Makowiec na biszkopcie
Ciasto:
5 jajek
cukier waniliowy
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
5 łyżeczek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
50 dag maku
3 jajka
1 szkl cukru pudru
15 dag masła
2 łyzki miodu
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
5 dag obranych migdałów
polewa czekoladowa
Mak sparzyć, osączyć na sicie, 2 - 3 razy zemleć razem z orzechami i migdałami. Żółtka jaj przeznaczonych do masy utrzec z cukrem, potem z masłem. Wymieszać z makiem, rodzynkami, miodem i pianą z trzech białek. Wyłózyć na blachę z natłuszczona folia aluminiową. Piec 40 min w 180 st.
Białka na biszkopt ubić, pod konieć wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, ubijać razem 5 minut. Ciagle mieszajac wlać olej, wsypać make wymieszaną z proszkiem. Na upieczoną warstwe makową wylać ciasto, wsawić do piekarnika i piec jeszcze 20 min.
Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć tak, by mak był na wierzchu. Polać polewą.
[ Dodano: 2010-11-18, 15:36 ]
Włoskie cantuccini
Ciasto:
20 dag mąki
szczypta soli
5 dag smalcu
7,5 dag masła
zółtko
Masa:
10 dag orzechów
10 dag rodzynek
50 dag maku
2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 łyzki miodu
2 łyżki masła
2 zółtka
2 łyżki rumu lub winiaku
Dekoracja:
3 łyżki dżemu morelowego
łyżka posiekanych pistacji lub orzechów
Mąkę wymieszac z solą, posiekać z masłem i smalcem. Dodać zołtko i 2 łyżki zimnej wody. szybko zagnieść ciasto i włozyć do lodówki.
Mak gotować z mlekiem ok. 10 minut, aż ziarenka napęcznieją. Osączyc, schłodzic i zemleć w maszynce do miesa. Na patelni rozpuscic masło, dodac mak, cukier, miód i smażyć kilka minut. Wsypać namoczone rodzynki i posiekane orzechy, wymieszac. Dodać zołtka oraz alkohol.
Ciastem wyłożyć tortownicę (26 cm) aby powstał brzeg na ok 2,5 cm. Nakłuć ciasto widelcem, nałożyć mase makową.
Z reszty ciasta wyciąć gwiazdy i ułożyć na masie makowej. Piec 50-60 minut w temp. 200 st.
Rozgrzac dżem morelowy, posmarować nim wierzch ciasta i posypać posiekanymi pistacjami lub orzechami.
Dla zabieganych - mozna użyć gotowej masy makowej z puszki.