tibby,

Trzymam kciuki za dzisiejsza wizyte! Oby oby cos sie ruszylo
a ja sie zaglebiam w techniki metody Lamaza, bosze niektore strony sa naprawde ciezkie i musze je z A. czytac bo po dunsku a tu takie ciezkie slownictwo o anatomi czlowieka, procesach neurologicznych, budowie miesnie

ale trzeba to wszystko rozumiec, ja juz widze ze mi to pomaga

Cala metoda polega na tak jakby oszustwie mozgu

Lamaze twierdzi ze wszystko zachodzi w mozgu, ze bol rzeczywisty ktory sie przezywa podczas porodu jest spotegowany glownie strachem przed porodem, opowiesciami innych kobiet i podejsciem personelu w szpitalu. I tak mozg ma zakodowane ze porod strasznie boli wiec kiedy skurcze sie pojawiaja kobieta zaczyna ze strachu i braku kontroli nad swoim cialem i umyslem spinac miesnie ktore poteguja bole z kazdym nadchodzacym skurczem. Lamaze uczy rozumienia procesu porodu ale w bardzo techniczny sposob, technik oddychania ktore stymuluja miesnie wspomagajace progres porodu, technik relaksacji i zaglebienia sie w swoim ciele i w ten sposob uczy cialo nowych odruchow bezwarunkowych przez ktore kobieta rodzaca latwiej radzi sobie z bolem. Mozg jest tak zajety stymulacja odpowiednich miesni i skoncentrowany na calym procesie rodzenia ze *zapomina* myslec o bolu i dlatego kobiety stosujace metode Lamaze przechodza porod w przecudowny sposob. Ach jeszcze wiele stron czytania przede mna wiec jeszcze nie dokonca cala metode rozumiem ale powoli zaczyna cos switac, no i ta moja wiara w cala metode sprawia ze juz teraz podczas bolow menstruacyjnych, bolow ktore pochodza z nerwow i miesni w okolicach mojej miednicy potrafie opanowac w czesciowy sposob swoje cialo tak ze nie musze brac panadolu

Po prostu czuje brak bolu, a bol poczatkowy zamienia sie w cieplo

Mysle ze tutaj duzo moze znaczyc moje entuzjastyczne podejscie do calej metody, moze dlatego moj mozg latwiej jest *oszukac*
[ Dodano: 2010-04-09, 09:21 ]
wisnia3006,

To tak jak Julcia miala jedna pobudke od poczatku

Takze super

Oby tak sie utrzymalo bo i bedzie Ci latwiej utrzymac energie podczas dnia

Julcia od 3 miesiaca spala 10 godzin pod rzad bez pobudek, a zaczelo sie wlasnie od jednej pobudki w nocy, z czym jeszcze moglam sie jakos godzic hihihi teraz modle sie by kolejna dzidzia byla taka *latwa*