oj, to nie pospi.. do pracy tak wczesnie wstaje?mąż o 4 wyjeżdża
nie, ma akurat zjazd na studiach w Warszawie, na 8 rano, a to od nas ponad 3 godziny jazdy....Shiva napisał/a:
mąż o 4 wyjeżdża
oj, to nie pospi.. do pracy tak wczesnie wstaje?
to dobrze, ze to tak jednorazowonie, ma akurat zjazd na studiach w Warszawie
w keksowcew formie pieklas?
upieklam ten, bo ma "latwy" w nazwiewklej linka z przepisem
Biały chleb na zakwasie
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego
Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).
Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia z tym, że należy pamiętać, że młody zakwas jest dosyć słaby i lepiej na początku dodając do chleba zakwas, dodać również odrobinę (np. 1 łyżeczkę) drożdży instant (np Dr Oetkera). Z czasemNajprostszy przepis na zakwas jest taki:
kubek mąki żytniej+kubek ciepłej wody+łyżeczka jogurtu* = zamieszać (w słoiku), zostawić na noc na kaloryferze. Na drugi dzień kubek wody+kubek mąki. Zamieszać.
i bardzo dobrze, dzieciaki sie dotleniajaMy teraz rzadko w necie, bo korzystamy z pogody i siedzimy na działce
moze kiedys tez sprobujeupieklam ten, bo ma "latwy" w nazwie
to ja im w zasadzie nie jestem potrzebna
czyli przyjemne z pożytecznymmaz wzial sie za malowanie scian, to ja zabralam dziewczyny na spacer, bo mu przeszkadzalysmy
pisała tylko że przed Bożym NarodzeniemCiekawe co tam u Zuzi i RybkiPamietacie, czy podawala juz konkretny termin operacji?
też ostatnio sie nad tym zastanawiałam, ze odkąd wróciła do pracy nie ma czasu i sił zaglądać do nas....Pruedence pewnie zapracowana i do tego maluszki... bo juz dawno nie zagladala.
typowa babcia, jak my pojechalismy do PL i weszlismy do mojego rodzinnego domu, to moja mama przebiegla obok mnie nie zwracajac na mnie najmniejszej uwagi, prosto do Kiary, ktora moj tata trzymal juz na rekachto moja mama jak w lato byla, powiedziala ze gdyby nie Marcel to pewnie by do nas nie przyjechala
to rzeczywiscie kiepsko, zrobilo sie auto 3-osobowe, hehe, to pewnie przez ten sposob montownia tylem do kierunku jazdy, ale Marcel prezentuje sie swietnie, przystojniakdalej musze siedziec z tylu bo przednie siedzenie musi byc maksymalnie do przodu odsuniete
dobry pomysl na obiadbyłyśmy na obiedzie u teściów
dlatego ja robilam "łatwe" bułki razoweleona napisał/a:
wklej linka z przepisem
upieklam ten, bo ma "latwy" w nazwiehttp://pracowniawypiekow....wasie-atwy.html
jak z nia jakis czas temu rozmawialam to mowila ze nie ma sil i checi na forum. byli chorzy i podlamani ta operacja ZuzkiCiekawe co tam u Zuzi i Rybki![]()
wykruszaja sie dziewczyny...meg tez wpadla na chwile i znikla..Barbapuppa tez juz nie zaglada...Pruedence pewnie zapracowana i do tego maluszki... bo juz dawno nie zagladala. A Inia moze znow ma problem z komputerem...
ja na szczescie raczej chuda jestemdalej musze siedziec z tylu
Wróć do „Noworodki i niemowlęta”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość