Awatar użytkownika
aricia
Umiem skakać na skakance po całym forum

24 maja 2010, 14:23

Pestka czy masz może fotki swoich kurczaczków wielkanocnych? Jeśli to to pochwal się tu koniecznie.

Awatar użytkownika
pestka
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

24 maja 2010, 17:43

aricia chętnie tylko najpierw muszę zrobić, święta spędzaliśmy u mojej mamy i tam zostały :-) postaram się niedługo wrzucić fotkę :-)

Awatar użytkownika
aricia

25 maja 2010, 08:37

Na specjalną prośbę zamieszczę kilka wskazówek które mi wydaja się ważne przy zaczynaniu przygody z szydełkiem.

Po pierwsze ważne jest dobranie grubości szydełka do grubości nici. Jest to istotne z tego powodu że zwyczajnie wygodniej się operuje dobrze dobranymi narzędziami, na samą robótkę ma to raczej niewielki wpływ, aczkolwiek dla niewprawionej ręki może mieć znaczenie gdyż zbyt gruba nić do cienkiego szydełka będzie się plątać o końcówkę, i grubość oczek może być różna co w efekcie jest widoczne na robótce. "Mistrzowie szydełka" potrafią celowo operować tym sposobem dla uzyskania pożądanego efektu jednak to wyższa szkoła jazdy, ja osobiście jeszcze tego nie opanowałam.
Jest wiele różnych numeracji szydełek, Angielskie, Amerykańskie, dawne i współczesne, do włóczki i do bawełny, można pogubić się w tych numerkach. Ja osobiście kieruję się zasadą jaka nitka takie szydełko. Ważny jest rozmiar główki, nie uchwytu. Do robienia serwetek i ażurowych kapelusików, lub letnich topów zwykle używa się kordonka, a ten najwygodniej obrabiać szydełkiem w rozmiarze 1,5 - 2,5.
Oczywiście im mniejsze szydełko tym mniejsze oczka, a więc większą powierzchnię robi się dłużej. Jednak efekt małych oczek robi większe wrażenie.
Polecam wypróbowanie trzech różnych rozmiarów szydełek na różnych niciach, do nauki mogą być końcówki włóczek i nici. Najlepiej wyczuć dla siebie osobiście rodzaj szydełka.

[ Dodano: 2010-05-25, 08:39 ]
Pestka czekam cierpliwie na fotki :-)

[ Dodano: 2010-07-29, 10:44 ]
Jakiś mały ruch tutaj jest. Założyłam bloga o swoim szydełkowaniu, zapraszam: link usunięty przez obsługe forum

[ Dodano: 2010-08-25, 13:30 ]
hej zaszydełkowane babeczki zapraszam na swojego bloga. Umieściłam instrukcję jak zrobić misia. Może się skusicie na takiego misiaczka dla swojej pociechy. Chętnie bym zobaczyła fotki misiów w waszym wykonaniu :ico_oczko:

[ Dodano: 2010-09-26, 10:15 ]
Och czyżby wątek umierał? Naprawdę nikt nie szydełkuje?

A kto zna się na robieniu na drutach??. Nie mogę znaleźć wyjaśnienia sformułowania "Oczko narzucone" a mam fajny wzór w gazetce na bolerko. Bez tego ani rusz.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2010, 10:04 przez aricia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gosha
Beze mnie to forum nie istnieje!

01 lis 2010, 17:57

aricia, wow! :ico_brawa_01:

ja się zabrałam za szydełkowanie ostatnio, ale jedyne co umiem zrobić to kwiatki :P
i to jeszcze takie byle jakie one są ...

podzieliłabyś się wzorkami na takie piękne miski jakie wstawiłaś ?!

Awatar użytkownika
aricia

03 lis 2010, 20:46

Witam Cię serdecznie M
Sorki że tak późno odpisuje ale ostatnio notorycznie brakuje mi czasu.
Ja też zaczynałam od robienia kwiatków :ico_wstydzioch: , wszystko przed Tobą.
Przepisu na miśki generalnie nie mam. Na blogu zrobiłam dokładną instrukcję jak robiłam jednego. Może się przydać. Moje Miśki opierają się na podstawach kulki - piłeczki. Robione na okrągło półsłupkami. Mam tam też linki na całkiem ciekawe wzorki. Tutaj nie będę zamieszczać obrazków ani instrukcji bo za dużo zajęłyby miejsca. Linki do konkretnych stronek są kasowane więc też bez sensu. Dlatego zapraszam na bloga,adres w podpisie. Udanych początków i dużo cierpliwości :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Lady
Mam Doktorat z forum!!!
Mam Doktorat z forum!!!

04 lis 2010, 18:33

aricia, instrukcji i zdjęć na pewno nie usunę , a linki sa kasowane bo taki jest regulamin forum , widzę że masz link do bloga w podpisie , zainteresowani na pewno trafią, po to właśnie sa zakładane tematy na forum aby tu się wypowiadac , a nie odsyłac do innych stron :ico_oczko:

Amy
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy

13 gru 2010, 20:56

Dziewczyny, macie może jakieś fajne opis na zazdrostki?

Awatar użytkownika
gosha

23 sty 2011, 10:36

witajcie :)
no więc szydełkuję :D
daje sobie radę :)
teraz jestem na etapie podstawek pod kubki i łapek kuchennych :)
takich serwetek pięknych z wzorkami to nigdy nie zrobię, ale te moje podkładki mi się podobają :)

chętnie bym nauczyła się innych rzeczy :) ale szczerze mówiąc nie ma mnie kto pokierować :)
może tutaj któraś z Was mogłaby mi podpowiedzieć jak zrobić coś innego, np. miśka, laleczkę, nie wiem biedronkę, myszkę :)

z góry dziękuję

Awatar użytkownika
iskiereczka87
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

23 sty 2011, 16:58

ja w wolnych chwilach jak mam czas to wyszywam rozne wzory.
Ostatnio wzielam sie za wyszywanie takiego pieska :-)
bede musiala sie ponownie do tego zabrac

Awatar użytkownika
aricia

29 sty 2011, 12:32

Jak miło że ktoś tu zagląda :ico_brawa_01: miałam już wizję że wątek umrze śmiercią naturalną :ico_oczko:

M. trzymam kciuki za Twoje postępy. Postaram się wrzucić tutaj jakąś fotkę- instrukcję na maskotkę specjalnie dla ciebie.

Amy jak sprecyzujesz swoją "zazdrostkową potrzebę" np. co do wzoru (owoce, postacie, drzewa, winogrona) to chętnie coś zeskanuję dla Ciebie ze swoich zbiorów. Daj znać.

Iskiereczko na pewno warto wrócić do wyszywania, każde twórcze zajęcie daje nam satysfakcję. Tutaj jest temat o szydełkowaniu i ja osobiście do wyszywania nie mam cierpliwości ani żadnych materiałów, ale chyba przemknął gdzieś też na forum wątek o wyszywankach.

Wróć do „Nasze hobby”