Odwrócony dalmatyńczyk
Rozpuscić:
150 g gorzkiej czekolady
175 g masła
Zmiksować do białosci:
4 jajka
200 g cukru
kilka kropli aromatu waniliowego
190 g mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1/4 łyzeczki soli
150 g obranych i posiekanych migdałów, orzechów (do wyboru)
175 g posiekanej białej czekolady
Do jaj dodać mase czekoladową, makę z proszkiem, sol, orzechy i 3/4 białej czekolady. Reszta posypać wierzch. Ciasto piec w blaszce ok 30*25 cm przez 25-35 minut w 190 stopniach.
Dość słodkie ciacho, dobre na chandre.
[ Dodano: 2010-10-22, 21:20 ]
Najprostsze ciasto czekoladowe
jajka, 4 szt (mniejszych 5)
cukier, 3/4 szkl
mąka, 3/4 szkl
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
kakao, 1 łyżka
ocet, 1 łyżka
gorzka czekolada, ok 100 g
1. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
2. Oddzielić białka od żółtek, ubić pianę, dodać cukier.
3. Żółtka zmiksować z proszkiem i octem. Całość dodać do piany z białek, dodać również mąkę, kakao i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać łyżką.
4. Ciasto przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą). Piec ok 40 min w 180 stopniach.
5. Ciasto można wzbogacić bakaliami, posiekaną czekoladą, gotowe polać polewa lub lukrem. U mnie wersja "oszczędna" ze względu na niejedzącego różnych rzeczy Łukaszka.
Na podstawie tego przepisu mozna upiec ciasto o dowolnym smaku. Zamiast czekolady i kakao dodać np. sok i skórkę z cytryny, a można tez zrobić waniliowe (aromat) z owocami. Kombinacji jest bardzo dużo