Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

Ciasta czekoladowe

20 paź 2010, 19:08

Odwrócony dalmatyńczyk

Rozpuscić:
150 g gorzkiej czekolady
175 g masła

Zmiksować do białosci:
4 jajka
200 g cukru
kilka kropli aromatu waniliowego

190 g mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1/4 łyzeczki soli
150 g obranych i posiekanych migdałów, orzechów (do wyboru)
175 g posiekanej białej czekolady

Do jaj dodać mase czekoladową, makę z proszkiem, sol, orzechy i 3/4 białej czekolady. Reszta posypać wierzch. Ciasto piec w blaszce ok 30*25 cm przez 25-35 minut w 190 stopniach.

Dość słodkie ciacho, dobre na chandre.

[ Dodano: 2010-10-22, 21:20 ]
Najprostsze ciasto czekoladowe

jajka, 4 szt (mniejszych 5)
cukier, 3/4 szkl
mąka, 3/4 szkl
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
kakao, 1 łyżka
ocet, 1 łyżka
gorzka czekolada, ok 100 g

1. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

2. Oddzielić białka od żółtek, ubić pianę, dodać cukier.

3. Żółtka zmiksować z proszkiem i octem. Całość dodać do piany z białek, dodać również mąkę, kakao i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać łyżką.

4. Ciasto przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą). Piec ok 40 min w 180 stopniach.

5. Ciasto można wzbogacić bakaliami, posiekaną czekoladą, gotowe polać polewa lub lukrem. U mnie wersja "oszczędna" ze względu na niejedzącego różnych rzeczy Łukaszka.

Na podstawie tego przepisu mozna upiec ciasto o dowolnym smaku. Zamiast czekolady i kakao dodać np. sok i skórkę z cytryny, a można tez zrobić waniliowe (aromat) z owocami. Kombinacji jest bardzo dużo :ico_haha_02:

Obrazek

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość