Witamina K jest potrzebna przede wszystkim do prawidłowego krzepnięcia krwi. Nie dopuszcza do krwawień wewnętrznych oraz krwotoków. Wpływa na wytwarzanie białka osocza krwi, które zapobiega wypływom krwi w przypadku uszkodzenia naczyń krwionośnych. Witamina ta ma także wpływ na działanie niektórych białek, które znajdują się w kościach. One z kolei biorą udział w budowie kości, produkcji energii i regulacji ciśnienia między krwią a innymi komórkami. Wykazano, że witamina K hamuje rozwój nowotworów piersi, jajników, żołądka, wątroby i nerek.[ Dodano: 2009-03-16, 12:03 ]
a na co jest wit, K ja się pytałam położnej i mi nie kazała dawać?
to pediatra przepisuje, nie kazdemu dziecku trzeba, na pewno tym na piersi, bo mleka sztuczne zawieraja ta wit.A jaką tą Wit D3 kupić?
ja to samo - ja sie wogóle od 1 m-ca podaje wiec Ragazza dopiero teraz, ale nie wiem jak jest jak sie łączy sztuczne z piersia, poradz sie pediatry.ja mam Vigantol podaje się 1 kropelkę dziennie
zapobiega chorobie pokrwotocznej u noworodków, nie kazdy lekarz zaleca, moja pediatra zaleciła brac.a na co jest wit, K
milutka ale spagetti spokojnie mozesz zjesc.\, mieso sie wprawdzie podsmaza ale potem gotujesz w sosie wiec czemu nie?sos spagetti jest dla chlopa i krupnik ja potem ugotuje piers z kuraka i marchew
ja rowniez tak mialam juz 2 razy niby okresu dostalam kroty trwal od 5 do 10 dni... ale nic przy tym nie bolalo! ale bykam strasznie oslabionaA ja coś dzisiaj znowu zaczełam krwawić. Czyżby to miesiączka przyszła już?
a wiesz ze ja calkiem miesko gotowalam z cebulką nie podsmazalam ?:) ale mąz pojechal kupic mi parowar musze go wykorzystacmilutka ale spagetti spokojnie mozesz zjesc.\, mieso sie wprawdzie podsmaza ale potem gotujesz w sosie wiec czemu nie?
ja w ciazy moglam sprzatac i sprzatac a teraz mi sie nie chceja przegoniłam lenia i poczysciłam podłogi.
Wróć do „Noworodki i niemowlęta”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości