donatka, tak,w piekarniku piekłam. dałam różne mąki, zaraz napiszę jakie.
a tu przepis
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka sezamu
1 szklanka pestek słonecznika
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej (woreczek)
1 kg + 1 szklanka mąki pszennej (może być pszenna razowa albo orkiszowa)
1 łyżka cukru
2 łyżki soli
2 łyżki miodu rozpuszczonego w 1 szklance wody (zimnej)
5 szklanek wody (zimnej)
1/3 szklanki zakwasu
Wykonanie
Wsypać do miski wszystkie składniki i wymieszać na sucho, dodać zakwas i ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszać , dodać pozostałe składniki ciągle mieszając.
Z wyrobionego ciasta odmierzyć 1/3 szklanki i wstawić przykryte do lodówki na następny chlebek (zakwas gotowy do użycia po 1 tygodniu).
Ciasto wyłożyć do wysmarowanych masłem 2 blaszek (kek sówek 35x12), można posypać ziarnem, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Po upływie czasu piec w nagrzanym (180?C ) piekarniku przez 1godz.20min.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, posmarować olejem. Po wystudzeniu wyjąć z blaszki i położyć na desce do odparowania.
ja zrobiłam bez kaszy gryczanej, a mąkę w takich proporcjach- 1szklanka orkiszowej, 1szklanka gryczanej i 1kg pszennej. ta gryczana, to u mnie kosztowała 7,5zł za 0,5kg.. ale chlebek zdrowy i pyszniutki :) z ziaren dodałam jeszcze dynię, a sezamu nie.
jak chcecie, to później mogę też podać przepis na zakwas.. My dostaliśmy go od mojej mamy koleżanki, a teraz nowy robi się w lodówce :)
[ Dodano: 2010-10-25, 14:22 ]
teraz na
www.empikfoto.pl jest fajna promocja
Duże formaty - 50%
Wywołaj swoje zdjęcia z ostatnich słonecznych dni tego roku
w pormocyjnych cenach!
Tylko teraz odbitki w formacie 15x21 w cenie 0,99zł.
zaś odbitki w formacie 20x30 - 3,99zł.
Ceny promocyjne obowiązują przy zamówieniu
minimum 5 sztuk odbitek.
Nie czekaj! Złóż zamówienie już dziś.
Promocja trwa tylko do 2 listopada.
ja zawsze tam wywołuje i jestem zadowolona. te zdjecia 20x30 lubię jako prezenty dawać :) przeważnie robię kolaże z kilku zdjęć :)