Ciasteczka półfrancuskie
25 dag masła
3 szkl mąki
2 żółtka
3 dag drożdży
4 łyżki śmietany
białko
zapach migdałowy
gruby cukier
2 łyżki zmielonych orzechów
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokruszone drożdże , żółtko , śmietanę oraz pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto. Uformuj kulę i wstaw na godz do lodówki. Następnie odcinaj po porcji schodzonego ciasta .Szybko rozwałkuj i wycinaj różne kształty .Ciastka z jednej strony posmaruj roztrzepanym białkiem z dodatkiem olejku migdałowego ,posyp cukrem i lub zmielonymi orzechami .
Układaj na blasze pokrytej pergaminem .Piecz około 20 min , temp 180 stopni.
(Na zdjęciu są posmarowane białkiem, posypane cukrem oraz przekładane dżemem)
Ciasteczka witrażyki
1 i 1/3 szkl mąki
½ łyżeczki soli
110 g masła
½ szkl cukru
1 malutkie jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (nigdy tego nie miałam i nie dodawałam i wychodzą też bardzo pyszne )
po łyżce 3 różnych dżemów ( ja nie kupowałam specjalnie , jak miałam jeden rodzaj to był jeden. Ale chodzi o to w oryginalnym przepisie by dżemy były każdy innego koloru np. zielony pomarańcz i czerwony)
Mąkę wymieszaj z solą. Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszysty krem (około 5 min ucierania).
Następnie dodać jajko i wanilie i razem ubijać przez kolejne 3 min aż masa znów będzie puszysta.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać mąkę w 3 partiach . Jak tylko składniki się połączą, wyjąć ciasto i zarobić je w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godz.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni ,.Łyżeczka nabierać ciasto i formować w kuleczki , następnie trochę spłaszczyć na szerokość 2,5 cm . Układać obok siebie po 3 na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby dotykały się.
W każdej kulce zrobić dziurkę palcem i napełnić ja odrobina dżemu . Piec przez 15-20 min az ciastka się lekko zarumienia po bokach.
(Ja robię po jednej kuleczce osobno bo te według przepisu dla mnie wychodzą zbyt wielkie )
Ciasteczka kruche z dziurką
70 dag mąki
3 jajka
½ kostki masła
½ kostki margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl cukru
kilka łyżek powidła lub dżemu
Ze wszystkich składników zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Zimne ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka. W połowie ilości ciasteczek wykrawamy dziurkę .Pieczemy około 10 minut w temp 190 stopni.
Pilnujemy by ciastka nie były zbyt ciemne . Po ostygnięciu smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem .
(Ja smarowałam dżemem truskawkowym , i czasem robiłam je nie okrągłe z dziurka ale np. wycinałam różne kształty , zależy jakie miałam foremki).