Awatar użytkownika
Pruedence
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

30 lis 2009, 11:15

Shiva- gratulacje 39tc :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

dorotaczekolada- dobrze, że macie gdzie mieszkać, trzymam kciuki, żeby wszystko szybko się ułożyło.

U nas niedziele minęła spokojnie i leniwie, byliśmy na chwilkę u moich rodziców na obiedzie i na spacerze w parku z Tosią bo była piękna pogoda. Moja koleżanka która miała termin na 6 grudnia dzisiaj urodziła :-D :ico_brawa_01:
A ja podjęłam decyzję, nie była łatwa, ale jednak zdrowie mnie i dzidzi najważniejsze, idę jutro na szkolenie i podpisać umowę a od środy na zwolnienie, trudno niech sobie myślą co chcą w pracy do maja i tak o mnie zapomną.

[ Dodano: 2009-11-30, 10:23 ]
Apropos urlopu macierzyńskiego znalazłam cos takiego:

Pracownikom, którzy w dniu 1.01.2009 już przebywali na urlopach macierzyńskich również przysługuje wyższy wymiar urlopu.

Do tej pory pozostającej w stosunku pracy pierworódce przysługiwało 20 tygodni urlopu w ramach spełniania obowiązków macierzyńskich. Okres ten był wydłużany w przypadku urodzenia kolejnego dziecka (31 tygodni), a matka wieloraczków mogła dysponować 33 tygodniami urlopu. Nowe przepisy przynoszą kolejne zmiany dla pracujących mam. Już od nowego roku będą mogły korzystać z dwuetapowego systemu urlopowego. Pierwszy – obligatoryjny – urlop macierzyński trwać ma 20 tygodni, natomiast drugi – fakultatywny – to dodatkowe 6 tygodni, które mama może, ale nie musi wykorzystać. 6-tygodniowy urlop fakultatywny jest docelowym punktem zmian w zakresie długości wolnego dla mam – będzie on sukcesywnie wydłużany: przy urodzeniu jednego dziecka w 2010 roku i w 2011 roku – wyniesie 2 tygodnie; w 2012 roku i w 2013 roku – 4 tygodnie; w 2014 roku osiągnie zaś maksymalny wymiar – 6 tygodni.

Czyli rozumiem, że każda z nas ma 20tyg a jak będzie chciała to może wziąść te dodatkowe 2tyg i wychodzi 22 tyg.

meg
Biegaczostruś na forum
Biegaczostruś na forum

30 lis 2009, 11:45

witam w poniedziałek:)
Shiva gratulacje 39 tygodnia:) ale ten czas teraz szybko leci... szaleństwo!
Pruedence z tym urlopem macierzyńskim to naprawdę świetna wiadomość. dwa tygodnie to połowa pensji:) świetnie by było! :ico_haha_02:
Dorotaczekolada życzę sprawnej i jak najmniej nerwowej przeprowadzki. A potem takiego życia u teściowej.... żebyś była zaskoczona maksymalnie jej gościnnością, serdecznością i pomocą dla Was!!! Uważajcie na siebie i odzywaj się jak tylko będziesz mogła!!! :ico_haha_02: :-D
u mnie od rana nerwowo. cukier na czczo 105, przy normie 70-90. jak tu się nie załamać??? zobaczę co będzie w godzinę po śniadaniu.
i do tego chyba muszę iść do chirurga. chyba nie pisałam o tym bo wydawało mi się głupotą... czyszcząc czajnik z kamienia, kawałek kamienia wbił się pod paznokieć. zabolało :ico_szoking: wyparzyłam kilka razy w gorącej wodzie i nic, potem moczyłam w sodzie i też nie pomogło. zaczęło podchodzić ropą. poszłam do apteki. dali mi maść z antybiotykiem, smarowałam trzy dni i rezultaty zerowe. wręcz przeciwnie. gorący, pulsujący, czerwony palec i bardzo bolący... . mam coś farta w tej ciąży do łapania różnych świństw.

Awatar użytkownika
Shiva
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

30 lis 2009, 13:13

Witajcie :-D

dorotaczekolada, życzę bezproblemowego pobytu u teściów :ico_sorki: Wszystko się jakoś ułoży. No i zaglądaj Kochana do nas w miarę możliwości :ico_sorki: :ico_sorki:

iw_rybka, ale masz straszne te sny :ico_szoking: U mnie na szczęście sny są dziwne, ale i tak do pięt nie dorastają tym które miałam przed ciążą - istne horrory :ico_wstydzioch:

inia1985, udanych odwiedzin u cioci :-)

Pruedence, myślę, że podjęłaś słuszną decyzję :-) Teraz Ty i synek jesteście najważniejsi :ico_sorki:
Co do urlopu macierzyńskiego to też o tym w sobotę czytałam. Podobno wystarczy przed upływem tych 20 tyg złożyć podanie u pracodawcy o te dodatkowe 2 tyg.
Pogratuluj koleżance - hmm to mogłam być ja ;-) Bo też termin na 6 ale u nas cisza :ico_noniewiem:

meg, co do cukru na czczo - o której jadłaś ostatni posiłek wieczorem??
Biedna Ty jesteś, wszystkie infekcje się Ciebie trzymają :ico_olaboga: Koniecznie idź do tego chirurga, bo nigdy nie wiadomo co tam się może dziać :ico_szoking:

Wczorajszy wieczór bardzo udany :ico_brawa_01: Niestety braciszek był krótko, ale i tak było cudownie :-D Maja bardzo wyrosła, z dnia na dzień jest coraz piękniejsza :ico_haha_01: Oj będzie łamać serduszka chłopakom ;-) Mały rozrabiaka z niej, ale w taki przesłodki sposób :ico_brawa_01:

Nocka minęła w miarę ok. Żadnych objawów - oprócz tego że często brzuch mi się stawia - ale tak mam od dawna :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

30 lis 2009, 13:15

to tam tylko las, pola i żmije :ico_oczko:
- :-D
a jak będzie chciała to może wziąść te dodatkowe 2tyg i wychodzi 22 tyg.
- no wlasnie tez to czytalam :ico_sorki:
mam coś farta w tej ciąży do łapania różnych świństw.
- kurcze,faktycznie :ico_olaboga:

Stawiam dzis za rozpoczecie 37 tygodnia i z okazji imienin mojego Andrzejka

Obrazek

Zapomnialam wam napisac,ze wczoraj od 19 do 1 w nocy mialam bole,normalnie nieregularne skurcze,ktore byly coraz bardziej bolesne.Maz chcial po karetke dzwonic,ale caly czas mowilam,zeby poczekac.Dzis wstalam o 11 i dalej mi sie brzusio stawia.Ciesze sie,bo to oznacza,ze raczej do swiat uda sie urodzic :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Mam nadzieje :ico_wstydzioch:

[ Dodano: 2009-11-30, 12:16 ]
Nocka minęła w miarę ok. Żadnych objawów - oprócz tego że często brzuch mi się stawia - ale tak mam od dawna :ico_haha_01:
- oj juz mogloby sie cos zaczac :ico_sorki:

Awatar użytkownika
anusiek
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

30 lis 2009, 13:23

witam kobitki,
Shiva super, że będziecie mogli razem rodzić.
Brawa za skończony 30 tydzień!!!!

Inia ja też byłam na mini Andrzejkach, z tym że u rodzinki a tam tyle maluchów. Mój mąż zachwycił się 4 miesięcznym Maćkiem i Go nosił ciągle :-) fajnie spędzona sobota :-) ps. trzymam kciuki żeby mąż szybko dobrą pracę znalazł :-)

dorotaczekolada, dobrze że macie opcje do teściów, będę trzymać kciuki również za dobrze płatną pracę dla Twojego męża.

anetka607 oby malutka zaczekała, Ty żebyś była 100% zdrowa i zakaz odwiedziń żeby cofnęli. Trzymam kciuki :ico_sorki:

iw_rybka hihi super ten przepis na serniczek :-D nawet ja bym umiała zrobić :) może zrobię na święta :)
ale jednak zdrowie mnie i dzidzi najważniejsze
:ico_brawa_01: najlepsze podejście i odpoczywaj, choć troszkę przed porodem! w pracy i tak dałaś z siebie bardzo dużo i powinni być Ci za to wdzięczni.
Czyli rozumiem, że każda z nas ma 20tyg a jak będzie chciała to może wziąść te dodatkowe 2tyg i wychodzi 22 tyg.
też tak rozumiem i na pewno wykorzystam :-)
meg, to szoruj do lekarza z tym paluchem...ehh współczuje :ico_noniewiem: bo pewnie boli. Idź zamin coś się niedobrego tam zrobi.

Ja dziś pospałam do 11.30 :ico_wstydzioch: ale to dlatego że wczoraj trochę popłakałam i głowa mnie bolała. Mąż mnie wkurzył ale na szczęście szybko przeprosił, jednak przykro mi było cały wieczór :ico_noniewiem:
Dziś już jest ok. Śnił mi się mój synek (znowu) :-) że go karmiłam, nosiłam, był taki maleńki i miał czarne włoski :-)
i badanie jutrzejsze echo serca też mi się śniło (i wczoraj też) jednak w tym śnie nie dowiedziałam się o wyniku. Jutro jedziemy tam z mężem na 14, badanie trochę potrwa a znać dam niestety dopiero późnym wieczorem.
Obok mieszka mój brat z małym Mackiem i jedziemy po rzeczy od nich dla naszego synka...nawet dobrze że u nich będę. bardzo ich lubię a ich dzieciaczki są przesłodkie :-)

[ Dodano: 2009-11-30, 12:27 ]
Stawiam dzis za rozpoczecie 37 tygodnia i z okazji imienin mojego Andrzejka
:ico_brawa_01: :ico_urodzinki: a dla Synka duuużo zdrowia i szczęścia :-)
a tort czekoladowy - marzenie :-D
Ciesze sie,bo to oznacza,ze raczej do swiat uda sie urodzic
to życzę żeby było tak jakbyś chciała :-) też mi się marzą święta już we trójkę :-D

Awatar użytkownika
Pruedence
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

30 lis 2009, 15:07

meg- to jedź lepiej bo z tego co piszesz to masz tam ropień który trzeba zdrenować, żeby ci nie przeszło na cała rękę, rzeczywiście masz pecha.

shiva- no to fajnie, że wieczorek udany :-D

anusiek- trzymam kciuki za badanie :ico_sorki:

rybka-gratulacje z okazji rozpoczętego 37tc no i wszystkiego naj dla Andrzejka :ico_tort: :ico_tort:
Ty mnie tu nie zostawiaj samej z takim późnym terminem :ico_placzek: , żartuje, też bym tak bardzo chciała być na święta w domku, ale ja żadnych skurczy nie mam, jedyne co to trochę brzuch twardnieje ale to już od jakiegoś czasu, więc na nic nie liczę.

Awatar użytkownika
Shiva
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

30 lis 2009, 17:13

iw_rybka, pycha ciacho :-D Gratki za kolejny tydzień i wszystkiego najlepszego dla Synka :ico_brawa_01:
Jak się czujesz?? Skurcze już nie wróciły??

anusiek, ale słodki sen :-) Mi się śni tylko to, że jestem w ciąży, ale córci nie :ico_noniewiem: Trzymamy kciuki za jutrzejsze badanie - na pewno wszystko będzie dobrze :ico_sorki:

Dziewczynki - mam wiadomość od Anetki, jest w szpitalu, zdjęli jej szwy, bo czop zaczął z krwią odchodzić. Skurczy nie ma i jak nic się do jutra nie zmieni - wróci do domku.

Awatar użytkownika
anusiek
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

30 lis 2009, 17:46

na pewno wszystko będzie dobrze
dziękuję, będzie dobrze :-)
Dziewczynki - mam wiadomość od Anetki

Trzymam kciuki, żeby wszystko skończyło się pomyślnie i jak najlepiej dla całej dwójki.

dziś idziemy do dziadków, specjalnie chce sobie jakoś wypełnić wieczór.
Fajnie że mąż będzie jutro ze mną :ico_sorki:
dobrze spędziłam dziś dzień - tak jakoś spokojnie i leniwie :-) i mam pozytywne myśli.
Jak się czujesz?? Skurcze już nie wróciły??
no właśnie??

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

30 lis 2009, 18:40

Mąż mnie wkurzył
u nas podobnie bylo kilka dni temu :ico_olaboga:
a dla Synka duuużo zdrowia i szczęścia :-)
- dziekujemy :ico_sorki:
i badanie jutrzejsze echo serca też mi się śniło
- bedzie dobrze,musi byc :ico_nienie:
rybka-gratulacje z okazji rozpoczętego 37tc no i wszystkiego naj dla Andrzejka :ico_tort: :ico_tort:
- dziekujemy :ico_brawa_01:
Ty mnie tu nie zostawiaj samej z takim późnym terminem
- nie zostawie,jest jeszcze Anusiek :ico_oczko:

Skurcze już nie wróciły??
- rano byly ale teraz spokoj i cisza :ico_oczko:
bo czop zaczął z krwią odchodzić
- wow,jak juz czop odchodzi z kria to jeszcze 4-5 dni max pochodzi z brzusiem :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: Na internecie pisza nawet,ze do 48 godzin po czopie z kria sie rodzi :ico_szoking:

Awatar użytkownika
Pruedence
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

30 lis 2009, 19:21

trzymam kciuki za anetke

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”