moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

Poszukiwania działki

24 paź 2010, 16:21

Może któraś z was orientuje się w temacie :-)
Poszukujemy działki lub domu z działką. Często jest tak że przejazdem widzę stary opuszczony dom z zarośniętą działką, pytam sąsiadów o właścicieli i przeważnie słyszę: że dziadki to już dawno pomarli i nikt tu już od dawna nie zagląda, mieli dzieci ale oni to po świecie się rozjechali....
I tu moje pytanie. Jak można odnaleźć prawowitych właścicieli. Na pewno jest jakaś ewidencja ale gdzie jej szukać? Z drugiej strony istnieje ochrona danych więc pewnie i tak się niczego nie dowiem....

JoannaS
Wodzu
Wodzu

24 paź 2010, 16:53

Super ze napisałaś bo mam ten sam problem.
Tylko ze obok mojego domu jest działka nikt tam nic nie robi i rosna tam chaszcze metrowe a jest takie zarzadzenie ze nalezy 2 razy w roku kosic trawe wkoncu to sie pyli.
Pytalam sasiadow i powiedzieli ze tam jest 3 wlascicieli rodzenstwo i wszyscy skłóceni , jeden w niemczech a reszta pieron wie gdzie.
Chce to zglosic bo oszpeca mi to troche domek bo tam naprawde rosnie byle go....
I wlasnie gdzie mam isc ... do gminy.... tam mi nazwisk ani adresow nie podadza.
Ja bym to nawet kupila bo tam domu nie wolno wybudowac bo to małe a przechodza druty wys.napiecia przez srodek tej dzialki....
I co robic , gdzie isc.... :ico_noniewiem:
moni26, moze sprobuj do gminy albo wypis z rejestru gruntow ale nie wiem to chyba nie moze nikt obcy :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

24 paź 2010, 19:10

W ewidencji gruntów w urzędzie pewno nie podadzą właściciela, bo właśnie ochrona danych, ale podadzą nr działki i nr księgi wieczystej, a wtedy można sprawdzić w jawnym rejestrze sądowym i ustalić kto zacz :ico_oczko:
Tak czy siak- zaczęłabym od urzędu gminy, miasta... A nóż traficie na "normalnych" ludzi :ico_oczko:

moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

24 paź 2010, 22:19

Kocura Bura dzięki za info :) czyli teraz będę wypatrywać tego typu miejsca i dokładnie zapisywać ich lokalizację.
Najgorzej jest gdy jest kilku właścicieli, w takim wypadku to temat od razu odpuszczam

Wróć do „Prawo, praca i polityka”