Awatar użytkownika
Iwona H
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

06 paź 2009, 13:24

Witam

yoanna, :ico_tort: :ico_tort: :ico_tort: :ico_tort: :ico_tort: :ico_tort: :ico_tort: :ico_tort: dla Niny, wszystkiego naj naj naj...

Gie, fajne kozaczki, podobają mi się, fakt dla mnie też trochę za drogie tym bardziej,że musiałabym kupić 2 pary bo i dla Patryka.
Jednak w tym roku znaleźliśmy sponsora na buciki dla Paulinki, siostra G. pracuje w Deichmannie i jako pracownik ma duże rabaty. Kozaczki Elefantena kosztowały 139zł :ico_szoking: , nigdy bym tyle nie dała dla rocznego dziecka a Ona zapłaciła niecałe 50zł.

Awatar użytkownika
yoanna
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

06 paź 2009, 15:03

dziekujemy dziewczyny :) jak wyprzytulam nine po wizycie w zlonku to do Was naposze :)

Awatar użytkownika
Jagna30
Trzy tysiące lat minęło...

06 paź 2009, 22:14

witam po pracy.....

GIE-pewnie....dobre buty to podstawa...
dla mnie jednak to zbyt duzy wydatek...ja nie kupuje jednej pary ...tylko trzy...takze ,cena jest dla m,nie wazna.Oczywiscie kupujac buciki biore pod uwage...z czego sa zrobione,jak sa zrobione...bo najwazniejsze jest to ,aby pietka byla sztywna...buciki nie byly zbyt male i ciasne...no a teraz na zime ..oczywiscie,aby byly ocieplane...

jezeli chodzi o roz. stopy....to ja mam 41,a moj maz 45....moj brat ma 49... :ico_szoking:

Jednak w tym roku znaleźliśmy sponsora na buciki dla Paulinki, siostra G. pracuje w Deichmannie i jako pracownik ma duże rabaty. Kozaczki Elefantena kosztowały 139zł , nigdy bym tyle nie dała dla rocznego dziecka a Ona zapłaciła niecałe 50zł.

super...ja tez chce :-D :ico_oczko:

[ Dodano: 2009-10-06, 22:16 ]
jak wyprzytulam nine po wizycie w zlonku to do Was naposze :)

a Ty cos pilas...?:P :ico_oczko:

[ Dodano: 2009-10-06, 22:27 ]
a oto co znalazlam na temat bucikow...

•Twoje dziecko zaczyna już stawać i przygotowuje się do chodzenia. Pierwsze buty, które mu założysz mogą zdecydować o prawidłowym rozwoju stóp. Kupując te pierwsze buty szukaj buta:

•z cholewką sięgającą nieco ponad kostkę (ale nie za wysoko), z usztywnioną piętą, która będzie wspomagać prawidłowe ustawienie stopy (w stosunku do osi goleni);

•z szerokim i wysokim czubkiem, w którym będzie miejsce na prawidłowe ułożenie palców i swobodne poruszanie nimi;

•z zapięciem (sznurowanie, rzepy) sięgającym daleko w kierunku czubka, aby można but łatwo włożyć, a następnie dobrze dopasować do stopy;

•bardzo elastycznego ze sprężystą podeszwą, zginającą się na linii zginania palców, z zabezpieczeniem przeciwpoślizgowym.

•Nie szukaj butów z tzw. wkładką ortopedyczną. O tym, czy ona jest potrzebna Twojemu dziecku może zdecydować tylko ortopeda. Wszystkie małe dzieci (do 3 roku życia) mają pozornie "płaskie stopy", ponieważ podściółka tłuszczowa wypełnia sklepienie stopy, a znika wraz z rozwojem stopy. Jeśli jednak nie zniknie - wizyta u ortopedy jest konieczna.

•Twoje dziecko jest coraz starsze, szybko rośnie, rośnie także stopa - przeciętnie około 1 cm rocznie (w niektórych okresach nawet 1,5 cm). Mierz co 3 miesiące stopę dziecka, aby mieć pewność, że nie nosi ono za krótkich butów.

•Po nowe buty wybierz się koniecznie z dzieckiem (nie z "patyczkiem"). Włóż dziecku buty, a gdy w nich stanie sprawdź czy mają odpowiednią długość, przyciskając czubek buta. Prawidłowo dobrany but powinien być dłuższy od stopy o 6 - 10 mm w zależności od kształtu czubka i układu palców oraz ze względu na przesuwanie się stopy w bucie w czasie chodzenia i szybki wzrost długości stopy.

•Dziecku, które już sprawnie chodzi możesz kupować nie tylko trzewiki, ale też półbuty, czy sandały z tzw. łożem dla pięty (zagłębieniem pod piętę) zapobiegającym przesuwaniu się pięty na boki.

•Twoja dorastająca córka zaczyna marzyć o "dorosłych" butach - chętnie na wyższym obcasie. Nie możesz jej jednak (do 15 roku życia) kupować butów na obcasie wyższym niż 3,5 cm i wąskim. Noszenie we wczesnej młodości butów na takim obcasie wpływa niekorzystnie na ustawienie kręgosłupa.

•Staraj się zwracać uwagę na materiały z jakich wykonano but. Ważne jest aby pochłaniały one pot, wydzielony przez stopę, bo nagromadzenie wilgoci sprzyja rozwojowi chorób skóry (np. grzybic). Najlepsze będą dla Twojego dziecka buty ze skóry i przewiewnej tkaniny.

•Przywiązuj dużą wagę, do butów używanych w przedszkolu, szkole i domu, przecież to w nich dziecko spędza najwięcej czasu.

•Nie zakładaj dziecku butów "po" innym dziecku, gdyż wraz z butami możesz "przekazać" mu deformację stóp i złe nawyki chodzenia.

[ Dodano: 2009-10-06, 22:33 ]
oks...a teraz ide lulu...jutro mam wolne ...juhuuu!

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

07 paź 2009, 08:30

witam z ranka...

ale dzisiaj leje... :ico_olaboga:

mała dzisiaj przespała całą noc, więc ja zaspałam do pracy i przyjechałam późniejszym pociągiem :-D

JAGNA - dzieki za artykul o bucikach - przyda sie :) Wiem, że Ty oprocz Emilki masz takce 2 chlopaczkow, ktorym tez trzeba kupic rozne rzeczy, wiec rozumiem...

IWONKA - fajnie masz z tym Deichmanem :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

YOANNA - jak tam Ninka w zlobku?? Dalej ma radoche?? Ciesze sie, ze Su w Twoim snie byla aniolkiem :ico_oczko: :ico_oczko:

ja ide zrobic kawke, zjem kanapeczke i zabieram sie za robote, a potem za przepisywanie notatek z ostatniej godziny mikroekonomii, z ktorej ucieklam w niedziele...

Awatar użytkownika
Iwona H
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

07 paź 2009, 08:38

Cześć

Jagna, super artykuł :ico_brawa_01:
IWONKA - fajnie masz z tym Deichmanem :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
no, chociaż tyle fajnego z nią mamy (tzn. z siostrą G.)
mała dzisiaj przespała całą noc
:ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Jagna30

07 paź 2009, 08:47

witam...

rzeczywiscie pogoda okropna...

ja zaczynam psikac... :ico_olaboga:

ide zrobic sobie kawusie;)

Awatar użytkownika
yoanna
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

07 paź 2009, 09:56

Hej :D kurde chyba jezyk na klawiaturze musial mi sie przestawic ze tak pisalam :) No Nina w zlobku plakala ;( a pozniej siedziala na kolankach u pani i pochlipywala :( moze dlatego ze byla zmeczona bo okazalo sie ze wstala przed 7 a normalnie wstaje kolo 8?? Bo wzielam ja przed 12 i zasnela odrazu w wozku? No nie wiem, teraz troche bardziej sie boje - ale jak przyszlam to po tym jak mnie przytulila zaczela biegac, krzyczec i bawic sie z dziecmi zadowolona jak zawsze :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking:

W piatek moze dam ja znowu na 2h zobacze... boje sie troche, ze mi mala zacznie byc marudna, bo jest naprawde pozytywnym dzieckiem i rzadko placze - ale w sumie to fajny zlobek - czasem jest 2 dzieci i 2 opiekunow ;) a ostatnio bylo ich 6 i 2 opiekunow ale w tym 5 miesieczne dziecko ktore lezalo w lezaczku grzecznie a inne biegaly i sie bawily - no i moja Nina siedzaca na kolanach Pani

A co do butow to ja tez mam dylemat - no zobaczymy :)

A teraz zmykam na basen z mala i z jej kolezanka i moja kolezanka ;)

Milego dnia!

Awatar użytkownika
Jagna30

07 paź 2009, 10:31

No Nina w zlobku plakala ;( a pozniej siedziala na kolankach u pani i pochlipywala moze dlatego ze byla zmeczona bo okazalo sie ze wstala przed 7 a normalnie wstaje kolo 8?? Bo wzielam ja przed 12 i zasnela odrazu w wozku? No nie wiem, teraz troche bardziej sie boje - ale jak przyszlam to po tym jak mnie przytulila zaczela biegac, krzyczec i bawic sie z dziecmi zadowolona jak zawsze
wydaje mi sie ,ze teskniła za Toba...

Awatar użytkownika
Iwona H
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

07 paź 2009, 10:45

wydaje mi sie ,ze teskniła za Toba...
pewnie tak było tym bardziej,że mama była do tej pory cały czas a tu nagle jakieś obce osoby

Awatar użytkownika
Jagna30

07 paź 2009, 11:02

Iwona H, i jak Ci sie pracuje..?

Wróć do „Mam dwa latka, dwa i pół”