Awatar użytkownika
GLIZDUNIA
Wodzu
Wodzu

26 lis 2008, 10:57

Jagodka,a z Jagoda tez sennosc Cie dopadala?wogole uczucie takie samo czy cos innego Ci sie zaczyna dziac?

Awatar użytkownika
jagodka24
Cyber rusałka
Cyber rusałka

26 lis 2008, 11:04

poki co to czuje sie podobnie
mam mdlosci i jestem słabiutka

Awatar użytkownika
kamizela
Cyber rusałka
Cyber rusałka

26 lis 2008, 11:04

Daria ja myślę, że Maya będzie rozumiała i a ngielski i polski, w przedszkolu nauczy sie mówić po angielsku i pewnie będzie rozmawiała w tym języku z dziećmi, a w domu będziecie mówić po polsku. Moja coitka z Berlina ma trójkę dzieci i one doskonale mówią i w języku niemieckim, a jak są w PL to po polsku.

Awatar użytkownika
GLIZDUNIA
Wodzu
Wodzu

26 lis 2008, 11:08

Kamila,wiesz a ja sie jakos zaczynam o to martwic...ze sie nie nauczy poprawnie rozdzielac tych jezykow....ze bedzie mieszac i laczyc zdania :ico_noniewiem: ...bo wlasnie u mojego wujka w USA jest tak ze tylko najstarsza dziewczyna cos tam mowi po polsku a reszta tylko rozumie ale ani slowa nie powiedza....wiec ogolnie to po angielsku w domu mowia mimo iz rodziec po polsku do nich od zawsze mowili :ico_noniewiem: ....dzieci nie chca mowic po polsku bo skoro wszyscy wkolo tylko po angielsku to one maja taki jakis bunt :ico_noniewiem:

[ Dodano: 2008-11-26, 10:10 ]
Jagdoka,mdlosci juz Cie zlapaly?ło no to nie zazdroszcze,a Jagodka wymiotowalas czy tylko Ci niedobrze bylo? :ico_noniewiem: teraz o tyle ciezej ze nie mozesz sie w kazdej chwili isc polozyc nie? :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
jagodka24
Cyber rusałka
Cyber rusałka

26 lis 2008, 11:12

GLIZDUNIA, tylko mdlosci na szczescie
ale wczoraj nie bylo milo

daria wszystko zalezy od dziecka
licz sie z tym ze na poczatku napewno bedzie laczyc dwa jezyki

Awatar użytkownika
Sikorka
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

26 lis 2008, 11:12

Oj Kochane, jak trochę odpuścić, to potem nie można nadrobić z czytaniem i nic nie wiem. Wczoraj się wściekłam i nie siedziałam wieczorem przy kompie, bo przegrałam aukcję na allegro, taki super komplet z nexta dla Karola na święta licytowałam i nonono.......... Muszę dalej czegoś szukać.

Teraz zaraz lecę na zakupy, bo nie ma nic na obiad. Może dziś wieczorem zajrzę, ale nie wiem, bo znowu góra prasowania czeka :ico_olaboga: jakoś mam spowolnione ruchy, czy co :-D
No w każdym razie myślę o Was :-D Buziolki!!!!

Awatar użytkownika
GLIZDUNIA
Wodzu
Wodzu

26 lis 2008, 11:17

ja sie tak zastanawiam czy te jezyki maja juz teraz jakis wplyw na Maye,bo widzicie ona duzo mowi ale duzo wyrazow nie brzmi tak jak powinno i nie zebym panikowlala bo nie ma o co no ale chcialabym zeby "nrmalnie "mowila a moze ona poprostu nie wie ktorych slow powinna uzywac :ico_noniewiem:..slyszalam ze dzieci ktore maja kontakt z 2 jezykami moga pozniej zaczac mowic...no ale ja bym tak nie wolala :ico_haha_01: :ico_oczko: ...ona ladnie wszystko opowiepokaze i wogole powie co chce ale tak jakos dziwnie to brzmi :ico_noniewiem: wiem ze ma jeszcze duzo czasu no ale.....

Awatar użytkownika
kamizela
Cyber rusałka
Cyber rusałka

26 lis 2008, 11:21

Daria ja myślę, że jeszcze jest za wcześnie na jakikolwiek niepokój :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
GLIZDUNIA
Wodzu
Wodzu

26 lis 2008, 11:24

Kamila,no ja wiem ze to za wczesnie zeby cokolwiek powiedziec ale mam narazie takie porownanie ze Wasze dzieci tak podobnie ucza sie wypowiadac te wyrazy do oryginalow a Maya czesto ma swoje okreslenia,i mi one orygina malo przypominaja...moze taki ma system nauki mowienia no ale moze niekoniecznie :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
kamizela
Cyber rusałka
Cyber rusałka

26 lis 2008, 11:30

Daria ale Wiktor też ma swoje określenia, brum brum to auto na przykład, nie mówi auto tak jak my. Spokojnie, teraz Maya nazywa przedmioty po swojemu, a później nauczy się poprawnej wymowy. Mojej sąsiadki córcia z lipca na przykład na cyca mówi ny ny.

[ Dodano: 2008-11-26, 10:33 ]
lady ma chyba już rozmowę :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

Wróć do „Pierwsze kroczki, czyli roczek za mną!”