Awatar użytkownika
asiula_o
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania

25 paź 2008, 17:47

blumek, witaj wśród nas:)jako pierwsza listopadówka z październikówek:)hihihi
Ale super ze jestescie juz w domu:)Ale musicie być szczęśliwi:)Wszystko tak szybciutko poszło:)Juz sie nie mozemy doczekac relacji:)
Jeszcze raz GRATULACJE!!!!
Motylek22, przecudnie wyglądasz:)

poccoyo
Trzy tysiące lat minęło...

25 paź 2008, 18:28

Poród aktywny

Każda ciężarna wie, że po 40 tygodniach „noszenia” maleństwa pod serduchem przychodzi czas na poród. Ale co to jest poród? Na czym polega i jak wygląda? Czym jest poród aktywny? Czy wszystkie przyszłe mamy to wiedzą?

Kobiety są różne i różne są też ich porody- mniej lub bardziej bolesne, trwają dłużej lub krócej. Dziś o tym jakie okresy obejmuje poród.

Poród to czas, jaki upływa od początku wystąpienia skurczów (regularne skurcze co 10 minut) do urodzenia dziecka.

Poród obejmuje trzy zasadnicze okresy:

1. Okres rozwierania szyjki macicy- trwa od momentu wystąpienia regularnych skurczów co 10 minut do całkowitego rozwarcia ( całkowite rozwarcie szyjki macicy to 10 cm ).
2. Okres wydalenia płodu ( urodzenia dziecka)- trwa od całkowitego rozwarcia do urodzenia dziecka.
3. Okres łożyskowy- trwa od urodzenia dziecka do wydalenia łożyska
PORÓD AKTYWNY

Poród w którym kobiety mają uczucie uczestniczenia w nim. Przyszłe mamy czują się mniej znużone, zmęczone i poniżone instrumentalnym ich traktowaniem. Podczas porodu aktywnego kobiety maja świadomość, że wiele zależy od nich samych (mam na myśli np. współpracę z położną podczas parcia).Kobiety przyjmują dowolne pozycje do porodu (wygodne dla nich samych). Wiele pacjentek, które nigdy nie czytały o porodzie aktywnym, instynktownie poruszają się lub przyjmują pozycję w klęku czy kuczną. Czym tłumaczyć ten fakt, ze kobiety rodzą łatwiej w wodzie, gdy poruszają się lub przyjmują pionową pozycję ciała? Szczególne korzyści z porodu aktywnego to:

* siła ciężkości ( przyciągania ziemskiego), która działa pionowo w dół, wzmaga czynność parcia. Gdy rodząca leży na wznak, musi przeć mocniej, aby wypchać bobaska niejako „ pod górę”.
* nerwy, które zaopatrują jamę miednicy i macicę, wnikają do miednicy przez kość krzyżową. W pozycji leżącej ( na wznak) następuje bezpośredni ucisk tych nerwów i ból jest silniejszy niż w pozycji kucznej lub stojącej.
* pozycja pionowa ułatwia samoistne i dokładne oddzielenie się łożyska ( nie wszystkie szpitale prowadzą porody aktywne; większość jednak daje możliwość aktywnego rodzenia w 1- szym okresie porodu).
* pionowa pozycja matki powoduje łatwiejsze dopasowanie się główki płodu do rozwierającej się szyjki macicy. Podczas skurczu główka płodu obniża się coraz bardziej w kierunku szyjki. W przerwie między skurczami rodząca może odpoczywać w pozycji pionowej a główka nadal uciska na szyjkę macicy ( w pozycji pionowej na główkę płodu działa siła ciążenia). Efektem tego jest szybsze i bardziej efektywne rozwarcie kanału szyjki macicy.
* lepsze jest krążenie krwi w łożysku, a to poprawia utlenowanie u bobaska( tzn. dobrze mu się oddycha). Jeśli kobieta leży na plecach ma duże naczynia krwionośne przyciśnięte do kręgosłupa. Może to powodować zaburzenia w tętnie malucha. Jeśli musisz się położyć z powodu zmęczenia w trakcie 1-szego okresu porodu- to najlepiej połóż się na lewym boku.

Bardzo zachęcam (jeśli to możliwe) aby rodzić aktywnie przy użyciu worków ssako, materacy i piłek. Przyniesie to mamusiom ulgę i poród będzie miłym i niezapomnianym wydarzeniem.:)

Celina Fręczko, położna

cytat ze strony... http://www.we-dwoje.pl
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, 20:50 przez poccoyo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
betka
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

25 paź 2008, 18:43

Motylku tak to juz jest ze nieszczescia chodza parami, a co najgorsza czasem tych par sie nazbiera i juz nie mozemy poradzic nic na to :ico_sorki: ale glowa do gory!!!

