Awatar użytkownika
estreya
Nakręcona katarynka
Nakręcona katarynka

01 paź 2008, 10:14

he he chyba powinnaś urządzić sobie jakąś studniówkę :-D :-D :-D

wiesz ananke, tak sobie pomyślalam, że przecież do taksówki też potrzebny fotelik... nie planuję spaceru po porodzie....trzeba będzie kupić coś tymczasowego.

Doszły mnie słuchy od teściowej, że internet będzie dopiero za miesiąc. Mój ukochany rzeczywiście nie wspominał kiedy podłączą więc to moze być prawda i po prostu nie chciał mnie straszyć...... nic... trzeba będzie zaczekać i przemęczyć się w bibliotece albo, moze przyjade i zarządzę przyspieszenie tej akcji!

Zaliczyłam II rok studiów! Zostały mi tylko formalności związane z zebraniem wpisów na odległośc ale jestem studentką III roku.... teraz to chyba zacznie się batalia o dziekankę chyba, że wirtualnie zaliczę rok...

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

01 paź 2008, 10:19

Doszły mnie słuchy od teściowej, że internet będzie dopiero za miesiąc. Mój ukochany rzeczywiście nie wspominał kiedy podłączą więc to moze być prawda i po prostu nie chciał mnie straszyć...... nic... trzeba będzie zaczekać i przemęczyć się w bibliotece albo, moze przyjade i zarządzę przyspieszenie tej akcji!
jeny... u nas wysłali w 3 dni modem i na 4 dzień po pracy Krzysiek dzwonił i aktywował, więc może u Ciebie też szybciej będzie... :ico_sorki: ja to bym chyba miesiąc bez tego forum nie wytrzymała :ico_oczko: :-D uzależniłam się :-D
Zaliczyłam II rok studiów! Zostały mi tylko formalności związane z zebraniem wpisów na odległośc ale jestem studentką III roku.... teraz to chyba zacznie się batalia o dziekankę chyba, że wirtualnie zaliczę rok...
noo, brawo brawo i tak trzymaj, zawsze do przodu :ico_brawa_01:
wiesz ananke, tak sobie pomyślalam, że przecież do taksówki też potrzebny fotelik... nie planuję spaceru po porodzie....trzeba będzie kupić coś tymczasowego.
no właśnie... ale najtańszy a całkiem porządny i bezpieczny fotelik około 60f kosztuje, chyba że dorwiesz gdzieś używany, bo jak auta nie macie to się mało będzie przydawał... jak już będziesz na miejscu to musisz gdzieś kogoś wypytać o sunday market - tam bankowo znajdziesz używane i w dobrej cenie... u mnie niestety nie ma tych marketów w pobliżu, a dziewczyny z większych miast to mi tylko opowiadają co niedzielę, co i jak tanio dla dzidzi wyrwały...

poccoyo
Trzy tysiące lat minęło...

02 paź 2008, 21:35

czesc
co u was?
ja mam problemy, chyba mam grypkę żoładkową...

[ Dodano: Pią 03 Paź, 08 2:11 pm ]
ale mam dziś nerwy...
dostałam odmowe z JObCentre Plus.... nie dostanę macierzyńskiego...

a po drugie boli mnie głowa i
musze wymyslić jak tu zgrabnie pozbyć się(urwac kontakt) koleżanki... która mnie wykańcza nerwowo...
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, 20:21 przez poccoyo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
estreya
Nakręcona katarynka
Nakręcona katarynka

04 paź 2008, 16:18

hej, jestem w szkocji! z moim kochanym mezem!
nie mam internetu wiec pisze wlasnie z biblioteki ale wlasniewyswietlilo misie zesystem siezamknieza 10 min....muszesie spieszyc....odezwesiejak tylko bede mogla,,, napiszciemidziewczyny gdzieja mam sie zglosic po formulaze do becikowegoszkockiego? bardzociezkoz kasa mamy:( :ico_olaboga: :ico_olaboga:

pozdrawiam deszczowo!

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

04 paź 2008, 16:47

estreya, witamy na ziemi szkockiej :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

nie wiem, czy o to Ci chodzi, ale jest jeden zasiłek, zwany potocznie "becikowym" w wysokości 500f. Ale... żeby go dostać trzeba spełniać conajmniej jeden warunek: mieć Working Tax credit z dodatkiem dla niepełnosprawnych albo Child Tax credit przewyższający zwyczajową roczną stawkę 548f podstawy... albo jakiś tam zasiłek dla bezrobotnych...
zasyłam linka do aplikacji, którą możesz druknąć w bibliotece i na spokojnie doczytać warunki, są wymienione na pierwszej stronie :-)
http://www.dwp.gov.uk/advisers/claimfor ... _print.pdf

mam nadzieję, że szybciutko będziesz miała neta i popiszesz, jak Ci tam i w ogóle, jak okolica.. fotki rób :-)

poccoyo, jak tam Twój żołądek?? i co Ci tak koleżanka przeszkadza? :-) ja to marzę o tym, że wpada do mnie na kawę jakaś koleżanka :-)
dostałam odmowe z JObCentre Plus.... nie dostanę macierzyńskiego...
ooo, a jaki powód podali??

poccoyo

04 paź 2008, 19:01

estreya, po becikowe możesz złożyć podanie jak już dostaniesz CTC na urodzone już dziecko... czyli po porodzie... my też składaliśmy i dziś właśnie dostałam odmowe... bo nie mam CTC, i napisali że jak urodze to żebym aplajowała jeszcze raz...
fakt faktem nadla nie otrzymuje CTC na Roksane (która ma już 4,5roku...a mieszkamy tu już od 2005roku)
dziś mąż dzwonił do nich bo go szlak trafił i powiedział że jest juzwkurzony czekaniem... 5mcy czekamy na ich decyzję...
planujemy złożyć pisemne zażalenie jak to radzą dziewczyny na forum www.Dzieciak.co.uk

a co do kaski, to chyba skończyły sie te dobre czasy ...
każdy narzeka na kaske...
aha zorientujcie sie ile potrzbujecie aktow urodzenia, bo do każdej formy wymagają,
ale trzeba pamietać że każdy dodatek jest "ograniczony" czasem ... czyli becikowe można składac do 3mcy od urodzenia się dziecka...
i na inne też...

ananke, a mi kolezanka nerwy strzępi, bo głupie teksty puszcza...
mówi zebym uwaząla na swojego K, bo seks z ciezarna meżów nie rajcuje i ze nie jestem atrakcyjna... i zebym go pilnowala bo pojdzie do innej...

a zóładek nadal mi szwankuje, nadal mam wycieczki do wc...

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

04 paź 2008, 19:41

my też składaliśmy i dziś właśnie dostałam odmowe... bo nie mam CTC, i napisali że jak urodze to żebym aplajowała jeszcze raz...
fakt faktem nadla nie otrzymuje CTC na Roksane (która ma już 4,5roku...a mieszkamy tu już od 2005roku)
słuchaj.. a ja dostaję te CTC i wiesz co? w tych warunkach do "becikowego" jest tak napisane, że można dostać, jeśli podstawa wynosi 548f lub więcej.. a wiesz, ile ja mam?? 547,50 f :ico_zly: :ico_zly: :ico_zly: :ico_zly: nic nie powiem o tym, za ile pensów mam nerwy ... ale jak urodzę to właśnie składać będziemy niby w ciemno, może się uda

poccoyo

04 paź 2008, 20:26

ananke, a skąd wiesz ile maszp odstawy? co to za kwota??

bo ja nie mam pojęcia

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

04 paź 2008, 23:31

ananke, a skąd wiesz ile maszp odstawy? co to za kwota??

bo ja nie mam pojęcia
na dokumentach, które dostałam z HMR jest wszystko rozpisane, każdy dodatek i podstawa do Working Tax Creditu i Child Tax Creditu są rozpisane, ile rocznie przyznali i stąd wiem... wyłam wtedy ze dwa dni, jak zobaczyłam, że brakuje mi 50 pensów.... heh...

poccoyo

05 paź 2008, 11:00

ciekawe co u mnie wyniknie, bo my mamy źle przyznane WTC i CTC...
wczoraj po ostrym tel męża, powiedziano mu że właśnie w tej chwili sprawa została przekazana do jakiegoś inspektora...
i teraz czekamy na odpowiedź...

[ Dodano: Nie 05 Paź, 08 11:05 am ]
mam ta zła decyzje przed oczami, i myślałam że mój angielski jest wystarczajacy by zrozumieć takie pismo...
ale nadal nie widze ile i co mam tam za podstawe...
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, 20:22 przez poccoyo, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pozostałe”