ejustysia, brzuszek to masz cudowny, stęskniło mi się :)
nic straconego - ja zaszlam w ciaze jak Wiko mial 10 mesiecy :)
Mogę do Was czasami "wpadać" ??
zapraszamy :)
Czego konkretnie uczysz się na medycynie?
dzial medycyny - medycyna fizykalna czyli fizjoterapia, niestety przerwalam w 2008 roku bo w ciazy nie mozna tego studiowac, ze wzgledu na prace z prągem i sprzettem do rtg, no i praca z ludzmi tez ciezka , ale bardzo mi sie ten kierunek podoba i mam nadzieje kiedys go skończyc
no wychodzi mi na ok 20 grudnia
to bedziesz miala piekny prezent n swieta :)
PDW - współczynnik zmienności objętości płytek krwi
PDW to wskaźnik anizocytozy płytek krwi, czyli zróżnicowania płytek krwi (trombocytów) pod względem objętości.
Znaczne zróżnicowanie płytek może świadczyć o zaburzeniach w produkcji trombocytów, na przykład o ich wzmożonej produkcji po znacznym zużyciu (wykrzepianiu) trombocytów obecnych we krwi. Nie należy jednak nigdy interpretować tego parametru w oderwaniu od liczby płytek krwi i ich objętości. Podstawowe i najbardziej istotne informacje na temat trombocytów dostarcza parametr PLT.
Móglby być niedobór żelaza, ale taki wynik w tym przypadku uznalabym za dobry - jest nieco wyższy, ale nieznacznie i nie jest wogóle traktowane jako odchylenie od normy
P-LCR - wskaźnik dużych płytek - OGÓLNIE NORMA GÓRNA JEST 43 , CHOC ZALEZY JAK WIDAC OD INTERPRETACJI, - O CZYM JEDNAK MOZE SWIADCZYC ICH ZBYT DUŻ ILOSĆ- TRUDNO MI POWIEDZIEC
Ogólnie badanie czyta sie calosciowo a nie poszczególne parametry - takie lekkie odchylenia od normy nie powinny budzic obaw - mogą zależec od tego co jadlas, czy badanie bylo na czczo - ile plynów wypilas, czy dobrze spalas czy jestes zmeczona , odchylenia o 5 - 10 MOGA BUDZIC OBAWY .
PODSUMOWUJĄC, ANEMII NIE MASZ i jesli reszta wyników jest ok - nie martwilabym sie - nie wiem ci do tych duzych plytek bo moze jakis inne parametry , wiesz - nie zaszkodzi nigdy zapytac fachowca tym bardziej ze glow cie boli - no i nie martw sie na zapas - reszta podnych wyników kompletnie nie jest zla odchyleni tak niskie sa jeszcze w normie :)
to sie rozpislam - mam nadzieje ze cos zrozumiale jest bo jak pisze ciagiem n szybko to tak troche haotycznie
i jestesmy po imprezie ale opisze potem bo juz mi sie nie chce