Agnieszko - nie martw sie, magnez bardzo pomaga, w szpitalu wszystkie dostawałysmy magnez w kroplówce i pomagał.
Jak mi twardnieje biore 3 razy po 2 tabletki magnefar B6 i przechodzi.
[ Dodano: 2009-01-19, 14:21 ]
To jest standardowe badanie dla wszystkich kobiet w 6 tym miesiącu.
Jak byłam na szkoleniu dostałam materiały na ten temat.
""U niektórych kobiet cukrzyca występuje tylko w ciąży. Taką postać choroby nazywa się cukrzycą ciężarnych. Zapada na nią około 10% kobiet, które po zakończeniu ciąży wracają do normy. Jeśli jednak podczas jednej ciąży doszło do wystąpienie objawów cukrzycy, szansa ich powtórzenia w następnej ciąży wynosi 90%.
Cukrzyca u ciężarnych rozwija się z dwóch powodów. Jednym jest zwiększone wytwarzanie insuliny w organizmie kobiety, a drugim obniżona zdolność wykorzystywania tego hormonu w czasie ciąży. W wyniku tego dochodzi do zwiększenia stężenia cukru w krwi ciężarnej.
Cukrzyca ciężarnych pozostawiona bez leczenia stanowi zagrożenie zarówno dla kobiety jak i dziecka. Organizmy obojga są wtedy narażone na niekorzystne działanie wysokich stężeń cukru. Jednym z objawów takiego działania jest pojawiające się w obrębie pęcherza płodowego wielowodzie (nadmierna ilość wytwarzanego przez błony płodowe płynu owodniowego). Wiąże się to z ryzykiem wystąpienia przedwczesnego porodu, a powodem jest między innymi nadmierne rozciągnięcie mięśnia macicy.
Kobiety z cukrzycą ciężarnych mogą mieć także problemy w czasie porodu, ponieważ rodzą zwykle bardzo duże dzieci i często konieczne jest wykonanie cięcia cesarskiego. Duże stężenie glukozy we krwi usposabia też przyszłe matki do zakażeń występujących najczęściej w obrębie nerek, pęcherza moczowego, szyjki i jamy macicy. Leczenie cukrzycy ciężarnych polega na regularnym uprawianiu ćwiczeń fizycznych i piciu dużej ilości płynów. Najważniejsze jest jednak leczenie odpowiednią dietą. Lekarze zalecają w takiej sytuacji spożywanie 6 posiłków dziennie o łącznej wartości energetycznej 2000-2500 kalorii. Często przyszłe matki konsultowane są poprzez dietetyków. ""
Ale to jest czarny scenariusz a tak na prawde lekarz mi powiedział ze jak bede stosowac zalecana diete i mierzyc cukier to wszystko bedzie ok. Mam 2 kolezanki co tez miały podnieosiona glukoze , odstawiły słodycze i zdrowo jadły i dzieci zdrowe i ważą w normie
Nie martw sie żaddko wychodzi podnieosiony cukier po glukozie - u mnie wyszedł ale teraz jem zgodnie z zaleceniem i mierze codzinnie cukier i mam w normie da sie przezyc
[ Dodano: 2009-01-19, 14:23 ]
A za 3 miesiące bedzie wiosna i bedziemy chodzic na spacerki z naszymi bobaskami