monis, kurcze pobyty w szpitalach są straszne, byłam ostatnio z moja córka horror. leki skonsultuj z ginekologiem.
ziolo007, codo octu to nie spożywań bo w nieprzetworzonej postaci. Jem np ogórki konserwowe i tego typu rzeczy, kwaśne.
Sery pleśniowe
Listerioza (wywołana przez bakterię Listeria monocytogenes) może być, podobnie jak salmonella, przyczyną posocznicy i zapalenia opon mózgowo – rdzeniowych. Może doprowadzić do śmierci wewnątrzmacicznej płodu. Jest szczególnie groźna w drugim i trzecim trymestrze ciąży. Najczęściej zarazić się nią można jedząc sery pleśniowe i miękkie typu feta czy camembert. Bakteria może znajdować się też na skórce innych serów. Jej źródłem może być tzw. jedzenie ”gotowe do spożycia”, wymagające tylko ponownego podgrzania, gotowe desery, a także surowy drób, surowe kiełbasy.[6]
Artykuł "Pokarmy niebezpieczne w ciąży"
http://www.forumginekologiczne.pl/txt/a ... %85%C5%BCy