Zabral nam wode do wieczora więc nic w domku nie zrobie
czekam na Marcina jak wstanie po nocce to pojedziemy na te działke
mazia, - klapsy nie działaja przynajmniej u nas, ale jak piszesz o zachowaniu bratowej to nie dziwie się że mały nic sobie z tego nie robi - zwłaszcza ze widzi że to co mówi mama to czcze gadanie
bo ciocia na niego nie nakrzyczy a mama zawsze powta
za to samo. Jak Nikolci zdarzało sięuderzyc np. moją mame czy siostre - staraliśmy się tłumaczyć że nie wolno i niewiele to skutkowało raz ją klepnełam rzeby jej pokazać co zrobiła ale to tez nie poskutkowalo a tylko pokazało że zachowuje się jak ona
Dzieci w tym wieku ciężko ukarać w jakikolwiek sposób bo jedne już rozumieją o czym do nich mówimy a inne jescze niestety nie. Wynosiłam Niki do drugiego pokoju nie tego z jej zabawkami rzeby nie myślała sobie że idziemy się bawić - i tam z nią siedziałam ale nic do niej nie mówiłam i nie reagowałam na zaczepki (uspokajała się w ten sposób) jak chciała wyjść to mówiłam że musimy tu chwile posiedzieć bo bardzo brzydko zrobiła że zbiła ciocie. Teraz ze złymi zachowaniami nie mamy już problemu bo Niki wie jak nie wolno i jak się zapomni to już tylko jej mówie że ma iść do siebie do pokoju i wychodzi a za chwilke wraca i podchodzi rzeby ukochać i dac buzi - i jeszcze słodko mówi mama nie już zła
. Dzieci są różne i różnie reagują i się zachowują ale często nam jako rodzicom wydaje się że zamałe rzeby tłuaczyć a tak naprawde rozumieją więcej niż nam się zdaje. Jak będziemy konsekwetni i zawsze będziemy reagować to dziecko się nauczy bo przecierz one nie wiedza jescze co dobre co złe zanim im tego nie pokarzemy. Mazia i nie pisz że jesteś złą mamą bo tak nie jest i nawet nie wolno tak myśleć
[ Dodano: 2008-10-29, 12:17 ]
To co u nas działało u bratowej niekoniecznie musi ale ona zna swoje dziecko i wie co powinno na niego zadziałać - na każde dziecko może być inny sposób ale jak dziecko bije to bicie go - klaps nie jest wyjściem bo potwierdza to co dziecko zrobiłko - i wtedy liczy się tylko kto silniejszy. Ale się wymondrzyłam
przepraszam ale chciałam doradzić.