Hej, dziewczyny, powiedzcie mi, czy szczepienie przeciw wirusowemu zapaleniu watroby typu B jest w Polsce obowiazkowe? Bo z tego, co mi lekarz powiedzial to ta szczepionka jest obowiazkowa w Hiszpanii, ale z kolei w UK juz nie i poki co maly nie dostal tej szczepionki, bo moj A. chce sie upewnic, ze to jest konieczne
Tak czytam teraz na internecie o tym i pisza, ze poki co ta szczepionka jest obowiazkowa, ale maja ja wycofac w 2009.. juz sie pogubilam.
W ogole, ta szczepionka Euvax B (pamietacie ten artykul, do ktorego Wam linka tu wkleilam) byla wlasnie przeciw wirusowemu zap. watroby typu B...
Jakbyscie mi mogly powiedziec jeszcze przeciw jakim chorobom Wasze dzieci byly szczepione, to bylabym wdzieczna.. ja juz sie pogubilam w tych nazwach chorob po angielsku
Co do lezenia na brzuszku, to moj Jasper tez niechetnie... o ile wczesniej to lubil, to teraz jak go poloze na brzuszku, to chwile powalczy (w sensie pocwiczy podnoszenie glowki) i ryk... Ale czasami zdarza sie, ze jak go polozymy na brzuszku, to zasypia. Ogolnie to chyba woli teraz lezec na plecach... ale my i tak go obracamy na brzuch musi cwiczyc miesnie, nie ma, ze boli :P
margarita83, no to ten album to chyba teraz Twoja wlasnosc, nie? Wiesz... zawsze moze "przez przypadek" zaginac, albo w smieciach wyladowac... w koncu przypadki chodza po ludziach
[ Dodano: 2008-10-22, 18:05 ]
aha, zapomnialam dodac, ze przy okazji szczepien, lekarz obejrzal Jasperka i nie mial zadnych zastrzezen, bardzo zadowolony byl z ogolnego rozwoju malego...
a co do wagi to hmm... wiedzialam, ze moje dziecko przytylo, ale nie wiedzialam, ze az tyle
maly wazy teraz 4960 gram (toz to 5 kilo!!!) i mierzy 61 cm...
dzizas krajst, ostatnio jak go wazylismy (miesiac temu) to wazyl tylko 3700 gram... ladny skok wagowy jak tak dalej pojdzie, to trzeba bedzie wiekszy wozek kupic... albo dzwig hehe