Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lis 2008, 11:23

a w ogole, jak zrobisz te sesje, to jak wkleisz tu foty (skoro albo Ty, albo Twoj P. bedziecie w wannie z mala... chyba goli hehe :-D ), jestem bardzo ciekawa :ico_brawa_01:
coś wymyślimy, zamarzę się albo po prostu włożę strój kąpielowy :-D :-D :-D a może wytne, no zobaczymy.

Dziewczyny coś z innej beczki.
Te które mają CÓRKI - powiedzcie mi jak pielęgnujecie kaczuszki swoich córek??? Przy myciu, wycieraniu rozchylacie i czyścicie tam w środku???
Ja gdzieś wyczytałam że nie rozchyla się i tak też robię, ale tam zbierają się jakieś resztki kału, czy maści na odparzenia.
Napiszcie proszę co i jak robicie :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

[ Dodano: 2008-11-20, 10:28 ]
A w ogóle nockę miałyśmy bardzo ciężka.
Majka obudziła sie ok. 4,30 na jedzenie, dałam jej butlę a ona zjadła, a potem nie chciała spać. Marudziła, płakała, w końcu ją wzięłam do siebie, nie pomogło, więc wzięłam ja na ręce i uśpiłam, to było ok. 5,30 -6 :ico_olaboga:
Jestem na pół przytomna, bo jeszcze pogoda przytłaczająca, leje i wieje i ze spaceru nici dzisiaj :ico_zly:

Shoo Ty chyba mnie pytałaś czy Majka je dwa razy w nocy.
Otóż był taki czas że budziła się raz, ok. 4-5, a teraz niestety budzi się jeszcze ok. 1-2 no i je. Znów powróciliśmy do nocnego karmienia, nie wiem dlaczego jej się tak poprzestawiało.

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 lis 2008, 11:42

MARGARITA - jak mala zrobi kupke, to oczywiscie, ze rozchylam jej psitulke i czyszcze, mysle, ze wiecej krzywdy zrobiloby sie nie czyszczac kupki (przez to dzidzia moze zlapac rozne bakterie) niz rozchylajac "wargi sromowe." A jak robi tylko siusiu, to jej tam nie "grzebie", ale podczas kapieli zawsze dokladnie myje...

[ Dodano: 2008-11-20, 10:47 ]
co do nocnego karmienia - u nas juz dawno nie m tego problemu, ale zdarzaja sie noce (tak, jak dzisiaj), ze wstaje do malej po 5 razy, bo wypada jej smoczek, ona sie budzi i marudzi... wiec ja tez dzisiaj srednio wyspana jestem...

nieraz Zuzia zasnie wczesnie wieczorem (ok. 20:00-21:00), wypadnie jej smok, przeniose ja do lozeczka i nic, budzi sie dopiero ok. 6:00-7:00, a nieraz jest wlasnie tak, jak bylo dzisiaj...

nadal malo je, ciagle to zapisuje, za jednym rzutem najwiecej 150 ml (raz na tydzien), a zazwyczaj zjada po 120 ml, czasem 90 ml. Takze bilanse mamy w okolicach 500-650 ml, ale moze taka jej uroda... Zuzia na chora nie wyglada, nie placze podczas jedzenia, tylko po prostu jak sie naje, to wypluwa smoka i gulgocze mlekiem... nie wiem czy mam isc do tego lekarza, czy poczekac do wizyty 16 grudnia jesli nic sie nie bedzie dzialo... co myslicie?? :ico_noniewiem: :ico_noniewiem: :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lis 2008, 11:49

Takze bilanse mamy w okolicach 500-650 ml, ale
Nasze bilanse też osclują w tych wartościach. Może jeszcze sie wstrzymaj, poobserwuj.

