dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

25 paź 2010, 17:38

surtsey, to pokaz jak twoj wyglada :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

25 paź 2010, 17:39

Obrazek

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

25 paź 2010, 17:42

surtsey, jaki cudny :ico_brawa_01: no to zes mnie nakrecila :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

25 paź 2010, 17:49

dorotaczekolada, tylko mało wyrósł, jednak jak sie doda tyle "wkładu" to się robi cięzszy. A szkoda by było psuć ten smak większa iloscią proszku do pieczenia...

Awatar użytkownika
bozena
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5208
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:20

25 paź 2010, 18:13

Chleb wg mojego przepisu


Na 1 porcję:

700g. Mąki pszennej najlepiej z pełnego ziarna może być też zwykła
80g. Świeżych drożdży
szczypta cukru
½ l. Maślanki
1 ½ łyżki soli
tłuszcz i mąka do formy
bakalie do wyboru wedle uznania

• Wsypać do miski mąkę i zrobić wgłębienie.
• Pokruszyć drożdże i włożyć we wgłębienie mąki.
• Posypać cukrem.
• Podgrzać maślankę. Wlać 5 łyżek do drożdży, obsypać odrobiną mąki z krawędzi i zostawić pod przykryciem na 15 min. do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
• Potem wymieszać zaczyn z całą mąką.
• Dodać resztę maślanki z solą.
• Wyrabiać wszystko mikserem ok. 10 min., aż zaczną się tworzyć pęcherzyki i ciasto będzie odstawać od krawędzi miski.
• Zostawić ciasto pod przykryciem na około godzinę w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia, aż powoi swoją objętość.
• Domieszać bakalie.
• Wysmarować tłuszczem podłużną foremkę o długości ok. 30 cm i posypać mąką.
• Przełożyć do niej ciasto, i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 15 min. w temperaturze pokojowej.
• Na blachę piekarnika wlać wodę, aby chleb w trakcie pieczenia miał dużo wilgoci i wstawić tam foremkę z chlebem.
• Wstawić chleb na dolny poziom zimnego piekarnika i piec w temperaturze 200°C około 1 ¼ godziny.
• Wyjąć chleb z piekarnika, zostawić w foremce na 20 minut, a do wystudzenia wyłożyć do góry dnem na siatkę kuchenną (ja mam kratkę pod gorący garnek).





SMACZNEGO!!!

efekt widoczny z podwójnej porcji ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

25 paź 2010, 18:19

bozena, bardzo fajne te chlebki, trzeba będzie wypróbowac. Robiłam też chleb na maślance i był pyszny :ico_haha_02:

gosiaa99
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 1
Rejestracja: 20 lis 2010, 17:37

20 lis 2010, 17:48

Pieczenie chleba i bulek w domu niesamowicie mnie wciaglo :-)
Dodaam, ze nie posiadam maszyny do chleba, ale rzeczywscie maszyna ulatwia sprawe.
A ten chlebek wyzej wyglada swietnie, musze koniecznie kupic sobie takie dlugie keksowki..ech przypomniaja mi sie czasy, kiedy to jeszcze moja mam piekla podobne. '-)



Mój blog
www.mojeekspresjekulinarne.blox.pl

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

20 lis 2010, 17:51

gosiaa99, niestety wklejani linkow jest zabronione...mozesz sie podzielic z nami swoimi przepisami ale bez linkow :ico_sorki: ewentualnie na watku Blogi zamiesc link do siebie :ico_oczko:

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

20 lis 2010, 17:53

dorotaczekolada, z tego co wiem, to linki do allegro i do blogów wolno wklejać .

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

20 lis 2010, 17:53

JoannaS, ale nie wiem czy tak bezposrednio tu...zapytamy adminek :ico_oczko:

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości