hej dziewczyny
doradzcie mi prosze... kolezanka z PL chce przyjechac do Niemiec na stale, ma 3letnia corke i powiedziala mi, ze tym samym moglaby wziac nasze mieszkanie, wiec pod tym wzgledem bedzie ok
ale... ja mam jej pomoc w sprawach papierkowych i to byloby tez ok, bo wiem gdzie isc, co zalatwic i jakpapierki wypisac, niebawem bede to miala tez u siebie po przeprowadzce...
ale.. no i wlasnie to ale... jak ona przyjedzie to poki ja sie nie wyprowadze a ona nie spisze umowy o wynajem to nie bedzie miala meldunku a tym samym ja nie bede mogla z nia niczego zalatwic... ona ma niemieckie pochodzenie wiec spoko, corka urodzona w Irlandii.. Wiecie moze czy Niemcy honoruja dokumenty w jezyku angielskim?
Glownie chodzi mi o to, nie wiem czy ona sobie z tego sprawe zdaje, ze jak ja sie wyprowadze to ona zostanie tutaj zupelnie sama z mala, no i zdana sama na siebie, ja bedac ponad 100km od niej, nie bede w stanie jej ze wszystkim pomoc...Mysle, ze ona wie w co sie laduje, tylko u niej z niemieckim kiepsko, jedynie angielski bardzo dobrze umie... Nie wiem co jej powiedziec, doradzic, bo ona juz postanowila...