Awatar użytkownika
avanti83
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 7273
Rejestracja: 12 lip 2008, 12:35

04 sie 2009, 13:48

Moj sposob na kurczaka

ok 10 udek z kurczaka (lub palek) mieso musi szczelnie pokryc blache do pieczenia
kostka margaryny do pieczenia
1 cebula
przyprawy:
pieprz
sol
papryka ostra
papryka slodka
wegeta
przyprawa do kurczaka
bazylia
oregano
ziola prowansalskie
jednym slowem wszytsko co jest pod reka ;)

i teraz tak :D

pol kostki margaryny kroimy w plasterki i wykladamy nia spod blachy. Na margaryne ukladamy ciasno kurczka. Posypujemy go wszystkimi przyprawami. Cebule kroimy w drobna kosteczke i rowniez posypujemy nia kurczaka. Na koniec kroimy w plasterki pozostala czesc margaryny i wykladamy nia gore miesa. Nastepnie pieczemy w tempe 180 stopni przez ok 90 minut

kurczaczek przed upieczeniem wyglada tak

Obrazek

a po upieczeniu tak

Obrazek

i jest naprawde pyszny!!! Polecam :D

ivon
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5984
Rejestracja: 10 kwie 2007, 10:41

09 wrz 2009, 14:21

avanti83, bardzo smakowicie to wyglada :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
avanti83
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 7273
Rejestracja: 12 lip 2008, 12:35

09 wrz 2009, 16:39

ivon, dziekuje :ico_oczko:

Awatar użytkownika
riterka
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 9316
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:26

17 wrz 2009, 09:13

a ja wczoraj zrobiłam coś prostego mięso mielone, ryż ugotowany, cebula, jajko, bułka tarta i przyprawy, czyli nadzienie na gołąbki z tego zrobiłam kotlety jak mielone i usmażyłam wyszło pyszne, do tego miałam buraczki i obiadek pyszny

carski
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 1
Rejestracja: 17 cze 2008, 13:29

17 wrz 2009, 23:06

Do tego kurczaka przypraw ewidentnie nie szczędzisz, aromat musi być niesamowity.

Awatar użytkownika
avanti83
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 7273
Rejestracja: 12 lip 2008, 12:35

18 wrz 2009, 06:53

carski, bo jak piecze sie kurczaka takim sposobem to przyprawy sa wrecz wskazane :) (kurczak nie jest slony)
a swoja droga uwielbiam przyprawy :) (zboczenie zawodowe) :)

Awatar użytkownika
nowamama
Rozkręcająca się gaduła
Rozkręcająca się gaduła
Posty: 17
Rejestracja: 17 lip 2009, 11:31

20 paź 2009, 21:52

Ja bardzo lubię, zwłaszcza, że zbyt wiele czasu na gotowanie nie mam, kiełbaskę z piekarnika, ale koniecznie jałowcową, jest najlepsza, z łap polu, ale ja zamawiam u nich przez internet. Do tego gotuje ziemniaczki, kapustkę zasmażaną i pychotka. Obiad gotowy ;)

Awatar użytkownika
riterka
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 9316
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:26

27 paź 2009, 14:49

a wczoraj znalazlam coś takiego, już wypróbowane, pyszne i godne polecenia

składniki
1 kg karkówki
1/2 kg pieczarek
1/2 l śmietany
sól pieprz i bułka tarta

karkówkę kroimy w plastry solimy, pieprzymy obtaczamy w bułce tartej i smażymy, pieczarki w plasterki, solimy i pieprzymy
w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami karkówka pieczarki karkówka pieczarki zalewamy śmietana i do piekarnika, ja dałam zwykła śmietanę ale się zważyła, więc myślę, że przy 30% będzie dobrze!

SMACZNEGO :-D

rysio51
Częstowpadacz na plotki
Częstowpadacz na plotki
Posty: 125
Rejestracja: 27 paź 2009, 11:22

27 paź 2009, 14:53

Zawijańce ze szpinakiem

Składniki:

- Pierś z kurczaka ( jedna, duża, podwójna)
- 10 – 20 dag surowego boczku
- Mrożonka szpinakowa ( zazwyczaj 450 gram)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka)
- Oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka kroimy w plastry tak jak na kotlety i przyprawiamy pieprzem, solą, czerwoną papryką, pokrojoną cebulą i startym czosnkiem oraz odrobiną oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy. Mięso musi się trochę przegryźć z przyprawami, dlatego dobrze jest to zrobić na 2-3 godziny przed pieczeniem. Mrożonkę szpinaku rozmrażamy na patelni, lekko podsmażamy i doprawiamy. Kiedy szpinak już będzie gotowy kładziemy go na surowych kotletach, po czym zawijamy. Podobnie jak roladki. Następnie na każdego zawijańca kładziemy plaster boczku. Pieczenie w piekarniku ma jeden poważny minus. Woda i tłuszcze z mięsa szybko odparowywują. Plaster boczku sprawi, że zawijaniec będzie soczysty i nabierze specyficznego aromatu. Kiedy jesteśmy gotowi do pieczenia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy tam brytfannę. Po około 20-30 minutach, kiedy mięso już się zarumieni, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i czekamy jeszcze jakieś 10-20 minut. Na koniec wyjmujemy zawijańce na talerz i rozkoszujemy się ich smakiem. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem lub innym dodatkiem :)

ivon
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5984
Rejestracja: 10 kwie 2007, 10:41

20 lis 2009, 12:27

rysio51, jak doprawić ten szpinak?

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość