Składniki na 2 keksy:
* 1 kostka miękkiego masła lub margaryny
* 1 szklanka cukru pudru
* 5 dużych jajek
* 1 łyżka proszku do pieczenia (lub 3 płaskie łyżeczki)
* 225 g przesianej mąki (ok. 1,5 szklanki)
* cukier waniliowy
* 2 łyżki wódki
* pół kg bakalii (rodzynki, figi, daktyle, kandyzowane owoce, orzechy, żurawina, itp.)
Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem, na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku, proszek do pieczenia, mąkę, wanilię i wódkę. Z białek ubić sztywną pianę, 1/3 dodać do masy, rozmieszać, by rozluźnić ciasto, potem delikatnie wmieszać pozostała pianę i rozdrobnione bakalie obsypane mąką ziemniaczaną.
Masę nałożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych kaszą manną (na formy o wymiarach ok. 30 x 10 cm).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, ważne, że do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)