ja stosowałam testy owulacyjne i w pierwszym cyklu z testami byłam w ciąży, więc u mnie sprawdziły się
i kupiłam je na allegro bo w aptece są drogie, zresztą te testy poleciłam mi ramonka z forum ona też zarasz zaszła dzięki nim.
Co wieczór robiłam test owulacyjny w dniach tak od ok. 12 dnia cyklu, tam zresztą była instrukcja.i jak test wyszedł pozytywnie to znaczyło że owulacje w ciągu kilku godzin przyjdzie.Poszukam na poczcie może mam jeszcze instrukcję.
[ Dodano: 2009-05-05, 15:32 ]
INSTRUKCJA OBSŁUGI TESTU OWULACYJNEGO:
Testy owulacyjne są testami pozwalającymi na bazie wzrostu poziomu hormonu LH (luteinizującego) określić dokładnie, kiedy wystąpi u kobiety owulacja, a co za tym idzie, kiedy kobieta jest płodna.
DZIAŁANIE TESTÓW:
Działanie testu opiera się na analizie poziomu stężenia w moczu hormonu luteizującego LH, który nieustannie jest produkowany przez organizm kobiety. Przed owulacją obecność tego hormonu gwałtownie wzrasta, co powoduje owulację. Test owulacyjny opiera się na stwierdzeniu w okresie okołoowulacyjnym - przewidywanym na podstawie przebiegu cyklu miesiączkowego - wzrostu wydalania z moczem hormonu luteinizującego (LH). Graniczny jest poziom 25 mIU/ml. Oznacza on, że owulacja, czyli uwolnienie komórki jajowej się zbliża. Właśnie ten poziom jest wykrywany przez oferowane przeze mnie testy.
Naukowcy ustalili, że stężenie w surowicy krwi i w moczu hormonu luteinizującego (LH) - wydzielanego przez przysadkę mózgową - zwiększa się szybko w okresie przedowulacyjnym, osiągając maksymalne wartości na 24-36 godzin przed owulacją. Owulacja pojawia się zatem 24 do 48 godzin po wyniku pozytywnym testu. Testy owulacyjne pozwalają na zaplanowanie ciąży lub jej unikniecie.