hehhe ziemiozerca :D no ladnie ;)
Ja chyba tez poszukam czegos na cieplo - chcialam cos oryginalnego zrobic - myslalam o rybie z glazurowana gruszka w ciescie drozdzowym i musem pietruszkowym - kiedys Okrasa robil cos takiego, ale boje sie ze nie bedzie dobrze smakowac... musze to zrobic wczesniej i zobaczyc czy mi wyjdzie, a zaraz chyba poszukam jakiegos przepisu :)
Jejku bylam dzis w piaskownicy i troche sie ciesze ze w chorwacji byly kamienie zamiast piasku, bo ona laduje go normalnie do buzi
Ja zabieralam sie za czytanie ksiazki ale caly czas znajduje sobie lepsze zajecia ;)
[ Dodano: 2009-09-18, 19:55 ]
Patrzcie co znalazlam na naszym forum :D
Fileciki z indyka w herbacianym mascarpone
Fileciki z indyka zapiekane w herbacianym mascarpone
Czas przygotowania: 15min. Danie dla 4 osób.
Pierś indyka pokroić na fileciki, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Mascarpone wymieszać z herbatą, cebulą pokrojoną w kostkę, posiekanym czosnkiem. Na indyka ułożyć ser, zapiekać na złoty kolor w piekarniku 10 min. w
temp 180 C.
Podoba mi sie ;) szukam dalej
[ Dodano: 2009-09-18, 19:57 ]
To tez tylko zamiast wedzonej szynki wsadzilabym ser feta - ale pewnie niekazdy by zjadl

((
Roladki drobiowe z szynką wędzoną i szpinakiem
Filety rozbij na cienkie plastry i posyp pieprzem. Na rozgrzanym na patelni usmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodaj szpinak i smaż kilka minut. Na plastrach mięsa układaj kolejno mieszankę z patelni, plaster szynki i plaster sera żółtego. Zwiń roladki i zawiń nitką aby się nie rozpadły. Roladki obsmaż z każdej strony na oleju z pestek winogron. Przełóż do naczynia żaroodpornego i polej pozostałym tłuszczem. Piec 20 minut w temp. 200 stopni.
[ Dodano: 2009-09-18, 20:07 ]
Fajny przepis na ziemniaki :)
Ziemniaki po węgiersku
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, zalać wrzątkiem, osolić, gotować 3 minuty i odcedzić.
Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zrumienić na maśle, oprószyć papryką, dodać ziemniaki i smażyć na złoty kolor.
Ziemniaki zalać śmietaną i dusić 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Doprawić i podawać.
W ogole mam nadzieje, ze 5 pazdziernika przyjda moja kolezanki z dziecmi i wtedy podam im rogaliki z ciasta drozdzowego albo francuskiego z feta i szpinakiem ;) chociaz francuskie gotowe moge kupic w sklepie :D do tego sos czosnkowy mniam!!