Awatar użytkownika
Myszka_
Trzy tysiące lat minęło...

21 lip 2009, 18:43

magdalena1981, przykro mi, że jesteś w takiej trudnej sytuacji
Nie martw się Ciotka musiała by się bardzo natrudzic aby Cię wyrzucic, poza tym Ty jesteś tam zameldowana mieszkasz tam i od razu opiekujesz się dziadkiem więc Ty jako pierwsza masz prawo do mieszkania bez względu na to czy jest własnościowe czy nie, ciotka nawet jeśli byłaby zameldowana, ale tam nie mieszka i nie pełni stałej opieki nas dziadkiem (właścicielem mieszkania), to dopiero po Tobie ma do tego prawo, zazwyczaj w takich przypadkach spółdzielnie robią wywiady społecznościowe, choc często wiedzą jak jest, zakłądam że sąsiedzi powiedzą tak jak jest. Bo gdybys tam nie mieszkała to mogłabyś miec problem z uzyskaniem prawa do mieszkania.
Co do emerutyry to wątpię by to kogoś intersowało komu dziadek ją oddaje, ważne że teraz jest płacone, co do zadłuzenia zaległego, zawsze można iśc do spóldzielni i zapytac co można z tym zrobic, np. czy po śmierci dziadka umoża Ci je, lub może choc częśc długu anulują a częśc spłacisz w ratach? Wydaje mi się, że wszytsko da się załatwic, fakt czasem trochę nerwów to kosztuje, ale w tej sytuacji powinnaś załatwic Wszytsko na swoją korzyśc, nie zamartwiaj się tak kochana bo szkoda Twego zdrowia, idź do spółdzielni zapytaj jaka byłaby możliwość załatwienia sprawy zadłużenia, czy jest sens abyś teraz to robiła czy lepiej zaczekac?
Trzymam za Ciebie kciuki i mam nadzieję, że wszystko szybko dobrze się poukłada :ico_pocieszyciel:

mal
Wodzu
Wodzu

21 lip 2009, 18:46

magdalena1981, trudna sprawa..... chyba bez prawnika sie nie obejdzie ,jesli ciotka nie jest tam zameldowana to nic jej po tym mieszkaniu no chyba ze wykupi je za dlugi............. na jakiej podstawie ciotka bierze wyplate dziadka?skoro tam nie mieszka?....a pytalas o prace np w marketach?..... bo praca to podstawa (wiem ze wiesz)i wtedy moglabyc isc do spoldzielni i tam z biurem windykacyjnym pogadac ( chyba ze wasza sprawa jeszcze tam nie trafila) w jaki sposob mozesz i ile splacac zadluzenie a w międzyczasie zalatwic w gminie(Urzad Miasta) lokalowke...

ale prawnik na pewno by pokierowal sprawe ,lub ktos kto zna sie na tym w administracji.....

[ Dodano: 2009-07-21, 18:50 ]
co do dziadka to zdaje sie ze poprzez sad mozna zalatwic ze to ty bedziesz /jestes prawnym prawnym opiekunem dziadka i wtedy przez twoje rece bedzie przechodzic emerytura ...oni kiedys tzn jak dziadek byl sprawny to musial wypisac w ZUSiegdzie bedzie przychodzila emerytura.....

misia81
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 lip 2009, 19:40

delicja, kochana to mieszkanie jest komunalne i ciocia nie jest tutaj dzieki Bogu zameldowana tylko ja i dziadek...po za tym jak zmarli moi rodzice dziadek prawomocnie został moim opiekunem prawnym wiec byłam u niego jakby w rodzinie zastepczej moze to równiez sie liczy :ico_noniewiem:

Myszka_, dziekuje moja droga tak zrobie jak piszesz tylko musze sie ciotki zapytac jaki tam jest adres bo nie mam pojecia..byłam w urzędzie miasta i tam mi Pani powiedziała,ze dług przejdzie na mnie nie wiem ile w tym prawdy bo jej powiedziałam,ze chciałam pisac do prezydenta miasta...mówiła ,ze do niego tylko przez urząd oj widze bedemiała latania :ico_olaboga:
na jakiej podstawie ciotka bierze wyplate dziadka?skoro tam nie mieszka?....
z dziadkiem tak ustaliła,i dzadek napisał papier aby ciotke uprawnic do brania pieniedzy i chodzi teraz co miesiac do banku i jej wydaja.
.a pytalas o prace np w marketach?
byłam w lażdym gdzie sie da tesco,eleclerc,geant,piotr i paweł i nic :ico_sorki:
nawet osiedlowe sklepieki zachaczyłam i żebym nie miała doswiadczenia ja własnie mam...
chyba ze wasza sprawa jeszcze tam nie trafila)
raczej juz napewno trafiła :ico_noniewiem:
a w międzyczasie zalatwic w gminie(Urzad Miasta) lokalowke..
a co to jest odstępne mieszkanie? nie wiem wybacz :ico_sorki:

Tynusz1
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 lip 2009, 19:42

gadała z moim M i powiem tak jak myślałam jesteś tam zameldowana 28 lat, a po 10 latach kochanie jest już samoosiedlenie, więc tak jak ktoras napisala ciotka musialaby chyba wyjsc z siebie, a nawet kochanie jesli wykupilaby ten dlug to nie ma prawa cie wygonic, bo wtedy (jesli bylby podzial majatku) musialaby cie splacic jeśli ty bys ustąpila, ale zobaczysz wszystko bedzie dobrze.
jeszcze sie poorientuje

[ Dodano: 2009-07-21, 19:44 ]
no fakt jeszcze do tego dziadek zostal prawnym opiekunem, to ciocia moze sie cmoknac w dupke :ico_haha_02: poniewaz mozesz isc z nimi na ugode i powiedziec ze dlug bedziesz splacac i nawet jak rzucisz im tyle miesiecznie ile bedziesz w stanie to moga zrobic siusiu w sniegu a ze sniegu nie ma to malo co moga zrobic. ;)

[ Dodano: 2009-07-21, 19:45 ]
a ciotka tam nie jest zameldowana prawda?

[ Dodano: 2009-07-21, 19:47 ]
znajdziesz powoli prace i powolutku to plsplacisz a potem sobie mozesz z czasem wykupic jak sie sytuacja materialna poprawi:) trzeba czasu, ale bezie wporzadku ;*
jestem z tobą

[ Dodano: 2009-07-21, 19:49 ]
a dlug przejdzie na ciebie owszem i mozesz sie go zrzec ale wtedy tracisz mieszkanie, wiec sadze ze lepiej powoli splacic ile tylko mozesz ale miec wlasne mieszkanko

misia81
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 lip 2009, 19:59

no fakt jeszcze do tego dziadek zostal prawnym opiekunem, to ciocia moze sie cmoknac w dupke
:ico_smiechbig: co racja to racja jestem w sumie byłam bo juz jestem pełnoletnia u niego w rodzinie zastepczej,ale moze cos osrodek pomocy społecznej wskóra jak bym się przeszła?
a ciotka tam nie jest zameldowana prawda?
nie nie jest
a jesli ja nie będe pracowała czy mój R moze cos wskórac np jak weźmiemy slub i przedstawi zaswiadczenie o zarobkach? a co bedzie jak dzidzia dojdzie?chociaz z tym ciezko...
a po za tym bezrootna kobiete nie moga wyzucic na bruk musza dac odstepne i o takim samym standardzie jak wiem :ico_noniewiem:
a dlug przejdzie na ciebie owszem i mozesz sie go zrzec ale wtedy tracisz mieszkanie, wiec sadze ze lepiej powoli splacic ile tylko mozesz ale miec wlasne mieszkanko
dokładnie kochana,ale w razie co bede sie starała o umorzenie chociaz kawałeczka długu :ico_sorki:

Tynusz1
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 lip 2009, 20:02

oo dokładnie staraj się o umorzenie chociażby połowy. zawsze to coś, a dla ciebie ułatwienie. :ico_sorki:

misia81
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 lip 2009, 20:09

tylko gdzie sie takie podanie wypełnia bo napewno jest na to jakis papierek do wypełnienia :ico_noniewiem: musze sie ciotki spytac zobaczymy co powie...
ona mi ostatnio mówi wy ze swoim R to sie starajcie ,róbcie cos z tym mieszkaniem bo na bruku wyladujesz...a druga ciotka albo zostaniesz z długiem 20 tys i sie smieje beszczelna...jakby mój R mógł wziołby kredyt i bysmy spłacili ale juz ma 2 kredyty i 3 mu nie dadza bo pytalismy :ico_sorki: ale w nim mam oparcie bo co by sie stało on pójdzie za mna :ico_sorki:

Tynusz1
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 lip 2009, 20:13

dobrze ze go masz, a ciotki jakies :ico_olaboga: :ico_puknij: nienormalne.. ale tak jest;/

pewnie musisz podanie napisac i do urzedu zaniesc.. tylko nie oszczedzaj w zdaniach pisz co myslisz, wiem jak moja mama zawsze pisala dla kgos to walila dlugie podania szczegolowo i bylo ok :) zeby mogli sie zastanowic zanim cos nie tak zrobią

misia81
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 lip 2009, 20:58

hmm wydaje mi sie ze to bedzie zwykła kartka A4 i bedzie trzeba napisac zwieźle i na temat..a co tam jak tak bedzie dołacze swoja kartke A4 i napisze jeszcze cos od sieie niech widza ze mi zalezy :ico_oczko:

Tynusz1
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 lip 2009, 21:02

dokładnie ;)

Wróć do „Prawo, praca i polityka”