Małgorzatka, a ja sie nie zgodze... zupełnie...
Twoja teoria sprawdza sie tylko w takich zwiazkach jak Twój, mój... wieloletnich, dojrzałych
my wzielibysmy ślub kościelny choćby zaraz, jesteśmy na to gotowi po 7 latach związku, ale to przez moją rodzine i przez brak finansów nie robimy takiego slubu, bo moja rodzina to musi mieć huczną impreze, jak kogoś nie zaprosze to bede wyklęta bo w naszej rodzinie to jedzie sie nawet 1000km na ślub jakiejs tam kuzynki i zazwyczaj jest to impreza minimum na 100 osób
po drugie ksiądz z naszego kosciółka na pytanie ile kosztuje ślub odpowiedział "co łaska ale każdy daje tysiąc"
a czy nie powinno być tak ze oni powinni zachęcać ludzi do ślubu? gdyby ślub był za darmo lub przynajmniej za 100zł to byłoby mnie stać zeby go wziąsc po cichu, nawet w tajemnicy przed rodziną...
ale 1000zł to ja nawet nie mam na nowy wózek dla naszej córki, kupiłam używany za 100zł a ksiedzu miałabym dać 1000zł
ale są osoby które mają dziecko pomimo krótkiego "stażu", biora slub koscielny, chrzczą dziecko... po czym... rozchodza sie, biorą rozwód ale do końca zycia nie moga już po raz drugi przystąpić do ślubu kościelnego nawet jeśli odnalazły po jakimś czasie tą drugą połowe i chciałyby... i żyją w grzechu, bo wzieli ślub koscielny
w dzisiejszych czasach ślub kościelny oznacza tylko piękną białą kiecke, dorożke pod kosciołem, huczne wesele... a młodzi zapominają jaki to wazny sakrament, sakrament który zobowiazuje ich do wspierania sie w każdej sytuacji, wiernosci i wyrozumiałosci, poprostu do tworzenia zgodnej rodziny... ale znam setki takich "małzeństw" które nigdy nie powinny być zawarte
to powiedz mi prosze kto żyje w większym grzechu
ja czy tacy "młodzi" małzonkowie po rowodzie?
[ Dodano: 2009-07-02, 09:32 ]
zapomniałam dopisać...
w tą sobote za trzy dni bierzemy ślub cywilny, bierzemy go dlatego bo w Urzedzie chcieli 80zł za udzielenie ślubu a nie 1000zł jak nasz proboszcz... mamy srebrne obrączki bo nie stać nas na złote za 700zł...
będziemy tylko my i świadkowie, bo moja rodzina wypieła sie na "taki ślub" i mają inne plany na sobote