Kawa po studencku
1-2 łyżeczki kawy
1 szklanka mleka np.0,5%
aspartam
aromat rumowy
Aby wykonać ten stary studencki przepis, potrzebne bedzie naczynie, w którym "wzburzymy" kawę.
Doskonale nadaje się do tego barowy shaker, ale równie dobre efekty osiągniemy, używając szczelnego, zakręconego słoika.
Wsypać kawę do słoika lub shakera , dolać nieco wrzątku, tak aby kawa dokładnie się rozpuściła, ale była jeszcze dość gęsta, dodać aspartam (jesli jest w pastylkach to lepiej je skruszyć) i kilka kropel aromatu rumowego.
Zakrecic słoik i mocno nim potrzasac, az kawa sie spieni, dolac mleko, tak aby w słoiku pozostało jeszcze sporo miejsca, ponownie zakrecic i intensywnie potrzasac , az nasz koktajl osiagnie stan mleczno-kawowej piany. Podawac zaraz po przygotowaniu udekorowane na wierzchu odrobina pyłu kawowego.
Omlet z szynka wołowa
3 jajka
50 g chudej szynki wołowej
pół malej cebuli
pół peczka natki pietruszki
troche chudego mleka
sol, pieprz
Jajka rozbełtac, przyprawic sola i pieprzem, usmazyc omlet na patelni z mała iloscia mleka, uwazajac aby sie nie przypalił ( trzeba delikatnie podwazac brzegi omletu i potrzasac patelnia).
osobno udusic szynke wołowa pokrojona w kosteczke z bardzo drobno posiekana cebula (z odrobina wody , sola i pieprzem).
Dodac troche pietruszki, nalozyc na polowe omletu, zlozyc omlet. podawac natychmiast jako danie sniadaniowe.
Kurczak tikka
3 piersi z kurczaka
MARYNATA:
3/4 opakowania jogurtu naturalnego 180g
sok z polowy cytryny
1 kopiata łyzeczka kuminu
1 kopiata łyzeczka papryki
1 kopiata łyzeczka pieprzu
1 łyzeczka cynamonu
1 łyzka tartego imbiru
sol
Piersi z kurczaka pokroic w dosc duza kostke.
skladniki marynaty dokladnie wymieszac i posolic do smaku.
po kilku minutach zalac kurczaka marynata, jeszcze raz dokladnie wszystko wymieszac i wstawic do lodowki na conajmniej godzine.
po wyjeciu pozostawic na chwile w durszlaku, aby nadmiar marynaty obciekl.
smazyc kurczaka na patelni teflonowej lub grillowej, az cala marynata "zniknie" .
podawac z lassi.
Lassi
200g j.naturalnego
kilka łyzek zimnej wody
kilka kostek lodu
kumin (kmin rzymski) kupisz w sklepie z n.zywnoscia (NIE MYLIC Z KMINKIEM!!)
sproszkowane chili
sol
Wode, jogurt i lod zmiksowac.
doprawic do smaku sola i kuminem.
wymieszac , posypac szczypta chili.
podawac jako dodatek do dan ostrych, sycacy napoj miedzy posiłkami lub ogolnie dodatek do kazdego posilku.
Porada 1: do lassi mozesz dodawac dowolne przyprawy ktore ci smakuja , jedyna zasada jest przyjemnosc twojego podniebienia i oczywiscie obowiazujaca dieta.
porada 2 : lassi doskonale smakuje zmiksowane ze swieza mieta.
porada 3 : w fazie III mozesz dodawac do lassi swieze owoce.
oczywiscie nie solisz wtedy napoju, ale przyprawy korzenne sa mile widziane (tarte jablko w lassi sie swietnie komponowac z cynamonem a owoce moga tworzyc zaskakujace kombinacje z ostrymi przyprawami.