Awatar użytkownika
Skrzatka
Rozkręcająca się gaduła
Rozkręcająca się gaduła
Posty: 16
Rejestracja: 23 kwie 2008, 15:00

sushi

23 kwie 2008, 15:35

Dziewczyny macie jakieś swoje patenty na sushi? Ja ostatnio byłam w szoku, kiedy odkryłam przez przypadek, ze "sos samuraj" w sushi to serek Philadelphia :) hahaha...ale smakuje dobrze...ja dodaje do niego majonez i cieniutki szczypiorek, no i robię california maki z avocado i paluszkiem krabowym i karbowaną sałatą, posypane sezamem :) Ale monotonie się trochę robi. Surowych ryb jeść nie mogę :ico_ciezarowka: :) więc może doradzicie mi coś bezrybnego :) A w ogóle lubicie sushi? Dla mnie jest to obok czekolady taka rzecz którą mogę się po prostu napchać aż po same uszy!

Beatris60
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3461
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:37

24 kwie 2008, 07:38

Ja też uwielbiam sushi ale sama robiłam tylko raz - też nie z surową rybą bo jednak trzeba być pewnym że świeża, robiłam z tuńczykiem z puszki i ogórkiem oraz z wędzonym łososiem i wyszło bardzo dobre. koleżanka mi mówiła że w ciąży zamawiała w restauracji z gotowaną rybą, może warto spróbować? a tak swoją drogą to opinie o sushi w :ico_ciezarowka: słyszałam różne, jedni twierdzą że zupełnie bezpieczne bo ryby nie mają tych chorób co zwierzęta, inni że nie, sama nie wiem - pytałaś lekarza?

Awatar użytkownika
Skrzatka
Rozkręcająca się gaduła
Rozkręcająca się gaduła
Posty: 16
Rejestracja: 23 kwie 2008, 15:00

sushi

24 kwie 2008, 11:04

No z lekarzem jeszcze nie rozmawiałam, po prostu unikam. Podobno to chodzi o ryzyko toksoplazmozy, albo listerii... Koleżanka twierdzi, że sushi całą ciążę jadła niby mając pewność że jest świerze..Ja sobie pomyślałam że to nie swoim zdrowiem ryzykuję i się trochę boję. Ale z drugiej strony źle domyte warzywa też mogą być źródłem toxo... Na razie surowa ryba chyba musi poczekać :) Ciekawe jak się robi taką gotowaną rybę do sushi, muszę poszukać przepisów :)

Beatris60
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3461
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:37

25 kwie 2008, 08:08

liseria to może, ale toksoplazmoza to chyba gł odchody kocie, wieprzowina i ew źle umyte warzywa...ale na bank nie jestem pewna, lepiej uważać. Zrób sobie najwyżej z tuńczykiem z puszki i ogóreczkeim.

Awatar użytkownika
rita
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy
Posty: 71
Rejestracja: 30 paź 2008, 10:15

21 sty 2009, 14:52

Ja uwielbiam sushi i zawsze robię z wędzonym łososiem i ogórkiem. Moim zdaniem najlepsze bo nie lubię surowizny. I nigdy mi się nie znudzi bo jak zaczynam robić to mi i mężowi ślinianki zaczynają szybciej pracować.

Awatar użytkownika
betina
4000 - letni staruszek
Posty: 4466
Rejestracja: 06 sty 2009, 21:11

21 sty 2009, 15:10

teściowa używa wędzonego łososia, paluszków krabowych albo krewetek. Dla córki, która ryb nie je, robi sushi z wędzonej polędwicy łososiowej (takiej surowej )Sushi smakuje też wyśmienicie z kawiorem- można go włożyć do środka lub ułożyć po troszku na każdym plasterku

Awatar użytkownika
rita
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy
Posty: 71
Rejestracja: 30 paź 2008, 10:15

23 sty 2009, 14:06

No też słyszałam, że z kawiorem dobre, ale ja jakoś nie mogę się przekonać żeby spróbować, owoców morza też nie dam rady:( A tą polędwicę łososiową muszę w sklepach poszukać i spróbować co to warte.

Awatar użytkownika
zborra
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 9819
Rejestracja: 19 kwie 2007, 21:41

03 maja 2009, 21:15

witam!
ja sushi uwielbiam...jeść, robi mój małż :-D
próbowaliśmy z paluszkami krabowymi oraz surowym łososiem-bomba! do każdego rodzaju dodajemy odrobinę majonezu i świeżego ogórka...
ale w sushi barze widziałam również propozycje z pieczoną rybą, więc może tak warto spróbować???

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość