Wiem ale tak licząniestety tylko mój narzeczony mnie utrzymuje dziadek nic mi nie pomaga ze swojej emerytury bo poprostu jej nie ma jak ciotka co miesiac zabiera

tak jutro zawitam do MOPS-u pogadam z nimi co i jak...A co do zasiłku to sie dowiedz. Jak ciotka bierze to niech koło dziadka robi skoro taka cwana.
masz i to bardzo dużo tylko musisz im wszystkim to pokazac, wygląda na to że traktują Cie jak takie popychadło od wszystkiego i do niczego, nie daj się, odzywaj się bo jak Ty tego nie zrobisz to kto, mas o co walczyc, dasz radę, jesteśmy z Tobą i jak będzie trzeba codziennie będziemy Cię wspierac czy to dzień czy nocja tak naprawde nie mam tu nic do powiedzenia...
I wydaje mi się że tutaj sie mylisz. Jesli rodzice magdalena1981, nie żyją to częśc po mamie ( to chyba córka dziadka) dziedziczą dzieci córki czyli wnuki dziadka. Jest ona dzielona w równej części na wszystkie wnuki. Np. dziadek ma trzy córki. każda dziedziczy 1/3 o ile nie zostawił testamentu. Jeśli jedna z córek nie zyje a miała dzieci powiedzmy dwójkę to każde dziecko dziedziczy połowe z 1/3. U nas akurat zacznie sie sprawa spadkowa i wiem mniej więcej co i jak.Z tego co sie orientuje to wnuczki nie wchodza w stosunek najmu mieszkania po dziadkach
Darowizna nie wiele da bo ciotki mogą pisać o zachówek. Musiałby zrobić umowe dożywocia. Nie wiem jak dokładnie to się nazywa.ewentualnie zrobic Ci darowizne
prawdaJesli rodzice magdalena1981, nie żyją to częśc po mamie ( to chyba córka dziadka) dziedziczą dzieci córki czyli wnuki dziadka.
tak jest jeżeli mieszkanie jest własnościowe! A jeżeli komunalne to w stosunek najmu wchodzi tylko i wyłącznie syn lub córka.Jest ona dzielona w równej części na wszystkie wnuki
wydaje mi sie, że tu sie mylisz bo od darowizny nie ma odwolania. jeżeli dziadek sporządziłby testament to wtedy ciotki moga domagac sie zachówku.Darowizna nie wiele da bo ciotki mogą pisać o zachówek
U nas akurat zacznie sie sprawa spadkowa i wiem mniej więcej co i jak.
Właśnie jest. Dowiadywałam sie u adwokata.wydaje mi sie, że tu sie mylisz bo od darowizny nie ma odwolania. jeżeli dziadek sporządziłby testament to wtedy ciotki moga domagac sie zachówku.
Czyli Magda tez. Jest pod skrzydłami dziadka od smierci rodziców. Dziadek w końcu jest jej prawnym opiekunem.osobie, która pozostawała faktycznie we wspólnym pożyciu z najemcą.
Tutaj tak jest. W tym przypadku.Trzeba razem mieszkać
Żeby wstąpić w stosunek najmu, trzeba spełnić podstawowy warunek – należało stale zamieszkiwać z najemcą do chwili jego śmierci.
to chyba wszystko bedzie zależało od dobrej woli pani sedziny.Nie pomoże więc tutaj w uzyskaniu tytułu do najmu to, że wnuk opiekował się najemcą
byc moze - nie siedze w tym temacie to niewiem.Właśnie jest. Dowiadywałam sie u adwokata
tylko, że tu chodzi o to, że mieszkanie jest komunalne a nie własnościowe!!!zirafka napisał/a:
wydaje mi sie, że tu sie mylisz bo od darowizny nie ma odwolania. jeżeli dziadek sporządziłby testament to wtedy ciotki moga domagac sie zachówku.
Właśnie jest. Dowiadywałam sie u adwokata
Wróć do „Prawo, praca i polityka”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość