no niestety ale to chyba wina wiosny i tego ze jest cieplo w koncu
kazdy kozysta ze słoneczka
Ja dzis wieczorkiem wybieram sie do znajomych
ale narazie biore sie za ciacho bo dorwałam świetny przepis no i bardzo łatwy do tego jeszcze mam wszystko w domu co potrzebna....
[ Dodano: 2009-04-22, 15:52 ]
ah odrazu podziele sie przepisem:
CIASTO ORZECHOWE
8 jajek
20 dag cukru
20 dag mielonych orzechów
2 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA Z BRZOSKWINIAMI
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
4 żółtka
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 szklanki mleka
1 puszka brzoskwiń
Przepis na ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier, żółtka, zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części.
Przepis na masę budyniową z brzoskwiniami: W 1 szklance mleka roztrzepać budyń, mąkę i żółtka. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń. Ostudzić. W tym czasie utrzeć kostkę masła i wymieszać z przestudzonym budyniem. Na końcu do masy budyniowej dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i delikatnie wymieszać.
Przełożenie ciasta orzechowego: Ciasto orzechowe - 3/4 masy budyniowej z brzoskwiniami - ciasto orzechowe - 1/4 masy budyniowej. Na wierzchu posypać tartą czekoladą. (Można również polać polewą lub posypać kakaem.)