawce 3 g (9 mln. j.) na dobę w trzech dawkach podzielonych od chwili rozpoznania toksoplazmozy aż do rozwiązania (niektórzy zalecają 20-dniowe cykle leczenia z 20-dniową przerwą). Ostatnio stosuje się również w leczeniu w drugim i trzecim trymestrze ciąży 3-dniowe kuracje Sumamedem (po 500 mg).
Po porodzie u dziecka przez rok należy seryjnie określać poziom przeciwciał IgG i IgM. U dzieci nie zarażonych poziom przeciwciał IgG, które od matki, przekraczając barierę łożyskową przeniknęły do płodu stopniowo obniża się.
Zapobieganie toksoplazmozie wrodzonej
Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość