dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

ciasteczka

20 paź 2010, 18:19

[center]Bardzo proste ciasteczka czekoladowe[/center]
Składniki: 
1/2 kostki miękkiej margaryny;
1/2 szklanki cukru;
jajko;
2 łyżki kakao;
2 szklanki mąki;
kolorowe cukiereczki do zrobienia oczu.

Wykonanie:
1. Wymieszaj cukier z margaryną w misce za pomocą drewnianej łyżki.
2. Dodaj jajo i również wymieszaj.
3. Przesiej przez sitko na powstającą masę mąkę i kakao. Wyrób ciasto rękoma.
4. Zawiń gotowe ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.
5. Po wyjęciu ciasta z lodówki uformuj z niego wałek i pokrój go na plasterki o grubości ok. 1-2 cm.
6. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta do grubości ok. 7 mm i za pomocą palca zrób na każdym plasterku wgłębienie - miejsce, gdzie potem przykleisz kolorowe cukierki.
7. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj około 15 - 20 min.
8. Na koniec , gdy ciastka będą gotowe i ostygnięte, posmaruj je lukrem i przyklej doń kolorowe cukierki.
Gotowe!
Ja nie miałam kolorowych i przyklejałam draże czekoladowe :ico_oczko: zamiast kroic i rozwałkowywać placuszki można też rozwałkować ciasto i wykrawać różne kształty :-D

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

20 paź 2010, 18:24

dorota, jak je znów zrobisz to koniecznie dodaj fotkę :ico_haha_01:

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

20 paź 2010, 18:26

surtsey, dodam ale wtedy znikly ekspresowo :ico_haha_01: synek pomagal mi robic dziurki i wkladal draze i byl mega dumny :ico_oczko:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

20 paź 2010, 18:45

Ciasteczka mediolańskie

250 g margaryny (u mnie kasia)
225 g cukru
szczypta soli
3 jajka
skórka starta z pomaranczy
skorka starta z cytryny
500 g mąki

Zagnieść ciasto, schłodzić ok. 2 godzin w lodówce. Rozwałkować na grubosć ok 7 mm i wycinać np. serca. Piec 10 minut w 180 stopniach.
Polukrować lukrem cytrynowym (cukier puder + sok z cytryny)

Jak je zrobiłam pierwszy raz, to cały czas podchodzilam do talerza i podżerałam :ico_haha_02: ale ja lubię kwaskowate

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

20 paź 2010, 18:46

surtsey, a mozna maslo zamiast margaryny?

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

20 paź 2010, 18:52

dorotaczekolada, mysle, ze tak. Z Kasią to taka oszczędniejsza wersja :ico_haha_02:

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

20 paź 2010, 18:54

surtsey, ja mam maslo z caritasu wiec mi bedzie jeszcze oszczedniej :ico_haha_01: tylko musze cytrynke i pomarancze kupic :ico_oczko:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

22 paź 2010, 21:24

Ciasteczka wytrawne

Przepis sprzed...jakichś 18 lat :) Wyszperany kiedyś w "Filipince" - zdjęcie oryginalne z gazety :)

Obrazek


mąka, 12 dag
masło, 6 dag
sól, 1/2 łyżeczki
jajko, 1 szt
kminek, gruboziarnista sól, papryka w proszku, starty parmezan, opcjonalnie


1. Mąkę siekamy z masłem. lekko solimy. Dodajemy tyle zimnej wody, aby ciasto było w miarę miękkie. Zagniatamy szybko, wałkujemy i kroimy na nieduże trójkąty. Trzeba używać ostrego noża, bo ciasto lubi się przyklejać.

2. Smarujemy blachę tłuszczem i układamy ciasteczka, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy przyprawami według gustu (ja lubię i kminek i sól). Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Świetne do np. piwa :)

[ Dodano: 2010-10-26, 18:53 ]
Migdałowa kostka

1 1/2 szkl mąki
1 kostka masła
3/4 szkl cukru
3 zółtka
białko do posmarowania ciastek
2 łyżki gestej śmietany
szczypta proszku do pieczenia
aromat migdałowy
50 g płatków migdałowych
szczypta soli

Masło posiekać z mąką, dodac proszek do pieczenia, cukier, aromat, sól, śmietanę i żółtka. Szybko zagnieść, włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubosć 1 cm, przełożyć na blache wyłożona papierem. Posmarować białkiem, posypać płatkami migdałowymi. Pokroić na małe prostokąty (kwadraty). Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.
Ciepłe posypać cukrem pudrem.

[ Dodano: 2010-11-12, 10:39 ]
Bardzo łatwe kruche ciasteczka

Wyglądają tak (po udekorowaniu przez dzieci). A wyszła mi ich cała spora miska :-D
Obrazek

Obrazek

500 g maki
kostka masła - roztopic
200 g cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Zagniesc ciasto, schłodzić w lodówce około godzinki. Rozwałkowac i wycinać ciasteczka. Piec w temp. 180 stopni. Czasowo piekłam na oko (ale na pewno 10 minut - moze dłuzej), ale jak sie piekła jedna blacha, to spokojnie mogłam przygotować drugą.
Ciasteczka mozna udekorowac, ale równie smaczne sa "gołe" :ico_haha_02:

[ Dodano: 2010-11-15, 21:36 ]
Bożonarodzeniowe ciasteczka z żurawiną – Cranberry Noels

Obrazek


220 g miękkiego masła,
70-80 g cukru,
2 łyżki mleka,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
1/2 łyżeczki soli,
310 g mąki pszennej,
90 – 100 g suszonej żurawiny,
1/2 szklanki orzechów włoskich

1. Masło zmiksować z cukrem. Dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę. Dobrze zmiksować.
2. Wmieszać żurawinę i orzechy.
3. Z ciasta uformować 2 wałeczki, zawinąć w folię spożywczą (od razu wyłożyłam ciasto na folię gdyż było bardzo miękkie) i wstawić do lodówki na min. 2h (max. miesiąc!).
4. Wyjąć ciasto z lodówki, odczekać chwilę aż trochę zmięknie. Następnie kroić w plastry o grubości około 0,5 cm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10-12 minut.

[ Dodano: 2010-11-15, 21:45 ]
Kuleczki Rafaello


20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
200 g wiórek kokosowych
170 g herbatników (np. petit beurre)
50 sztuk migdałów lub orzechów laskowych

Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodać partiami cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć migdał (wcześniej sparzony i obrany ze skórki). Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych. Kuleczki schłodzić i przechowywać w lodówce.

[ Dodano: 2010-11-15, 22:08 ]
Krówki z białej czekolady

Obrazek

350 g miałkiego cukru
30 g masła
szczypta soli
125 ml skondensowanego mleka
1 laska wanilii lub aromat waniliowy
300 g posiekanej bialej czekolady
80 g orzeszków pistacjowych lub laskowych

Wysmarować tłuszczem kwadratową blachę do pieczenia o boku 18 cm. Do gara wsypać cukier, sól, dać masło i mleko. Dodać wanilię (rozciać laskę, zeskrobać nasionka, dodać też wyskrobaną laskę). Doprowadzić do wrzenia, mieszac drewnianą łyżką. Zmniejszyc ogień i gotować ok 3 minuty mieszając.
Zdjać z ognia, wyjąć laskę wanilii. Wmieszac posiekaną czekoladę, az całkiem sie rozpusci. Dodać pistacje i przelać do formy. Na 2 godz. wstawić do lodówki - masa musi zastygnąć.
Pokroić w małą kostkę - wychodzi bardzo slodkie.
W lodówce mozna przechowywać przez tydzień.

Awatar użytkownika
Pozytywka
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3274
Rejestracja: 07 mar 2007, 15:02

19 lis 2010, 23:39

Kruche różyczki

Obrazek

Kruche różyczki:

200 g zimnego masła,
2,5 szklanki mąki (pół na pół pszennej i krupczatki),
3/4 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
szczypta soli

Mąkę z solą posiekać z masłem. Dodać cukier puder oraz żółtka i jeszcze raz wszystko posiekać. Szybko zagnieść ciasto i uformować kulę (jeżeli nie będzie się sklejać, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (na około 3-4 mm). Wykrawać krążki jednakowej wielkości. Po cztery krążki układać tak, aby zachodziły na siebie, po czym zwinąć je w rulon (raczej luźny). Rulon przekroić w połowie na dwie części, uzyskując w ten sposób dwie różyczki .Każdej różyczce rozchylić lekko płatki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut, aż różyczki zarumienią się na brzegach. Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem.

Obrazek

Jeszcze nie robiłam ale mam zamiar :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

19 lis 2010, 23:43

Pozytywka, pięknie wygladają :ico_brawa_01:

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości