Witam!
Z tym domem za miastem to masz racje za te pieniadze, ale dojezdzajac do pracy nie widzialabym wogule dzieci a i tak je malo widuje

Fakt, ze robimy wszystko ale sama wiesz, ze w duzym miescie o remonty nie trudno, a za miastem juz gorzej, bywa ze mamy i kilkadziesiat km za Paryzem, ale z tego nie ma chleba a tu dziala metoda ze jezeli ktos jest zadowolony to wiadomo, ze poleca nas swoim znajomym i ciezko by bylo teraz to wszystko przerwac tym bardziej z czworka dzieci, to tak jakby zaczynac wszystko od nowa a na to nie mam juz sily. Jeszcze troche sie przemeczymy, a potem moze jakis kredyt wezmiemy
A dzis to jeszcze moja mama mnie wystraszyla, bo zadzwonila , ze mam jak najszybciej przyjechac, bo sie bardzo zle czuje

, ze w klatce piersiowej ja boli a jeszcze do tego sama z Evanem; Wiec ja pedem do domu, oczywiscie meza tez musialam sciagnac bo ktos sie musial Evanem zajac i dzieci ze szkoly odebrac, a ja z mama do lekarza. Zlecil narazie badania krwii, ale nic na pierwszy rzut oka nie znalazl. No i nastepne zmartwienie. A jutro dzieci w domu a ja musze do pracy gnac bo nas terminy gonia
Evanowi kolki wrocily ze zdwojona sila

Caly czas na rekach a i tak placze;
Dusia4321, witam Cie serdecznie
A na stale do Francji sie przeprowadzasz czy tylko na jakis czas?
mysle, ze lepiej w styczniu!
oczywiscie, ze tak bo najpierw musisz miec dokument potwierdzajacy, adres zamieszkania i po tym przydziela Ci szkole ktora jest najblizsza
Z dokumentów mam akty urodzenia i małżeństwa na drukach wielojęzycznych
Akty urodzenia, malzenstwa itd nie moga byc starsze niz 3 m-ce, bo nigdzie Ci ich nie uznaja, wiec przed wyjazdem zaopatrz sie lepiej w nowe odpisy, aby uniknac dodatkowych kosztow sciagniecia i przetlumaczenia
słówka francuskie wplata między polskie w ogóle nie zastanawiając się czy ktoś go rozumie czy nie, córka 13 lat ( I kl gimnazjum) język przyswaja wolniej niż syn ale myślę, że szybko się go nauczy (gorzej ze mną )
tzn ze jakies podstawy francuskiego dzieci znaja? Jezeli tak to super.
Corce moze byc na poczatku ciezko, bo jednak oprocz programu dojdzie intensywna nauka jezyka, a o syna raczej bym sie nie martwila jest jeszcze w takim wieku, ze nie powinien miec z tym wiekszego problemu pewnie pojdzie do pierwszej klasy z 6latkami, bo watpie zeby dali go od razu do drugiej zgodnie z wiekiem w przyszlym roku.