Mery wydaje mi się że to najprostsze ciasto w świecie od niego zaczełam nauke piecznia
Ciasto z kruszonką mama nauczyła mnie je piec i tak zaczełam próbować dalej zawsze mi wychodziło może czasami zabardzo je przypiekałam no ale i tak było pyszne.
SKŁADNIKI:
kruszonka
- 0,5 kg mąki pszennej
-4 żółtka
-1 szklanka cukru
-2 łyzeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
piana:
-4 białka
-3/4 szklanki cukru
owoce lub dżem ja zazwyczaj daje owoce teraz to jabłka bo zadużego wyboru nie ma ale w sezonie rabarbar, truskawki, poziomki, śliwki, brzoskwinie a nawet gruszki
Mąke, żółtka , posiekaną margaryne, proszek do pieczenia i cukier wsypujemy do miseczki i rozcieramy wszystko palcami tak żeby uzyskać kruszonke, kruszonke dzielimy na pół i połowe wykładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszke(dobrze jak lekko pougniatamy tę kruszonke na blaszce tak aby w miare szczelnie pokryć blaszke).
Piane ubijamy z 4 bialek stopniowo dosypując cukier tak aby stała się sztywna i nakładamy na kruszonke a na piane owoce lub dżem. Na to wszystko posypujemy pozostałą kruszonke staramy się aby owoce były prawie pokryte kruszonką.
Gotowe teraz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy przez około 30 do 40 minut aż wierzchnia kruszonka nabierze lekko złotego koloru.
SMACZNEGO.