Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

08 lis 2008, 21:32

znalazlam fajna stronke (www.dziecko24.pl) na której po zalogowaniu, mozna zadac pytanie pediatrze i odpowiadaja w ciagu godziny. Napisalam o tym jedzeniu Zuzi i mam odp.:

W 3 m-cu życia niemowlę przybywa średnio ok. 700 g i proszę obserwować przyrost wagi. Apetyt dziecka podlega wahaniom, ale gdyby nadal się pogarszał proszę zgłosić się do lekarza. Najczęstszą przyczyną braku apetytu w tym wieku jest niedobór żelaza we krwi oraz zmiany w moczu.

wzielam tez od mojej siostry nr kom. do pediatry, do ktorej chodzimy w przychodni, wiec jak jutro Zuzia znowu tak malo zje, to zadzwonie do niej wieczorkiem, zobaczymy co powie - moze bedzie kazala sie zglosic w poniedzialek...

SHOO - dzwonilam do kolezanki, ktora ma 2 m-cznego synka i wykryto u niego bakterie Coli... pisala, ze do pobrania moczu u takiego dziecka sluza specjalne pojemniki... pojemnik ma w s rdoku jakas plytke, na ktora dziecko musi nasiusiac (na dwie strony plytki) i wtedy od razu trzeba schowac te plytke do pojemnika... Jeden kosztuje ok. 5 zl, wiec mowi, ze nie wie ile kasy wydala na ten interes, bo plytke mozna wyjac z pojemnika jak dziecko zacznie siusiac i nie wolno nia do niczego dotknac... mowi, że siedziala z malym od 6:00 do 10:00 i uilowala zlapac siuski... :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

08 lis 2008, 22:06

Gie, fajna stronka, dodam do ulubionych... jak bede miec pytanie, to tam napisze.. bo w sumie chyba z tym nadmiernym apetytem Jasperka nic nie zrobie..
chociaz w sumie chcialabym sie dowiedziec wiecej o przekarmieniu dziecka.. juz sie tam rejestruje :-)

a z tym lapaniem siuskow, to porazka :ico_olaboga:
jeszcze wiesz, jak dziewczynka robi siku, to wiadomo, gdzie poleci... a jak chlopczyk, to łooo moj Boze! jak z fontanny normalnie :ico_noniewiem:
zawsze mozesz tez na sucho potrenowac - tzn. z czyms innym niz ta plytka, skoro taka droga .. a w ogole, to chyba ciepla pieluszka sprawia, ze dzieci sikaja/robia kupke, nie? wydaje mi sie, ze gdzies o tym czytalam... hmmm

[ Dodano: 2008-11-08, 21:22 ]
zadalam im pytanie, zobaczymy, co powiedza :-D

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

08 lis 2008, 22:31

SHOO - no wlasnie u chlopca z tym lapaniem bedzie latwiej niz z dziewczynka, bo mozna zlapas siusiaczka i nacelowac na pkytke, a u dziewczynki jak??

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

08 lis 2008, 22:37

Gie, ja juz nie wiem :-) wiem tylko, ze sik chwile trwa i przypadku mojego synka, to nie byloby czasu na zlapanie za siusiaka, a wszystko dookola byloby obsikane :-D sam juz nieraz sobie buzke obsikal... jak nie zdazylam z pieluszka :-D

ja bym to zrobila tak: jak mala bedzie miala sikac, popros Twojego Pana, zeby trzymal ja wysoko, a Ty celuj ta plytka w siuski :-D i zrob przy tym zdjecia, bo zapewne bedzie to zabawnie wygladalo :-D

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

08 lis 2008, 22:39

SHOO - jak mi wyrosna dodatkowe 2 rece, to moze pstrykne foty ;)

[ Dodano: 2008-11-08, 21:48 ]
JOANNA24 mi napisała na N-K:

...Mocz dziecku pobierasz do specjalnego woreczka który zakupujesz w aptece. Koszt około 1,20zł dla chłopca więc dla dziewczynki zapewne też. Przyklejasz ten woreczek w wiadomym miejscu najlepiej mniej więcej w porze kiedy Twoja córka robi siusiu :)

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

08 lis 2008, 22:54

Gie, dzizas, jak nie plytki to woreczki... ale zabawa... a cos mi sie wydaje, ze to dopiero poczatek :-D

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

08 lis 2008, 23:00

ojej, ja to sie dzisiaj nagadam i napisze... okazuje sie, ze woreczki sa do ogolnego badania moczu, a na posiew trzeba na plytke, bo te plytke sie oddaje do laboratorium i na tej plytce rowijaja sie bakterie przez tydzien...

a jak kolezanka zapytala pani dr czy moze dziecko jej nasiusiad do woreczka, a wtedy ona zamoczy w nim plytke, to pani dr powiedziala, ze na swoja odpowiedzialnosc, bo jesli chce miec wiarygodny wynik, to tylko prosto na plytke, bez kombinowania...

ide z psem na dworek i zaraz ogladam Dirty Dancing i bede mowic razem z aktorami, a Pan bedzie sie wkurzal, hhhehee

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

08 lis 2008, 23:00

Gie, przypomnialo mi sie, ze czytalam o tym niedoborze zelaza u maluchow... robiono jakies badania, ktore pokazaly, ze dzieci, ktore dostaja herbatki, maja mniej hemoglobiny.. tutaj jest na ten temat (po angielsku)

http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/41/6/1210

The tea drinkers had significantly lower mean levels of hemoglobin than that of the non-tea drinkers (...)

hmm, nie wiem ile w tym prawdy, ale moze akurat cos jest.. spytaj lekarza jak bedziesz na wizycie..

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

09 lis 2008, 12:07

Witam dziewczyny :-)
Nie odzywałam się bo pokłóciłam sie z P. i przepłakałam wczoraj cały dzień i pół dzisiejszej nocy. Teraz wyszedł, a Majka spi więc zaglądnełam.

No i jestem w szoku, nie wiem czy dobrze doczytałam bo mam gały napuchnięte i mało co widzę, ale jaracie fajki??? Narobiłyście mi ochoty, bo jak do tej pory to się trzymałam :ico_noniewiem:
Wczoraj wieczorkiem pojechaliśmy do mojego brata na imieniny, oczywiście na chilę, ale ... była moje kolej picia (JAGNA do do Ciebie szczególnie) bachnęłam kilka lufek i czułam się tralalala no wiece, podchmielona lekko. Ale nawet nie pomyslałam o papierosie choć 3/4 towarzystwa jarało, sama się zaszokowałam :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking: Te 3 czy 4 kieliszeczki czystej smakowały mi jak nigdy w zyciu :-D skończepóxniej bo majka się obudziła

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 lis 2008, 12:11

czesc MARGARITA - kuzwa, moglysmy siedziec cicho z tymi fajkami... :-D :-D :-D :-D :-D :-D

mam nadzieje, ze szybko sie pogodzicie z P. i nie bedziesz musiala juz wiecej plakac :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: oby to nie bylo nic powaznego... :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

moj Pan poszedl latac, a ja sprzatam w domku, ok. 14:00 pojdziemy z Zuzia na spacerek, bo dzisiaj w miare cieplo i slonko wreszcie swieci... :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

[ Dodano: 2008-11-09, 11:12 ]
acham my tez sie z Panem wymieniamy na picie...

jak pierwszy raz wypilam calego Redd'sa, to sie nim upilam - po takiej abstynencji... nie dziwne...

ale drinki tez juz kilka razy pilam i takze smakowaly mi jak nie wiem co :ico_brawa_01:

Wróć do „Mam dwa latka, dwa i pół”