Kotlety z cukini
- mała cukinia
- 2 jajka
- 5dag mąki
- 10 dag ziaren sezamu
- 25 dag gestej smietany
- 25 dag twarozku smietankowego
- 1/2 peczka koperku
- zabek czosnku
- 5 lyzek oleju
- sol
- pieprz
1. Cukinie myjemy i kroimy w grube plastry, oproszamy sola i pieprzem.
Panierujemy kolejno w mace, rozkłóconych jajkach i sezamie.
Dociskamy sezamowa warstwe.
2. SOS: smietane mieszamy z twarozkiem na gladka mase.
Koperek i czosnek drobno siekamy i dodajemy do masy.
Doprawiamy i mieszamy.
3. Cukinie smazymy na rozgrzanym oleju na srednim ogniu po 4 minuty z obu stron.
Polewamy sosem.
Podajemy z pieczywem.
[ Dodano: 2010-08-29, 12:06 ]
Roladki z cukinii ze śliwką
- cukinia
- olej
- 10 dag szynki
- torebka suszonych sliwek kalifornijskich
- wykałaczki
- sol i pieprz
Śliwki namocz. Cukinie pokroj w cienkie plastry, posyp sola i pieprzem, przesmaz na oleju, schlodz.
Szynke pokroj w paski.
Zwijaj roladki: na cukinie kładź pasek szynki, na nia sliwke i ciasno zwin.
Kazda roladke zepnij wykałaczka.
[ Dodano: 2010-08-29, 12:11 ]
Placki z cukinią
- 2 cukinie
- jajko
- 3 łyzki tartego zołtego sera
- olej
- 2 pomidory
- 2 łyzki czarnych oliwek
- natka pietruszki
- cebula
- sol,pieprz
Cukinie umyj, osusz, odetnij konce, utrzyj na tarce, odsacz.
Dodaj jajko, tarta bulke, tarty ser, natke, wymieszaj.
Kładz porcje na rozgrzany tłuszcz, smaz z obu stron.
zrob sałatke: pomidory i cebule pokroj w plasterki, dodaj oliwki.
Placki podawaj z sałatką.
zamiast cukini mozna dodac bakłażana lub patisona.
[ Dodano: 2010-08-29, 12:22 ]
Cukinia w pomidorowym sosie
- 4 młode cukinie (po 30 cm dł) lub duża (obrana ze skory, podzielona na 4 czesci, pozbawiona miąższu)
- zielenina
- sol
- łyzeczka cukru
sos: 3 łyzki oleju
łyzeczka smalcu
2 cebule
2 zabki czosnku
4 duze pomidory
2 lyzki keczupu
lisc laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
lyzeczka musztardy
1/2 szklanki wody
cukier
sol
mielony pieprz
Do goracej wody z dodatkiem soli i cukru, kladziemy cukinie, goitujemy odkryte przez 5-7 min ( w zaleznosci od wielkosci warzyw).
Odstawiamy w naczyniu, w ktorym sie gotowaly.
SOS: na rozgrzanym tluszczu (olej i smalec) rumienimy posiekane cebule i czosnek, gdy sie zeszklą, dodajemy rozdrobnione pomidory, wszystkie przyprawy, keczup, musztarde, 1/2 wody, calosc pruzymy na srednim ogniu, czesto mieszajac , przez 10-12 minut.
Sos przecieramy przez perlonowe sito, gdy trzeba doprawiamy do smaku.
Na wygrzanym polmisku rozkladamy porcje odsaczonych cukinii, polewamy goracym sosem, oproszamy zielenina.
[ Dodano: 2010-08-29, 12:28 ]
Kabaczek na jarzynke
dorodny kabaczek
2 cebule
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 lyzki keczupu
2 zabki czosnku
sol
pieprz
mielona slodka papryka
cukier
musztarda
olej do smazenia
Obrany ze skory, pozbawiony miazszu kabaczek kroimy w kostke.
Cebule kroimy w cienkie piorka, czosnek siekamy.
na rozgrzanym oleju podsmazamy kabaczek, czesto mieszajac (powinien sie lekko zrumienic).
Na oddzielnej patelni podsmazamy cebule i czosnek, gdy sie zeszkla, dodajemy koncentrat , keczup, przyprawy, podlewamy 2 lyzkami wody, zagotowujemy, calosc laczymy z kabaczkiem i trzymamy na niewielkim ogniu, poid przykryciem, od czasu do czasu potrzasajac naczyniem.
po 10 min jarzynka jest gotowa.
[ Dodano: 2010-08-29, 12:35 ]
Kabaczek zapiekany w sosie koperkowym
Młody, duży kabaczek
tłuszcz
tarta bułka do posypania formy
SOS: lyzka masla lub masla roslinnego, lyzka maki, szklanka mleka, 1/2 szklanki kwasnej smietany, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, sol i pieprz.
Obrany kabaczek dzielimy na 4 czesci, usuwamy miazsz, kazda czesc dzielimy wzdluz na polowe, gotujemy przez 3 min w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy lyzka cedzakowa na sito, odstawiamy do odsaczenia.
Przygotowujemy sos: maslo zasmazamy z maka, uwazajac by sie nie zrumienila, ale stracila smak surowizny, zasmazke rozprowadzamy zimnym mlekiem, zagotowujemy, caly czas mieszajac , by nie bylo grudek , zestawiamy z ognia.
sos lekko doprawiamy do smaku , laczymy ze spieniona smietana, dodajemy koperek.
W naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem i posypanym tarta bulką ukladamy plastry przechlodzonego kabaczka, zalewamy goracym sosem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200*C piekarnika na 10 min. Potraa nie powinna sie zrumienic.
[ Dodano: 2010-08-29, 12:36 ]
Jak znajde wiecej to napisze pozniej bo teraz juz musze jechac do rodzicow.
Mam nadzieje ze ktorys przepis Ci sie spodoba i go wykorzystasz.