Ale sie ciesze BLUMCIU ze juz w domku, juz razem, tylko wy, zadne fartuchy!!! :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: czekamy na zdjecie - wiem ze teraz pewnie rzadziej bedziesz nas odwiedzac, ale pisz jak znajdziesz chwilke!!! najpierw jednak odpoczywaj i spij duzo!!! a jak juz rozplanujecie z Majunia plan dnia i nocy to bedziesz wiedziala kiedy mozesz zagladac do nas. Ale fajnie ze juz wrocilyscie!!! :ico_brawa_01: tzn ze wszystko OK :ico_sorki: dzieki Bogu!!!!

ja tez mam ostatnio takie dni... ale to tylko samopoczucie... mowie wam - glupoty dopowadzaja mnie do :ico_placzek: a pozniej sobie mysle - czemu ja ryczalam?? mowie wam normalnie :ico_puknij:

a swoja droga ciekawe jak tam Ania nasza. Jak sie czuja?? i czy Jas tez ok. Pewnie sluchaja siebie nawzajem, ania mowi do niego, a Jan odpowieda jej biciem serduszka przez ktg :ico_brawa_01: ja jeszcze nie mialam ktg, ale mam nadzieje ze bede miec :ico_sorki:

Awatar użytkownika
Anetka29
maniakogadacz
maniakogadacz

25 paź 2008, 20:38

betka na pewno już niedługo będziesz miała ktg, ja ostatnio nawet nagrałam sobie na telefon pukanie serduszka Niuni :-)

blumek ja też już nie mogę się doczekac zdjęc Majuni ze szczęśliwą mamą!!!

ja nadal kiepsko się czuję, więc ide się myc i spac może do jutra przejdzie :ico_oczko:

Dziewczyny dzisiaj śpimy dłużej godzinkę, bo czas zmieniamy na zimowy :-D

poccoyo

25 paź 2008, 20:45

Dziewczyny dzisiaj śpimy dłużej godzinkę, bo czas zmieniamy na zimowy :-D
oj dobrze że piszesz o tym bo bysmy znowu zapomnieli...
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, 20:51 przez poccoyo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
betka
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

25 paź 2008, 21:22

Anetka29, tobie tez juz od dzies zaczal sie termin :ico_brawa_01: jesli rac pod uwage 37-42tc za termin porodu :ico_brawa_01: moze bedziesz druga :ico_brawa_01:

BLUMEK chwal sie ta swoja ksiezniczka!!! :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: kiedy my ja zobaczymy?? :ico_sorki: i naleza wam sie kwiatuszki za tak szybciutki powrot do domku!!! :ico_prezent: :ico_prezent: :ico_prezent: :ico_prezent: :ico_prezent:

[ Dodano: 2008-10-25, 21:23 ]
poccoyo, o prosze jaka rocznica jutro nam sie szykuje :ico_brawa_01: ale zyczonka jutro zlozymy :ico_haha_01:

poccoyo

25 paź 2008, 21:37

jesli rac pod uwage 37-42tc za termin porodu
o jaaaaaa... ale to leci szybko...
niedawno był 14tc...a teraz...
hm...
no ogólnie to super że bliżej końca niż dalej...
moze zróbmy listę terminów z ostatniej miesiaczki i z usg...
będziemy pilnować kogo jest kolej na rozdwajanie...
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, 20:51 przez poccoyo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
betka
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

25 paź 2008, 22:28

ja z usg mam rozne terminy (poczawszy od 19.11 konczywszy na 04.12) ale ciagle mam w glowie 20.11. (wg ostatniej miesiaczki) Choc nie ukrywam ze tego 19 zrobilby nam Junior (mi i mezowi) niezla niespodzianke (19 to taka data dla nas :ico_brawa_01: )

poccoyo, maszracje czas leci, leci - dopiero sie dowiedzialysmy ze Blumek urodzila a tu juz w domku sa :ico_brawa_01:

Kiedy ty mamuska nam ja w koncu pokazesz co?? Pochwal sie!!!! :ico_sorki: :ico_brawa_01:

[ Dodano: 2008-10-25, 22:30 ]
i ja tak wchodze co chwile na tt (oj na obcasach) zeby zoabzcyc czy juz jest zdjecie czy nie ma .... czy sa jakies wiesci czy nie ma.... :ico_sorki: pewnie odpoczywaja... zreszta same zobaczymy jak to bedzie z nami.... i tak wielkie :ico_buziaczki_big: ze napisalas Kasiu cokolwiek - ze jestescie w domku :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Motylek22
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

25 paź 2008, 23:58

Ja z Usg miałam termin 25, 26 listopad a z miesiączki 25 listopad, więc dużej rozbieżności nie ma :ico_oczko:

Anetko ja też dziś się czuję do niczego, ale nawet jak sie położę to nie mogę zasnąć :ico_puknij: a czuję się zmęczona :ico_sorki:

poccoyo, świetny artykuł :ico_brawa_01: dziękujemy :ico_sorki: :-)

Awatar użytkownika
betka
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

26 paź 2008, 09:02

dzien doberek :-D
ale u nas slonko swieci :ico_brawa: moze dzis namowie siostre to pojedziemy porobic sobie zdjecia z brzuszkiem. Bo to juz w sumie nie wiadomo czy jeszcze zdazymy :-)

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”