Ciasteczka wytrawne
Przepis sprzed...jakichś 18 lat :) Wyszperany kiedyś w "Filipince" - zdjęcie oryginalne z gazety :)
mąka, 12 dag
masło, 6 dag
sól, 1/2 łyżeczki
jajko, 1 szt
kminek, gruboziarnista sól, papryka w proszku, starty parmezan, opcjonalnie
1. Mąkę siekamy z masłem. lekko solimy. Dodajemy tyle zimnej wody, aby ciasto było w miarę miękkie. Zagniatamy szybko, wałkujemy i kroimy na nieduże trójkąty. Trzeba używać ostrego noża, bo ciasto lubi się przyklejać.
2. Smarujemy blachę tłuszczem i układamy ciasteczka, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy przyprawami według gustu (ja lubię i kminek i sól). Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Świetne do np. piwa :)
[ Dodano: 2010-10-26, 18:53 ]
Migdałowa kostka
1 1/2 szkl mąki
1 kostka masła
3/4 szkl cukru
3 zółtka
białko do posmarowania ciastek
2 łyżki gestej śmietany
szczypta proszku do pieczenia
aromat migdałowy
50 g płatków migdałowych
szczypta soli
Masło posiekać z mąką, dodac proszek do pieczenia, cukier, aromat, sól, śmietanę i żółtka. Szybko zagnieść, włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubosć 1 cm, przełożyć na blache wyłożona papierem. Posmarować białkiem, posypać płatkami migdałowymi. Pokroić na małe prostokąty (kwadraty). Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.
Ciepłe posypać cukrem pudrem.
[ Dodano: 2010-11-12, 10:39 ]
Bardzo łatwe kruche ciasteczka
Wyglądają tak (po udekorowaniu przez dzieci). A wyszła mi ich cała spora miska
500 g maki
kostka masła - roztopic
200 g cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Zagniesc ciasto, schłodzić w lodówce około godzinki. Rozwałkowac i wycinać ciasteczka. Piec w temp. 180 stopni. Czasowo piekłam na oko (ale na pewno 10 minut - moze dłuzej), ale jak sie piekła jedna blacha, to spokojnie mogłam przygotować drugą.
Ciasteczka mozna udekorowac, ale równie smaczne sa "gołe"
[ Dodano: 2010-11-15, 21:36 ]
Bożonarodzeniowe ciasteczka z żurawiną – Cranberry Noels
220 g miękkiego masła,
70-80 g cukru,
2 łyżki mleka,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
1/2 łyżeczki soli,
310 g mąki pszennej,
90 – 100 g suszonej żurawiny,
1/2 szklanki orzechów włoskich
1. Masło zmiksować z cukrem. Dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę. Dobrze zmiksować.
2. Wmieszać żurawinę i orzechy.
3. Z ciasta uformować 2 wałeczki, zawinąć w folię spożywczą (od razu wyłożyłam ciasto na folię gdyż było bardzo miękkie) i wstawić do lodówki na min. 2h (max. miesiąc!).
4. Wyjąć ciasto z lodówki, odczekać chwilę aż trochę zmięknie. Następnie kroić w plastry o grubości około 0,5 cm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10-12 minut.
[ Dodano: 2010-11-15, 21:45 ]
Kuleczki Rafaello
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
200 g wiórek kokosowych
170 g herbatników (np. petit beurre)
50 sztuk migdałów lub orzechów laskowych
Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodać partiami cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć migdał (wcześniej sparzony i obrany ze skórki). Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych. Kuleczki schłodzić i przechowywać w lodówce.
[ Dodano: 2010-11-15, 22:08 ]
Krówki z białej czekolady
350 g miałkiego cukru
30 g masła
szczypta soli
125 ml skondensowanego mleka
1 laska wanilii lub aromat waniliowy
300 g posiekanej bialej czekolady
80 g orzeszków pistacjowych lub laskowych
Wysmarować tłuszczem kwadratową blachę do pieczenia o boku 18 cm. Do gara wsypać cukier, sól, dać masło i mleko. Dodać wanilię (rozciać laskę, zeskrobać nasionka, dodać też wyskrobaną laskę). Doprowadzić do wrzenia, mieszac drewnianą łyżką. Zmniejszyc ogień i gotować ok 3 minuty mieszając.
Zdjać z ognia, wyjąć laskę wanilii. Wmieszac posiekaną czekoladę, az całkiem sie rozpusci. Dodać pistacje i przelać do formy. Na 2 godz. wstawić do lodówki - masa musi zastygnąć.
Pokroić w małą kostkę - wychodzi bardzo slodkie.
W lodówce mozna przechowywać przez tydzień.