Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 kwie 2010, 08:40

Kciuki za Tibby- 21 kwietnia- ładna data.

Samanta, nauczyłam się z instrukcji, po części, z porad na forum chustowym, oraz w dużej mierze z youtube z filmików instruktażowych. A po jakimś czasie konsultowałam na spotkaniu z dziewczynami z mojego miasta (poznanymi na forum).
Teraz, 22 maja, są u nas warsztaty chustowe. Wybieram się oczywiście. Muszę koniecznie nauczyć się plecaczków, bo jeszcze nie umiem za dobrze.

Warsztaty chustowe i Kluby Kangura są w róznych miejscach w polsce. Warto poszukać czy koło Ciebie też.
A jak nie, to może po prostu są doświadczone mamy, które pokażą co i jak??
Nie jest to jednak trudne. Trochę ćwiczeń, dokładne trzymanie się zasad i będzie dobrze.

A co do firm, to właściwie każda jest dobra i ma swoich zwolenników.
Pytanie podstawowe zanim wybierzesz firmę brzmi: czy zaczynasz od chusty elastycznej czy tkanej? (ja zdecydoałam się na tkaną- tylko UWAŻAJ- na allegro pełno jest "tkanych" chust samoróbek. To nie to, to zwykły materiał, a w chuście tkanej ważne jest to by była tkana 'skośnokrzyżowo' na przykład. To inny splot niż w zwykłej tkaninie bawełnianej, lnianej, etc. To splot uzywany tylko do chust do noszenia. Co on daje- to, że materiał dobrze "nosi", nie wżyna się, bo naprężenia są nie tylko pionowe i poziome, ale i skośne, więc super pracuje. Firmy które szyją chusty o tym splocie to choćby bardzo dobra polska firma Nati Baby. Zagraniczne: didymos, storchenwiege, neobulle, girasol... i sporo innych. A wybór? Chyba tutaj można kierować się nawet kolorem ;)
Ja miałam Nati na początek z Damianem. Teraz mam inną firmę (didymos), bo urzekły mnie kolory :)
Najpierw zdecyduj, czy chcesz chustę tkaną czy elastyka.
Może w wyborze pomoże ci forum chusty.info ? Są tam recenzje, w "szukaju" na pewno znajdziejsz pełno porad typu "jaka chusta dla noworodka?" itp. Dodatkowo w dziale pomocne chustomamy może znajdziesz jakąś mamę ze swojej okolicy.
Ah, i możesz też kupić używane chusty od chustomam, dobre, zadbane, i tańsze (używana chusta nic nie traci z jakości, a wręcz zyskuje- miękkość).
Polecam. Dużo lektury przed tobą :ico_haha_01:

julchik22
Zrobiłem Magistra z forum!

21 kwie 2010, 09:48

No to i ja się witam z rana :-)

Samanta, masz rację - humor nie odpowiedni do pogodny - to najprawdopodobniej przez ten egzamin - dzisiaj powtórka wszytskiego, a jutro trzymajcie Kochane kciukasy :ico_sorki: No i oczywiście nieco spóźnione :ico_brawa_01: dla Ciebie za kolejny skończony tydzień!

tibby, &&&&&&

Awatar użytkownika
karo-22

21 kwie 2010, 11:14

Oj tak, dziś trzymamy kciuki za Tibby, oby wszystko poszło gładko i szybko :-)
21 kwietnia fajna data, to fakt, 22 kwietnia też super (moje ur.) :-D W ogóle teraz zaczyna się fajny okres, więc każda z nas będzie miała fajną datę rodzenia :-)

julchik22, nie martw się, kolejny raz będziemy wszystkie trzymały kciuki, więc zdany egzamin masz w kieszeni :-)

Samanta
Ja wiem wszystko o forum
Ja wiem wszystko o forum

21 kwie 2010, 12:06

Witajcie ;)

I zmiana pogody znów ech, jak organizm ma to znieść ???
Dziekuję za :ico_brawa_01: i pamięć :ico_haha_02:
Odstawiłam herbate czarną, zgodnie z Waszymi zaleceniami i od dwóch dni zasypiam normalnie i do tego nie budze się w nocy wcale :ico_brawa_01: Do śniadania piję herbatę czarną z cytryną, potem woda mineralna niegazowana, soki, raz kiedys herbatka zielona i herbata owocowa ;) Dziękuję :)

karo-22, to jutro świętujemy :D :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

julchik22, świetnie sobie poradzisz, bo kto jak nie Ty ;) kciukasy juz od dzis trzymamy za Twój kolejny zdany egzamin :D

Martalka, wielkie dzięki za tak wyczerpujące informacje ;) bedę szukać warsztatów w swojej okolicy ;) i na zakup zdecyduje się prawdopodobnie w sklepie, zeby nie przegapic tego o czym pisałaś ;D z tymi tkaniami :ico_olaboga: Nie wiedziałam, że to takie istotne, ale juz wiem dzięki Tobie ;) jak coś znajdę to dam znać :D
Jeszcze zapytam, czy nosiłaś w chuscie niemowlaka?czy już starsze dzieciątko?

karo-22, byłaś z M w szole rodzenia?

Ciekawe jak Tibby sie miewa :ico_haha_02:

A ja zaczełam dzionek od długiego spaceru z psiakiem po lesie ;) wiatr niesamowicie zimny ale świeże powietrze bezcenne ;)

Miłego dzionka kobitki życzę :ico_ciezarowka:

[ Dodano: 2010-04-21, 12:44 ]
czy taki laktator wystarczy mi na początek ??

http://www.allegro.pl/item998208784_lak ... o_hit.html

Awatar użytkownika
karo-22

21 kwie 2010, 13:07

Samanta, no widzisz jaki prosty sposób na bezsenne noce? :-) Najważniejsze, że już Cię nie męczą :ico_brawa_01:
Nie byliśmy jeszcze w szkole rodzenia, bo położna kazała zaczekać do przyszłego tygodnia czy jakaś parka w naszym "wieku" ;) się nie zgłosi. Jeśli do poniedziałku nikt się nie znajdzie wyznaczy dzień i będziemy tylko we dwójkę :-) Szkoda, że nie jesteście tu bliżej, to poszlibyśmy we 4 :-)
No tak jutro świętujemy, mama się starzeje :ico_oczko:

A propos laktatora, to może niech się wypowie któraś z naszych doświadczonych mamusiek :-) Mi daje koleżanka, ale jeszcze go nie widziałam, wiem tylko, że kosztował ok. 50 zł. Jak się nie sprawdzi, a będę potrzebowała to kupię lepszy. Moja znajoma miała dużo pokarmu i bez problemu odciągała go sobie sama ręcznie, bez użycia sprzętu :-) Więc chyba nie ma co przesadzać, tylko poczekać i zobaczyć jakie będą potrzeby :-)

Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 kwie 2010, 13:35

nie mam pojęcia co do laktatora. Powinien wystarczyć, byleby ciągnął w ogóle... Myślę, że kasa niewielka, jak nie będzie działał, to nie za duża strata. Myślę jednak, że odrobina wprawy, chęci, SPOKOJU i pójdzie :D
Ja miałam taki: http://www.allegro.pl/item1008838451_la ... tanio.html
No i wystarczył przy Bartku w zupełności. Przy Damianie miałam avent isis, mniej ręka bolała od machania, bo przy canpolu "gruszkę" się ściskało, dłoń nie dawała rady, ale od czego jest mąż, a w avencie jest wajcha- więc lekko szło.

Położna z mojej szkoły rodzenia polecała laktator "lakta plus". Nie wiem jednak czy to jest faktycznie dobry sprzęt. Ale niedrogi.

Ręcznie nie umiem odciągnąć za chiny :ico_haha_01: Nawet mając po porodzie piersi jak baniaki w czasie nawału, nie umiałam i koniec :)

Samanta, nosiłam Damiana, w sensie już na spacerki, jak miał ze 4 tygodnie. Wcześniej raczej po kilka minut w domu w ramach przyzwyczajania jego i siebie i nauki wiązań, bo się na początku człowiek boi o takie maciobstwo, zwłaszcza, jak to pierwsze wiązania. Myślę, że pomoc doświadczonej mamy chustowej jest wtedy nieoceniona.
Daj znać jak tam poszukiwania "szmaty" :D Niektóre są naprawdę piękne.
A przypomniało mi się, że widziałam ostatnio chustę nati tkaną diagonalnie na allegro, za jakieś 150zł. To cena okazyjna za rozmiar standard (4,6metra).
aha, ja jestem szczupła tak poza ciążą (rozm 36-38) i mi rozmiar 4,2m starcza.

Uciekam na zebranie do przedszkola.

Samanta
Ja wiem wszystko o forum
Ja wiem wszystko o forum

21 kwie 2010, 16:01

Karmienie piersią to dla mnie taka wielka niewiadoma, bardzo bym chciała i będę ze wszystkich sił się starała ale z życia wiem, że wiele mam nie daje rady, choć ja w siebie wierzę ;) tak sobie mysle, że na sam początek to kupię tańszy laktator, a jeśli będzie potrzebny inny to dopiero zainwestuje :) mam na oku jeszcze taki:http://www.allegro.pl/item998771947_lak ... mocja.html
Martalka on ma tą pompkę, która tobie łatwiej było odciągać tak? Wyczytałam na necie, że w łodzi jest klub Kangura:) fajnie, bo będę miała blisko ;D 150 zł za chustę to faktycznie dobra cena ;) wystarczy mi jedna? ja mam poza ciążą taki sam rozmiar jak i Ty, wzrost 170 cm, więc ten rozmiar chusty 4,2 m bedzie też dla mnie dobry?
Karo -22 dokładnie, szkoda, ze mieszkamy po przeciwnych stronach Łodzi ;( fajnie by było ze znajomą mamka chodzić do szkoły rodzenia i dzielić się wszystkimi opiniami, a później sie wspierać :D

Ja dzisiaj jade z mężulkiem na mecz piłki nożnej halowej ;) na 19:00, zobaczymy jak dzidzia bedzie reagowała na śpiewy i granie na bembnach kibiców ;)

buziaczki dla Was

[ Dodano: 2010-04-21, 16:06 ]
Dostaliśmy dzisiaj przesyłkę :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 kwie 2010, 17:20

o dokładnie z taką wajchą miałam laktator (tzn mam)..

Ale elegancki wózek!!!!!!! Super!

Przy wzroście 170 to nie wiem czy 4,2 będzie dobry, może tak, ale nie gwarantuję... Ale 4,6 na pewno nie za długi (mnie wkurzały ogony, ale że jestem niższa, sięgały nisko. Tobie nie powinny.
Na początek starczy jedna na pewno :D
Potem można poszaleć jak się spodoba chustonoszenie. Albo jak ja, sprzedać jedną, kupić inną :)

Awatar użytkownika
mmarta81
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 kwie 2010, 18:10

czesc dziewczyny :ico_haha_02:
mt juz przeprowadzeni :ico_brawa_01: :ico_sorki:
sciagam czasem neta od sasiada wiec jak tylko bede miala chwile to wpadam
i doczytam

Samanta
Ja wiem wszystko o forum
Ja wiem wszystko o forum

22 kwie 2010, 01:35

Martalka ;) dzięki za info, a wózek nasz wymarzony ;) stoi już w pokoju maleństwa :D

mmarta super, że juz w nowym mieszkanku ;) pewnie czujesz ulgę ;)

Nom ja zaraz pomykam spaciu, zapewne będę spała do południa ech...ale wierzę, że prześpię bez problemu całą nockę ;)

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”