Awatar użytkownika
aniabella
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

23 wrz 2008, 10:22

ja mam wizytę 1 października, a następne usg nie mam pojęcia kiedy, pewnie za 2 miesiące dopiero...

ananke, a Twój synek ma zajęcia w szkole w języku angielskim, tak?

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

23 wrz 2008, 10:26

ananke, a Twój synek ma zajęcia w szkole w języku angielskim, tak?
tak, Norbert jest w szkockiej katolickiej szkole podstawowej :-) ten dialekt szkocki różni się wymową od angielskiego, ale on radzi sobie doskonale, juz właściwie w zeszłym roku szkolnym, po 3 miesiącach nauki, zapomniał o wymowie angielskiej i szkocik taki z niego, że szok :-)

Awatar użytkownika
aniabella
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

23 wrz 2008, 10:28

to nieźle! ja sobie nie mogę wyobrazić nauki matmy po angielsku :ico_oczko: no i innych przedmiotów, chyba trudno strasznie. Ale jak daje sobie radę to najważniejsze :-)

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

23 wrz 2008, 10:34

aniabella, Kochana z matmą właśnie najłatwiej, przecież cyferki i działania mają na całym świecie takie same :-) jemu właśnie z matmy poziom wyszedł w raporcie końcowym na klasę wyżej... z czytaniem i pisaniem miał lekkie problemy, ale dużo w domu robimy i coraz lepiej jest. Szkoła poza tym, ma wspaniałe zaplecze dydaktyczne i Norbert ma 3 razy w tyg dodatkowe zajęcia z czytania i pisania, właściwie jego pani naciska bardzo na nowe słówka, bo mówi, że czasami brakuje mu słów, żeby się dokładniej wyrazić... no, a w zeszłym roku szkolnym jak poszedł do szkoły w styczniu to miał codziennie dodatkowe zajęcia z języka i dlatego tak szybko zaczął mówić i pisać po angielsku :-) zresztą...ma prawie 8 lat - to najlepszy czas na naukę, bo dzieci w tym wieku chłoną wiadomości jak gąbka :-)
on jeszcze dodatkowo uczy się ze mną w domu polskiego, a w przyszłym roku dojdzie mu francuski w szkole, także będę miała trójjęzyczne dziecko :-D

Awatar użytkownika
aniabella
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

23 wrz 2008, 10:44

:-) to dobrze :-) też bym chciała znać kilka języków obcych ale jakoś chęci do nauki brak czyt. mam lenia :ico_oczko:

już po sniadaniu, teraz sobie poleżę i może dzidzia da o sobie znać bo jeszcze dziś jej nie czułam. Zimno dziś strasznie, deszcz siąpi co jakiś czas. W radio coś mówili, ze od jutra ma być znów ciepło, nawet 20st. taaaa, chciałabym to zobaczyć...

Awatar użytkownika
gaga22
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

23 wrz 2008, 10:57

on jeszcze dodatkowo uczy się ze mną w domu polskiego, a w przyszłym roku dojdzie mu francuski w szkole, także będę miała trójjęzyczne dziecko :-D
To są właśnie zalety mieszkania za granicą. Twój syn nie będzie miał w przyszłości problemów żeby się porozumieć gdziekolwiek pojedzie.
też bym chciała znać kilka języków obcych ale jakoś chęci do nauki brak czyt. mam lenia :ico_oczko:
u mnie też z tym cienko, ledwo co niemiecki.

Tu, gdzie teraz mieszkam, też są fajne możliwości, bo można wysłać dziecko na lekcje niemieckiego do Goerlitz, a tam uczą Niemcy. Albo w ogóle od razu zapisać je do niemieckiego przedszkola. Chociaż to ostatnie ja osobiście uważam za niezbyt dobry pomysł.

Pogoda u mnie paskudna, siąpi jakiś deszczyk - chyba się dzisiaj nie ruszę z domu.

donatka26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 wrz 2008, 11:24

witajcie :-) , ja wstałam ok 9, choć mi się zbytnio nie chciało, całą noc padało.
Zjadłam płatki z mlekiem, pojechałam z mężem na zakupy, teraz zjadłam pół bułki. Potem zrobię pizzę. :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

23 wrz 2008, 11:31

To są właśnie zalety mieszkania za granicą. Twój syn nie będzie miał w przyszłości problemów żeby się porozumieć gdziekolwiek pojedzie.
a to prawda... głównie chodzi o jego przyszłość - ze znalezieniem pracy tez nie będzie miał problemów, nawet w Polsce, gdzie sprzątaczka musi znać angielski i mieć obsługę komputera w małym paluszku ;-)

ja znów rusycystka z zamiłowania :-) teraz szkolę angielski, ale jak mama przyjechała ze swoim przyjacielem, który jest Niemcem to też nie miałam większego problemu, żeby się dogadać :-) no i w przyszłym roku razem z synem mam zamiar uczyć się francuskiego :-D

a u mnie pogoda wymarzona - to w nagrodę za te deszczowe lato, które minęło :-) pranko juz na dworze rozwiesiłam :-D

teraz siadam do filmiku i wyszywać będę :-)

donatka26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 wrz 2008, 11:35

lista jest kompletna, ja to bym nic tam nie dodała :-)
może też skopiuję ją i na pierwszą stronę walnę??
możesz ją skopiować :ico_oczko:

[ Dodano: 2008-09-23, 12:50 ]
pada non stop, leżę i piję melisę, a mały kopie równo :ico_haha_01:
kurcze, co odświeżam albo otwieram tą stronkę to mi wyskakuje informacja o nie przeczytanych postach, nie wiem jak to zlikwidować :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
aniabella
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

23 wrz 2008, 12:52

trochę sprzątałam, jeszcze odkurzanie mi zostało ale to za chwilę. Muszę chwilkę poleżec bo znów brzuszek twardy się robi. Mała co jakiś czas się porusza.

donatka, jak będziesz miała chwilę to mogłabyś jeszcze raz podać przepis na pizze? bo nie mogę znaleźć strony na której go podawałaś... ale to przy okazji, nie zawracaj sobie głowy. może i ja bym kiedyś zrobiła, choć w gotowaniu to jestem noga, dobrze, ze mama mi pomaga bo na mojej kuchni długo byśmy nie pociągnęli :ico_oczko:

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”