[ Dodano: 2008-11-20, 10:57 ]
Gie, znalazłam specjalnie coś dla Ciebie http://www.dlarodzinki.pl/artykul/czyta ... nanie,742/
nie czytałam ale sam tytuł rzucił mi się w oczy :-D

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lis 2008, 12:02

Gie, ja mysle, ze 650ml to dobry wynik i nie ma co panikowac.. niby norma to 750 (wg opakowania na moim mleku), ale te 100 ml to nie jest jakas wielka roznica..

co do mycia, to zauwazylam, ze malemu zbiera sie taki brud (bialo-szary) w faldkach i zgieciach, np. w faldkach na szyi, pod paszkami itp... to pewnie pot i mleko ulane (w przypadku szyi), dlatego codziennie przed kapiela uzywam wacikow i przecieram mu te miejsca.. wczesniej nie bylo tego "problemu", bo maly nie byl taki pulchny, ale teraz musze wiecej wysilku wlozyc w to, zeby go dokladnie umyc :-)

w ogole, przeczytalam swoj poprzedni post i jak ja napisalam "zonglowac"? :ico_olaboga: przez ą :ico_olaboga:
hehe i ja sie chwalilam, ze jestem mistrzem scrabble... pffff :-D :ico_wstydzioch:

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lis 2008, 12:04

shoo, ten artykuł który poleciłam Gie tobie też sie przyda

[ Dodano: 2008-11-20, 11:06 ]
Szczerze powiem że chyba nie zwracam uwagi na błędy, a jeżeli już zauważę to nie razi mnie to mocno, także bez stresu dziewczęta, literówki to normalna sprawa ;->

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 lis 2008, 12:06

Nasze bilanse też osclują w tych wartościach

ooooo, to nie wiedzialam... to co ile Twoja Majka je i ile podczas jednego karmienia??

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lis 2008, 12:09

Dziewczyny a co robicie w sylwestra???
Mój P. zabiera mnie na bal :-D :-D :-D , a z Majka zostanie teściowa :ico_szoking:
Idziemy z moim bratem i znajomymi :-D
Lokal jest jakieś 500metrow od naszego mieszkania, a ok. 800 m od teściowej :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 lis 2008, 12:11

MARGARITA - dzieki za link do artykulu, ale to bardziej o tym, co robic kiedy dziecko przeklina, a nie jak oduczyc doroslych... :ico_noniewiem: :ico_noniewiem:

SHOO - ale 650 ml zdarza sie raz na tydzien, zazwyczaj to jest ok. 530 ml, a wczoraj np. tylko 490 ml... i mala czesto je tylko 5 razy dziennie, a nie 6...

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lis 2008, 12:12

ooooo, to nie wiedzialam... to co ile Twoja Majka je i ile podczas jednego karmienia??
Majka je średnio co 3 godz po ok. 100-120 ml, ostatnie karmienie mamy ok. 20, a pierwsze np. dzisiaj było o 4,30, następne o 8,30, teraz powinno byc ok. 11,30 ale mała spi i nie będę jej budzić, jak się sama obudzi to dostanie.
więc nastepne:
- 14,30
- 17,30
- 20,30
co razem daje ok. 600 do max 700 ml/ dobę
także uważam że Zuzka mieści się w normie

[ Dodano: 2008-11-20, 11:15 ]
i mala czesto je tylko 5 razy dziennie, a nie 6...
Majka też często przesypia jedno karmienie i wtedy jest 100 mniej.

Gie póki przybiera na wadze to wszystko gra.
Co 6 tyg chodzimy na szczepienie i ważą nasze dzieci więc widzimy czzy przybywają czy też nie.
Z tego co pamiętam co Zuzia przybrała, a jeżeli by przybrała za mało to lekarz by ci powiedział.

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lis 2008, 12:18

ja tez sadze, ze Zuzia miesci sie w normie... poza tym bylas juz u lekarza i ona nic odkrywczego nie powiedziala... :ico_noniewiem:

co do Sylwestra, to my bedziemy wtedy w Anglii... ale chyba zostaniemy w domu, bo A. nie lubi balow i takich tam.. za masowkami (w sensie imprezy na wolnym powietrzu) tez nie przepada, chociaz moze uda mi sie go wyciagnac do miasta na spacer, obejrzec fajerwerki :-)
takze u nas spokojnie bedzie

Wróć do „Mam dwa latka, dwa i pół”