03 sty 2011, 17:07
Karkówka z morelami
Karkówkę natrzeć pieprzem, vegetą, majerankiem (można sypnąć sporo), czosnkiem (może być granulowany) i papryką (ja zawsze mieszam ostrą i słodką). Odstawić na 12 godz. do lodówki.
Następnie zalać sosem i odstawić na ok. 2 godz.
Sos:
1 słoik małego keczupu (jeśli papryka był ostra to keczup łagodny;próbowałam rożnych keczupów i mi najlepiej smakuje z tym z Włocławka),
taka sama ilość dżemu morelowego (najlepiej Łowicz niskosłodzony),
7 kropli tabasco,
3 łyżki sosu sojowego
można dodać jeszcze raz czosnek jeśli ktoś lubi go dużo-ja nie daję,
oliwa i woda w ilości 1:1 by rozcieńczyć sos (ja daję w sumie ok 1/2-3/4 szkl, zależy od gęstości keczupu).
Piec pod przykryciem w temp. 180-200 st. do miękkości mięsa.