dorotaczekolada, wiesz, ze chodzi np. o 2/3
Kolorowe oczy
Do zrobienia tego ciasta potrzebujemy dwa biszkopty, jeden jasny drugi ciemny.
Składniki na biszkopt ( duża blaszka)
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
szczypta proszku do pieczenia
do ciemnego biszkoptu 1 kopiata łyżeczka ciemnego kakao i o tyle mniej mąki
WYKONANIE biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru i dalej ubijać.
Gdy piana ubita na sztywno dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
Na koniec wmieszać przesianą mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia.
Do ciemnego biszkopta razem z mąką wmieszać kakao.
Ciasto umieścić w brytfance wyłożonej papierem.
Piec w ok. 180 stopniach przez ok 20 minut do suchego patyczka.
UWAGA:
biszkopt jasny po upieczeniu zwinąć w roladę , a następnie po ostudzeniu posmarować powidłami śliwkowymi.
Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny - połowa masy - ułożyć krążki rolady - połowa masy - brzoskwinie - galaretka
DODATKOWE SKŁADNIKI DO CIASTA:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe ( dać mniej wody do rozp. czyli ok 0.5 litra)
powidła śliwkowe
SKŁADNIKI NA MASĘ:
1/2 litra mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
1 łyżka mąki pszennej
WYKONANIE MASY:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, obie mąki, a resztę mleka zagotować dodając cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń
Masło utrzeć, a następnie ucierając dodawać do niego przestudzony budyń.
Utrzeć na pulchną masę.
Masę podzielić na dwie części.
Wykonanie ciasta:
Na dno brytfanki dać ciasto ciemne, a następnie posmarować je połową masy.
Jasną roladę posmarowaną powidłami pokroić na krążki, które następnie ułożyć na masie.
Dać drugą połowę masy ,a na nią brzoskwinie pokrojone w plastry.
Zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki aby stężała galaretka i gotowe.